Gast
...namíchat najednou (zřejmě se to dá skladovat jen 6 měsíců), nebo raději po malých dávkách?
Jde to? Co je lepší?!
Díky,
xtoler
cfb_de
Ahoj xtoler (nějak mám radši skutečná jména),
Míchání „po troškách“ nemá smysl. Objemové hmotnosti jednotlivých složek se dost výrazně liší, a proto si nemůžeš být jistý, že směs připravuješ správně.
To je právě to naprosto perverzní na filozofii Kodaku (přičemž ten poslední cizí výraz už zase nabývá spíše satirického charakteru): Jde o množství. A když zákazník vyhodí 80 % zaplaceného produktu... koho to zajímá. Obrat je v pořádku.
Takže jednoduše: připravte vývojku v dostatečně velké nádobě a z ní ji prostě spotřebovávejte. „Bohužel“ se tyto „ekologické vývojky“ většinou chovají velmi přímočaře, pokud jde o chemickou smrt. A to je jeden z důvodů mého nadšení pro RODINAL.
S pozdravem,
Franz
skahde
...namíchat najednou (zřejmě se dá uchovat jen 6 měsíců), nebo raději po malých dávkách?
Jde to? Co je lepší?!
V roztoku se složky rovnoměrně rozptýlí, ale pevné látky v sáčku X-Tol ne. K tomu se přidává ještě jeden problém, není to tak, že bych tenhle pitomý nápad (můžu to říct, protože jsem ho kdysi měl 8) ) sám nevyzkoušel: Když sáček otevřeš, obsah nasákne trochu vlhkosti a během krátké doby zoxiduje. Ani opětovné zalepení nepomůže. Za pár týdnů vznikne ošklivá hnědá kaše. Otevřít sáček = buď vše připravit, nebo vše vyhodit.
Pravděpodobně to není „filozofie“ Kodaku, nabízet Xtol už jen v baleních po 5 l a 50 l. Ten malý 1l balíček způsobil příliš mnoho potíží a hrubě odhaduji, že jsem tehdy vyhodil více zhloupnutého XTolu 1l, než jsem dosud vylil zbytků z XTolu 5l.
Výhody Xtolu bez nevýhod, jako je trvanlivost a velikost balení, má mimochodem Suzukiho DS10. Ten si však musíte namíchat sami a odpovídající komerční produkt (nízké pH plus askorbát atd.) brání patentu na Xtol ještě asi do roku 2016.
S pozdravem
Stefan
Gast
Ahoj, jmenovče,
připrav si 5litrové balení destilované vody. To tě ochrání před problémy s vodou obsahující kovy. Pak naplň 5 litrových lahví až po okraj a foť, co to jde!
S pozdravem
AUch-Xtoler
Gast
Ahoj,
vždy si připravím 5 litrů a hned je nalévám do hnědých 1litrových skleněných lahví až po první okraj. Nahoru přidám trochu Protectanu.
Xtol používám výhradně jako jednorázový vývojka v poměru 1:2. Před pár dny jsem spotřeboval poslední láhev z mé dávky z května 2004. Žádná ztráta kvality. Vynikající stíny, velmi dobrá ostrost.
Jediná věc, která mi vadí, je příprava v zeleném kbelíku a přelévání. V tomhle ohledu jsem ještě nenašel ideální řešení.
S pozdravem
Kalle
Beef
Ahoj
Toto téma je sice už staré, ale co už ;)
Dnes mi dorazila objednávka s RODINALem a Xtol. Chtěl bych tyto vývojky vyzkoušet na svých filmech Fomapan.
S RODINALem je to fajn, protože máš koncentrát a při každém vyvolávání ho stačí jen naředit.
Myslím si také, že 5 litrů Xtolu nespotřebuji dříve, než se zkazí.
