Gast
Witam,
Do wywoływania filmu płaskiego Fomapan 100 używam roztworu F07, który zapewnia mi dobre zróżnicowanie tonalne i wysoką gęstość maksymalną.
Natomiast Fomapan 100 200T i 400 przy rozcieńczeniu 1:40 i czasach zgodnie z tabelą wykazują gęstość progową znacznie poniżej 0,1 i osiągają gęstość końcową poniżej 1,2.
Czy Calbe R09 jest w tym przypadku lepszy? Czy wywoływacze mają podobne receptury?
Pozdrawiam, Thomas
MirkoBoeddecker
Thomas,
Masz na myśli F09?
Nie ma żadnej różnicy w składzie między ADOX APH09 (=Calbe R09) a Clasic F09.
Wiem jednak, że główny składnik aktywny w recepturze F09 pochodzi jeszcze z zapasów NRD.
Podobno ten produkt ma nieograniczony okres przydatności.
W związku z tym jedyną różnicą jest to, że APH09 jest świeższy.
Filmy Foma o wyższej czułości również nie osiągają tak wysokiej gęstości końcowej jak model 100.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
bardzo dziękuję za odpowiedź.
Zapomniałem wspomnieć, że porównując błonę płaską z filmami Foma 100, 200T i 400, miałem na myśli film zwojowy. Pod względem materiału oba filmy 100 są przecież porównywalne, prawda?
A jednak tak różne gęstości końcowe przy standardowym naświetlaniu i wywoływaniu dla F09?
W załączeniu jeszcze jedna moja obserwacja dotycząca 200T.
W ciągu ostatniego roku wywołałem 8 filmów z jednej dostawy od IMPEX (być może nawet z jednej partii). Na 3 lub 4 filmach zauważyłem zakłócenia, które pod mikroskopem wyglądają częściowo jak ubytki w emulsji, a częściowo jak uszkodzenia, ale są tak małe, że właściwie nie da się ich spowodować podczas wywoływania.
Filmy 100 i 400 nie wykazują u mnie tego zjawiska do tej pory.
Czy wiecie coś na ten temat?
Czy emulsja T jest bardziej wrażliwa niż emulsje o czułości 100 lub 400?
Nie mam już odwagi używać tego filmu, ponieważ odbitki z takich negatywów wymagają dużego nakładu pracy przy retuszowaniu, chociaż jestem pod wrażeniem drobnego ziarna w stosunku do czułości oraz wywołania w A49.
Pozdrawiam, Thomas
Gast
Cześć,
Nie korzystam zbyt często z produktów FOMA (to kwestia gustu), ale ostatecznie nie mogę powiedzieć, że miałem z tymi filmami jakieś szczególnie złe doświadczenia.
W każdym razie na pewno nie jest tak, że 3 z 8 filmów FOMA są bezużyteczne, a fabryki filmów, które bez wyjątku dostarczają braki, w ogóle nie istnieją.
Roland