Gast
Dobrý den,
k vyvolávání planilmu Fomapan 100 používám roztok F07, který mi zajišťuje dobré rozlišení tónů a dobrou maximální hustotu.
Fomapan 100 200T a 400 naproti tomu při ředění 1:40 a časech podle tabulky vykazují pouze prahovou hustotu výrazně pod 0,1 a dosahují také pouze konečné hustoty pod 1,2.
Je Calbe R09 v tomto ohledu lepší? Mají tyto vývojky podobné složení?
S pozdravem Thomas
MirkoBoeddecker
Thomasi,
myslíš F09?
Ve složení není žádný rozdíl mezi ADOX APH09 (= Calbe R09) a Clasic F09.
Vím však, že hlavní účinná látka ve složení filmu F09 pochází ještě ze zásob z NDR.
Údajně má tato látka neomezenou trvanlivost.
V tomto ohledu je jediným rozdílem to, že APH09 je čerstvější.
Filmy Foma také nedosahují při vyšších citlivostech tak vysoké konečné hustoty jako film 100.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
moc děkuji za tvou odpověď.
Zapomněl jsem zmínit, že když jsem srovnával plochý film s filmy Foma 100, 200T a 400, měl jsem na mysli svitkový film. Co se týče materiálu, jsou přece oba filmy 100 srovnatelné, ne?
Přesto jsou konečné hustoty při normální expozici a vyvolání u F09 tak odlišné?
Přikládám ještě jednu svou poznámku k filmu 200T.
V průběhu minulého roku jsem zpracoval 8 filmů z jedné dodávky od IMPEXu (možná i z jedné šarže). Na 3 resp. 4 filmech jsem zjistil poruchy, které při pohledu pod mikroskopem částečně vypadají jako vady v emulzi, částečně jako poškození, ale jsou tak malé, že je při vyvolávání vlastně nelze způsobit.
U filmů 100 a 400 se mi to dosud neprojevilo.
Víte o tom něco?
Je emulze T citlivější než emulze 100 a 400?
Teď se už neodvažuji tento film používat, protože retušování fotografií z takových negativů je velmi náročné, i když mě velmi zaujalo jemné zrno v poměru k citlivosti a vyvolání v A49.
S pozdravem Thomas
Gast
Ahoj,
nejsem zrovna častým uživatelem filmů FOMA (je to věc vkusu), ale nakonec bych nemohl říct, že bych s těmito filmy měl nějaké výrazně špatné zkušenosti.
Každopádně u Fomy rozhodně neplatí, že by 3 z 8 filmů byly nepoužitelné, a filmové továrny, které bez výjimky dodávají zmetky, vůbec neexistují.
Roland