Gast
Cześć!
Niestety nie znalazłem nic w waszym katalogu. Czy macie też papier SW-PE o proporcjach 3:2 (ponieważ zajmuję się głównie fotografią czarno-białą, nieodpowiednie proporcje zawsze mi przeszkadzają, bo już podczas robienia zdjęć lubię wybierać kadr… a przycinanie zdjęć po fakcie też jest z czasem uciążliwe…)…Idealny byłby format 20x30 (lub 21x30)... czy coś takiego jest dostępne?
Pozdrawiam
Stefan
Gast
Cześć!
Niestety nie znalazłem nic w waszym katalogu. Czy macie też papier SW-PE o proporcjach 3:2 (ponieważ zajmuję się głównie fotografią czarno-białą, nieodpowiednie proporcje zawsze mi przeszkadzają, bo już podczas robienia zdjęć lubię wybierać kadr... a przycinanie zdjęć po fakcie też jest z czasem uciążliwe...)...idealny byłby format 20x30 (lub 21x30)... czy coś takiego jest dostępne?
Pozdrawiam
Stefan
ups... proszę zignorować moje błędy ortograficzne (kto je znajdzie, może je zatrzymać)... jednak przed opublikowaniem postu warto jeszcze raz go przeczytać....
Pozdrawiam
Stefan
RomanJRohleder
Stefan,
takie rozwiązanie istnieje – nazywa się „materiał w rolkach”. Kupujesz rolkę o mniejszej lub większej powierzchni, zazwyczaj w bezkonkurencyjnie niskich cenach (MCP za około 5 € za metr kwadratowy), a następnie przycinasz ją zgodnie z własnymi potrzebami.
;-)
Wadą jest oczywiście wysoki „próg inwestycyjny” (stosunkowo duża kwota jednorazowo i zazwyczaj minimalny zakup około 2 rolek) oraz konieczność posiadania miejsca do przechowywania (chociaż nieprzepuszczające światła pudełko można z łatwością wykonać samodzielnie), za to jest to po prostu tanie i można przycinać na wymiar – jedynym ograniczeniem jest tylko szerokość rolki (np. 30,5 cm x 84 m).
Jeśli dobrze pamiętam, Ilford miał w połowie lat 90. specjalne formaty dla KB. To jednak prawdopodobnie zakończyło się najpóźniej wraz z upadłością firmy.
Roman
Gast
Cześć!
Rolki nie są dla mnie odpowiednie... Powiększam swoje ulubione zdjęcia tylko „od czasu do czasu”... Zazwyczaj korzystam z metody hybrydowej (wywoływanie i skanowanie) i mam tylko tymczasową ciemnię... W tej sytuacji korzystanie z rolek byłoby dla mnie zbyt kłopotliwe...
Widziałem jednak u konkurencji kilka papierów w formacie 21x30, więc chciałem zapytać, czy są one dostępne również tutaj (lepiej przecież zamówić wszystko za jednym razem, zamiast ciągle kupować pojedyncze rzeczy...)...
Pozdrawiam
Stefan
marcpepper
Cześć,
a może spróbuj użyć kartki o wymiarach 30 x 40 cm, którą przetniesz na pół? W ten sposób otrzymasz dokładnie dwie połówki o wymiarach 20 x 30 cm.
Pozdrawiam,
Markus
www.pfeffer-photo.com
Gast
Kodak Polymax II jest dostępny w formacie 20x30. Kupiłem go kiedyś w Impexie, podejrzewam, że nadal go mają. To dobry papier (najczęściej używany papier PE na świecie).
MirkoBoeddecker
Polymax jest dostępny tylko w formacie 24x30.
W ogóle to Kodak jest mistrzem w nieoferowaniu wszystkich formatów.
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest po prostu przycięcie.
Teoretycznie moglibyśmy zlecić produkcję czegoś takiego, ale po prostu nie ma na to popytu, ponieważ wszystko inne (okładki, albumy prezentacyjne, ramki, passe-partout itp.) jest dostosowane do standardu.
Ponadto prawdopodobnie będzie to nawet droższe. Co prawda w pudełku jest mniej, ale podczas cięcia z rolki powstaje więcej odpadów, ponieważ tej szerokości nie da się już tak dobrze łączyć z innymi.
Rolki mają zawsze tę samą szerokość i trzeba odpowiednio wyciąć wiele pasów z ich długości.
Jest to możliwe tylko wtedy, gdy potrzebne są proporcjonalnie takie same ilości. Jeśli zamówimy tylko 5 opakowań, papieru nie da się połączyć z pasem o innym rozmiarze, na który jest zapotrzebowanie w opakowaniach po 1000 sztuk.
Różnica w cenie jest zresztą minimalna. To 0,6 m² różnicy na opakowanie zawierające 50 arkuszy. Koszt obsługi znacznie wzrasta przy mikroskopijnych obrotach na artykuł i już znów jest to tak samo drogie jak papier 24x30 :( :( .
Najlepszym rozwiązaniem jest naprawdę: podzielić format 30x40 lub odciąć i użyć paski próbne.
Piszę to wszystko tak szczegółowo, aby nie sprawiać wrażenia, że prowadzimy politykę „nie, dziękujemy”.
Jeśli coś jest możliwe i naprawdę ma sens, a potem dzwoni zadowolony klient, to dajemy z siebie wszystko, jak tylko potrafimy.
Niektóre rzeczy po prostu nie da się zrealizować w produkcji tak, jak byśmy tego chcieli.
Poproszę jednak naszego „mistrza miar” o przeliczenie tego.
Pozdrawiam,
Mirko
MirkoBoeddecker
No i oczywiście dostarczamy też Multispeed 1F
Jeśli chodzi o „firmę konkurencyjną”: zawsze możecie zamówić u nas wszystko od Maco, czego nie ma w katalogu, po cenie katalogowej Maco.
Tylko że papier w formacie 21x30 jest po prostu droższy niż ta sama ilość w formacie 24x30.......
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Dziwne, z czym ja pomyliłem format 20x30... Chyba jest coś od Kodaka między formatami 18x24 a 24x30. Hmmm.....
MirkoBoeddecker
8x10 cali, ale tego też już nie robią...
Gast
Uważam, że to sensowne rozwiązanie, zwłaszcza w przypadku formatów takich jak 30 x 40, gdzie zawsze brakuje 5 cm, gdy chcę powiększyć cały negatyw, albo mam prawie 4-centymetrowy margines, który nie znika za żadną standardową passe-partout :angry: W takim przypadku lepszy byłby papier w formacie 30 x 45. W przypadku formatu 24 x 30 jeszcze się da, bo te 4 cm można całkiem dobrze wykorzystać jako margines, a za passe-partout i tak nic z tego nie widać.
Gast
Cześć,
Na życzenie klienta firma WEPHOTA tnie wszystko, co tylko się da, do szerokości około 1,5 m, ale czy pudełko zawierające 50 lub 100 arkuszy jest tańsze niż niewielki odpad z popularnego formatu... :angry:
Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego światła
Ralph