Teď mě napadla myšlenka: Nelze Xtol namíchat do extrémně koncentrované podoby? Podobně jako RODINAL? Například 1 litr do hnědé láhve Aponorm, ze které bych pak vždy odebíral jen malé množství koncentrovaného Xtolu? Protože kde je málo vody, tam je i málo vázaného kyslíku = delší trvanlivost ;)
Teď určitě přijdou odpovědi, že 5 litrů prášku se pravděpodobně nedá rozpustit v 1 litru... ale možná se to nějak podaří ;) I kdyby to rozpouštění trvalo několik hodin... stálo by mi to za to.
Má s tím někdo zkušenosti? Nebo možná ještě lepší tip než ty výše uvedené, jak xtol uchovat co nejdéle?
Zdravím
Andi
orwograph
To s tím „sudden death“ není tak zlé, když ten roztok připravíš v demineralizované vodě. Měl by vydržet alespoň rok. Proto mi není jasné, k čemu by mělo sloužit to vysoké zkoncentrování roztoku. Kdo ti říká, že se ten roztok nezkazí nebo neztratí účinnost? Předpokládám, že chemici v Kodaku už s tou koncentrací něco vymysleli. Navíc tu směs nemusíš používat v poměru 1+3. 1+1 je v pohodě, prý jsou i lidi, co to konzumují čisté. A pak to podle typu vývojky vystačí akorát na 9 rolí filmu (120) při objemu 550 ml. A to není vůbec moc. Co mi přijde vlastně hloupé, je to, že po namíchání tam v bytě nebo kdekoli jinde stojí pět litrových lahví Xtol Blue.
Peter.
Gerd
Sice s tím nemám zkušenosti, ale Fomadon Excel se prodává v balení po 1 litru (max. 10 filmů). Je podobný jako XTOL, takže lze použít stejné časy. (V obchodě je momentálně uveden nesprávný popis, v PDF je to správně)
Je sice o něco dražší než 5litrové balení od Kodaku, ale 40 centů za jeden film by nemělo být příliš drahé. Pokud chcete vyzkoušet, zda vám tento typ vývojky vyhovuje, mělo by to stát za pokus.
Hnědé láhve se mimochodem dají levně sehnat v lékárně, destilovanou vodu v obchodě s potřebami pro kutily.
Gerd
Wolfgg
V tomto posledním příspěvku se píše, že 5litrové balení Xtolu lze zředit na 2 litry:
http://www.rangefinderforum.com/forums/sho...p?postid=925945
Problémy se skladovatelností by měly nastat až v případě, že vývojka stojí delší dobu při teplotě 30 °C a více.
S pozdravem Wolfgang
Beef
Ahoj Petere,
děkuji za odpověď.
Ano, teď jsem si také přečetl, že xtol v koncentrované formě na 2,5 litru (tedy místo rozpuštění v 5 litrech ho stačí rozpustit v 2,5 litru a při použití jen smíchat s vodou) vydrží přes rok. Jak jsem teď zjistil, použití destilované vody je u této vývojky obecně důležité.
Co má přinést ta vysoká koncentrace? No, jak jsi už řekl: Nechci tu nutně mít pět páchnoucích lékárenských lahví ;) Stejně tu už jsou 4 takové a ještě 4 plastové ;)
Jo, s xtol se ještě moc nevyznám...upřímně řečeno, nemám tušení, jak tuhle vývojku vůbec namíchat (poměr) ;)
Dosud jsem používal ATM49... vyvolávání s ní bylo spíš vždycky taková věc od oka... člověk musel neustále odhadovat, o kolik času je třeba vyvolávat déle, čím víc filmů už s ní bylo vyvoláno. A kromě toho mi výsledek snímků s touto vývojkou moc neseděl.
Teď jsem si prostě objednal RODINAL a Xtol. S RODINALem jsem dnes už udělal kompletní testovací sérii s dobami vyvolávání od 3 do 15 minut. Když se tak dívám na negativy, jsem velmi ohromen. Hlavně tím, jak krásně se dá tato jednorázová vývojka ovládat.
