Dolcedo
Cześć,
Jestem uczniem i od jakiegoś czasu „ożywiłem” w naszej szkole stare laboratorium fotograficzne, a nawet wywołałem już kilka filmów i odbitek. Szukam teraz stałego źródła zaopatrzenia w papier.
Czy ktoś zna niedrogą opcję, na którą może sobie pozwolić uczniowski portfel?
Byłoby fajnie, gdyby to był np. papier o gramaturze 18/24 do 24/30 z głębokimi odcieniami czerni (niezależnie od tego, czy to barytowy, czy PE).
Bardzo dziękuję,
David Saiger
Aha, w laboratorium są filtry w kolorze żółtawo-brązowo-zielonym.
MirkoBoeddecker
...a nasze czeskie papiery są dla Ciebie za drogie?
W takim razie sprawa się naprawdę komplikuje.
Pozostaje tylko ten mały papier w formacie 7x10 cm. 100 arkuszy za 3,48 EUR.
Ma on również stałą gradację i nie powinno być z nim żadnych problemów z lampami.
Sprawdź jeszcze raz, czy masz papier żółty, żółto-zielonkawy czy brązowy.
Brązowy nadaje się również do niektórych papierów multigrade. Zielonkawy tylko do papierów o stałej gradacji, a żółty tylko do zielonych, droższych marek.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Cześć dolcedo,
Mam podobną sytuację, też jestem uczniem, ale w mojej szkole już dawno zlikwidowano ciemnię :(
Najtańszym sposobem na zdobycie papieru jest wyprosić resztki zapasów od osób, które kiedyś same wywoływały zdjęcia.
Zaskakująco wiele osób kiedyś zajmowało się wywoływaniem zdjęć, a teraz ich zapasy leżą w piwnicy.
W dość krótkim czasie znalazłem trzech dawców w gronie moich znajomych.
Papier Ilford sprzed 15–20 lat jest nadal w świetnym stanie.
Powodzenia
Jakob
Dolcedo
Jakie to są czeskie papiery? Foma?
Filtry są prawie na pewno żółto-zielone. Naświetlałem nimi jednak już papiery Ilford Multigrade IV i Tetenal Vario i nie zauważyłem żadnych zamgleń ani podobnych zjawisk. Oczywiście nie mam też zbyt wygórowanych wymagań co do wyników...
Jak w ogóle mogę ogólnie wiedzieć, jakie oświetlenie (żółte, zielone...) wymaga dany papier? Czy jest to podane na opakowaniu?
Dziękuję i pozdrawiam
David