Gast
[email=thomas_jacobsen@gmx.de]thomas_jacobsen@gmx.de[/email]
Pytanie dotyczące drukowania na papierze barytowym z wysokim połyskiem.
Osiągam jedynie nieregularną strukturę połysku, zawsze podobną, przy różnych warunkach brzegowych i na dwóch różnych rodzajach papieru, które mam do dyspozycji: Foma i Classics firmy FOTOIMPEX.
PROBLEM: W niektórych miejscach (20%), rozłożonych po całym wydruku (format: od pasków testowych do 30x40), pośród dobrego połysku pojawiają się jak wyspy zagłębienia nieobrobionej struktury powierzchni. Chyba nie należy tego mylić z powstawaniem kropek, prawda? Wydruk odchodzi od folii samoczynnie, bez oporu mechanicznego.
Jeśli chodzi o temperaturę mojej starej prasy: podłączyłem ściemniacz, dzięki któremu mogę regulować temperaturę prasy
w zakresie 50–110 °C (mierzoną na płycie (bez folii wysokopołyskowej)).
Wypróbowałem wszystkie poziomy!
Jako środek zwilżający używam Mirasolu firmy Tetenal (wypróbowałem różne rozcieńczenia), a także płynu do mycia naczyń z wodą destylowaną.
Możliwe przyczyny to:
- wyciśnięcie zbyt dużej ilości wody, która jest przecież potrzebna do procesu topnienia.
- zbyt niska temperatura do procesu topnienia
- zbyt wysoka temperatura, która powoduje zbyt szybkie odparowanie wody, a tym samym uniemożliwia proces topienia.
Jeśli chodzi o temperaturę mojej starej prasy: podłączyłem ściemniacz, dzięki któremu mogę regulować temperaturę prasy
w zakresie 50–110 °C (mierzonej na płycie (bez folii z wysokim połyskiem)).
Wypróbowałem wszystkie poziomy!
Jako środek zwilżający używam Mirasol firmy Tetenal (wypróbowałem różne rozcieńczenia), a także płyn do mycia naczyń z wodą destylowaną.
Pozdrawiam
Thomas Jacobsen
Gast
Cześć Thomas,
Spróbuj położyć wilgotny papier na folii o wysokim połysku i mocno go rozwałkować wałkiem, aby usunąć nadmiar wody, zanim umieścisz wydruk w gorącej prasie.
To powinno zadziałać!
Pozdrawiam
Walter