No a teď jsem zase trochu skeptický vůči té xtolové břečce, kterou musím namíchat a pravděpodobně zase vyvolávat s takovými „přibližnými časy“.
Xtol se ale dá připravit i jako jednorázový vývojka (1:1)... je to tak? Znamenalo by to, že musím tu 5litrovou směs znovu smíchat s 5 litry vody??? Takže na 10 litrů??? :lol:
Zdravím
Andi
cfb_de
Ahoj Andi,
obecně si myslím, že jednorázové vývojky jsou lepší než tyhle nesprávné řeči o „kmenových roztokech“. To jsi ostatně popsal i ve svých zkušenostech s ATM49.
Pokud jde o XTOL jako jednorázovou vývojku, odebereš potřebné množství z 5litrového kanystru a zředíš ho vodou. Po vyvolání vyliješ roztok do odpadu a zásobní kanystr už není úplně plný.
Pro lepší pochopení (mám pocit, že jsi právě úplně mimo): Zředíš také celou láhev Rodinalu v poměru 1+50, když chceš vyvolat film? Přesně tak.
Odměříš si těch pár mililitrů, které potřebuješ. Stejně to funguje i s XTOL, jen si tam musíš ten „koncentrát“ předem namíchat sám z práškových sáčků.
Pokud se ten 5litrový roztok opravdu dá rozpustit v 2,5 litru (což kvůli nedostatku XTOL nebudu ověřovat), bylo by použití jako jednorázový vývojka dvojnásobně metodou volby. Nádoba na základní roztok je pak jen poloviční. Pro výsledky srovnatelné se standardním poměrem „1+1“ pak musíš zředit 0,5+1.
S pozdravem,
Franz
HenningH
... Abys dosáhl výsledků srovnatelných se standardním přístupem „1+1“, musíš prostě zředit 0,5+1. ...
Možná mi to teď nějak nejde do hlavy... ;)
Nemělo by to být 1+3, respektive 0,5+1,5?
Swingové pozdravy
Henning
cfb_de
Ahoj Henningu,
pokud připravuješ XTOL podle „normy“, ředíš v poměru 1:1.
Pokud nyní připravíš XTOL podle „0,5-normy“ (tj. 5 l roztoku rozpuštěného v 2,5 l), potřebuješ na stejné množství prášku poloviční množství matečného roztoku. Ergo: 0,5 dílu matečného roztoku XTOL koncentrovanějšího typu a přesto přesně jeden díl vody (jejíž koncentrace se přece nezměnila).
Je to teď všem jasné?
Pro poměr 1+3 si teď může každý spočítat sám. Je to v konečném důsledku úloha na poměr pro osmou třídu základní školy. Takže nic zvláštního.
(Závěrem znám jednu zlomyslnou poznámku: „iudex non calculat“. Právníci tím myslí, že neumí počítat; v doslovném překladu by se dalo také škádlivě říci, že právo nepočítá. Ale tato zjevná neschopnost vypočítat vlastní ředění chemikálií v laboratoři – to je trojčlenka – vede při ještě větší veřejné cenzuře pouze k dalším omezením našeho koníčku ze strany výkonných orgánů. Nedávno to bylo k vidění živě a v barvě u Selentoneru. Lidstvo je chráněno a příslušné produkty jsou méně kvalitní.)
S pozdravem,
Franz
mdeutgen
Franzi,
není možné, že právě stojíš na mírně zakřiveném dutém tělesu? Henning má se svou poznámkou pravdu!
Když připravuji XTOL v koncentrované formě (5litrové balení rozpuštěné pouze v 2,5 litru), musím tento koncentrát v prvním kroku znovu zředit na „normální množství“ (zdvojnásobit objem) a teprve poté mohu připravit svůj roztok 1+1. V mém zápisu to vypadá takto:
(0,5 + 0,5) + 1 = 0,5 + 1,5 nebo také 1 + 3
Pozor: 1+3 zde nelze zaměnit s ředěním 1+3 z normálního základního roztoku, proto zde upřednostňuji zápis 0,5+ 1,5 jako indikátor pro základního roztoku s vyšší koncentrací. Ale to si může každý vyložit po svém, jako pokrývač.
