Gast
[email=thomas_jacobsen@gmx.de]thomas_jacobsen@gmx.de[/email]
Dotaz ohledně tisku na barytový papír s vysokým leskem.
Dosahuji pouze nepravidelné struktury lesku, vždy podobné, a to při různých podmínkách a na dvou různých druzích papíru, které mám k dispozici: Foma a Classics od FOTOIMPEXu.
PROBLÉM: Na některých místech (20 %), rozptýlených po celé fotografii (formát: od zkušebních proužků až po 30x40), se uprostřed dobrého lesku objevují jako ostrůvky prohlubně neupravené povrchové struktury. Asi to nelze zaměnit s tvorbou teček, nebo ano? Fotografie se také sama, bez mechanického odporu, odlepuje od fólie.
K teplotě mého starého lisu: Mám před ním zapojený stmívač, pomocí kterého mohu měnit teplotu lisu
v rozmezí 50–110 °C (měřeno na desce (bez lesklé fólie)).
Vyzkoušel jsem všechny stupně!
Jako smáčedlo používám Mirasol od Tetenalu (vyzkoušel jsem různé ředění) a také prostředek na mytí nádobí s destilovanou vodou.
Možné příčiny by mohly být:
- vymačkání příliš velkého množství vody, která je zřejmě potřebná pro proces tavení.
- příliš nízká teplota pro proces tavení
- příliš vysoká teplota, která způsobuje příliš rychlé odpařování vody a tím brání procesu tavení.
K teplotě mého starého lisu: Mám před ním zapojený stmívač, pomocí kterého mohu teplotu lisu
měnit v rozmezí 50–110 °C (měřeno na desce (bez lesklé fólie)).
Vyzkoušel jsem všechny stupně!
Jako smáčedlo používám Mirasol od Tetenalu (vyzkoušel jsem různé ředění) a také prostředek na mytí nádobí s destilovanou vodou.
S pozdravem
Thomas Jacobsen
Gast
Ahoj Thomasi,
zkus položit vlhký papír na lesklou fólii a pevně ho přitlačit válečkem, aby se odstranila přebytečná voda, než vložíš tisk do horkého lisu.
To by pak mělo fungovat!
S pozdravem
Walter