Gast
Drogi Mirko,
Zauważyłem na forum informację dotyczącą Forte.
System automatycznego tłumaczenia z języka niemieckiego na angielski wprowadza pewne zamieszanie.
Czy moglibyśmy otrzymać podsumowanie i aktualne informacje na temat sytuacji związanej z Forte?
Bardzo dziękuję
Daniele
MirkoBoeddecker
Daniele,
jedyną prawdziwą wiadomością jest to, że zrealizowali pierwszą partię z niewielkim zyskiem, a zarządca postanowił kontynuować produkcję kolejnej serii powłok.
Nie oznacza to więc, że są już bezpieczni, ale wielkość zamówień, które złożyliśmy my i inni dobrzy klienci, oraz zaliczka, którą im przekazaliśmy, umożliwiły im rentowną produkcję.
Obecnie redukują nadmiarowy personel (z wypłatą odszkodowań) i rozpoczęto proces pierwszych reorganizacji.
Wydaje się, że syndyk próbuje uzyskać ogólny obraz tego, jak rentowni mogą być w ramach rozdziału 11, aby zebrać informacje do rozmów z potencjalnymi inwestorami.
W tej chwili wiadomości są więc tak pozytywne, jak to tylko możliwe. Na tym etapie nie możemy oczekiwać niczego więcej.
Za około 2 tygodnie będziemy mieli dostępny nowy papier w ciepłej tonacji i będziemy nadal robić wszystko, co w naszej mocy, aby pomóc firmie Forte w zakresie naszych możliwości.
Ponownie poprosiłem wszystkich klientów o przekazanie nam planów zapotrzebowania z wyprzedzeniem lub o składanie zamówień na czas, abyśmy mogli jak najlepiej zorganizować dostawy dla Państwa. Jeśli poinformują nas Państwo, że np. w sierpniu potrzebują 40 pudełek papieru 8x10 w odcieniu ciepłym, z połyskiem, możemy zapewnić, że otrzymają Państwo ten produkt. Jeśli skontaktują się Państwo z nami na dwa tygodnie przed tą datą, istnieje prawdopodobieństwo, że nie będziemy w stanie dostarczyć pełnej ilości na czas.
Jeśli jesteście z USA, skontaktujcie się z Johnem z JandC, który zbierze zamówienia i przekaże mi kontyngenty dla USA. To samo dotyczy Nigela w Wielkiej Brytanii (Retrophotographic.com)
Pozdrowienia z niemieckiego wybrzeża Morza Północnego,
Mirko
PS Mam tu bardzo wolne połączenie komórkowe i nie będę mógł sprawdzić wiadomości przed poniedziałkiem.
Gast
Cześć, Mirko!
We Francji krążą pewne plotki na temat firmy Forte:
Pierwsza z nich głosi, że wkrótce zostanie zamknięta. Najwyraźniej to nieprawda?
Główna plotka mówi, że firma Bergger zamierza kupić Forte, aby zyskać własny zakład produkcyjny folii i papierów.
Kolejna plotka głosi, że powstanie spółka joint venture, która „przejmie” Forte.
Czy będziesz częścią takiej spółki joint venture, czy też Forte wkrótce będzie nosiło nazwę Bergger?
Z góry dziękuję!
MirkoBoeddecker
Georges,
Nie mogę się na ten temat wypowiedzieć.
Mogę jedynie powiedzieć, że ktokolwiek „kupi” Forte, jeśli syndyk zdecyduje się ją sprzedać, będzie potrzebował obrotów, obrotów i jeszcze raz obrotów.
Fabryka papieru wielkości Forte ma niezwykle wysokie koszty stałe i potrzebuje obrotów rzędu tysięcy metrów kwadratowych, aby być rentowną.
Teoretycznie możliwe jest, że Bergger stanie się częścią takiego joint venture, podobnie jak każdy inny, kto jest chętny i zdolny do inwestowania lub może zagwarantować określony minimalny obrót roczny.
Ale jak już powiedziałem: nic jeszcze nie jest zdecydowane i nie ma sensu się tym przejmować.
Zobaczymy, co się wydarzy. Każda pomoc jest mile widziana. Najważniejsze jest to, aby firma kontynuowała działalność.
Myślę, że nie ma większego znaczenia, kto ostatecznie zapewni finansowanie.
Pozdrawiam,
Mirko