Martin
Gerd
Zde je pár odkazů na Xtol
: zde,
zde.
Gerd
mdeutgen
Nevím, jestli se návod od Jörga Bergse tímto zvláštním případem zabývá...
Beef
Včera jsem už prohledal všechny návody na Googlu ;)
Můžu tedy hned na úvod něco ujasnit?:
Stock = smíchat celý obsah prášku s 5 litry vody
1:1 = smíchat 5litrovou směs s dalšími 5 litry vody
1:2 = smíchat 5litrovou směs s 10 litry vody
atd...
(myslím teď jen z hlediska poměru)
ÚPLNĚ NA ZAČÁTKU jsem si totiž vždycky myslel, že 1:1 znamená: CELÝ prášek do předepsaného množství vody.
Teprve díky této stránce jsem narazil na pojem „základ“:
Verzeichnis pro vývojku a film
(velmi dobrá stránka!)
. Myslím si také, že kvůli tomuto nedorozumění jsem nesprávně nastavil svůj ATM49... normální 2litrovou směs jsem vždy používal jako vícenásobný vývoj (prakticky „základ“, pokud se teď nemýlím).
A teď to pro mě nejdůležitější:
Na obalu Xtolu jsou uvedeny orientační doby vyvolávání. Pod nimi je poznámka, že delších dob vyvolávání lze dosáhnout ředěním v poměru 1:1 (tedy z POMĚRU: přidat dalších 5 l vody???).
Takže, JAKÉ ředění je nyní to pro
JEDNORÁZOVÝ VÝVOJ
???
Určitě teď přijdou odpovědi, že na tom nezáleží... ale rád bych věděl, jaké je oficiální ředění, abych dosáhl dobré střední hodnoty času, zrna a ostrosti.
Pozdravy
Andi
Gerd
Vlastně je to docela jednoduché. Ještě jednou pro jistotu.
Vezmeš celý obsah prášku, rozmícháš ho v 5 litrech vody (nejlépe destilované, např. z obchodu s potřebami pro kutily) a tu směs – která se teď nazývá základní roztok – odložíš stranou, pod postel, do skříně, kamkoli.
Když teď chceš vyvolat film, vezmeš si z matečného roztoku tolik, kolik potřebuješ, abys ve své nádobce dostal směs v poměru 1:1, 1:2 nebo 1:3.
Pokud chceš udělat poměr 1:1 a máš nádobku, která pojme 250 ml chemikálie, vezmeš 125 ml matečného roztoku a přidáš k tomu 125 ml vody.
Stejně tak ti nechám na tobě výpočet, pokud chceš udělat poměr 1:2 nebo 1:3. Čím vyšší je ředění, tím jemnější je obraz, ale zrno je trochu zdeformované.
Měl bys dávat pozor, abys do filmu nedal méně než 100 ml základního roztoku, jinak podle Kodaku vzniknou problémy.
Takže, JAKÉ ředění je nyní to správné pro JEDNORÁZOVÉ VYVOLÁVÁNÍ???
Určitě teď přijdou odpovědi, že na tom nezáleží... ale rád bych věděl, jaké je oficiální, abych získal dobrý kompromis mezi časem, zrnem a ostrostí.
Zředěný základní roztok se dá použít jen jako jednorázový vývojka, protože se dost rychle vyčerpá. Nicméně ne tak rychle jako RODINAL, který prý přestane fungovat už po 20 minutách.
Pro každé zředění existují doporučené doby vyvolávání. Pokud máš časy jen pro 1:1, měl bys vyvolávat také v poměru 1:1 a s doporučenými časy a ne se jen tak bezhlavě pokoušet. To si můžeš nechat na dobu, až budeš víceméně vědět, co děláš.
Dávej pozor, aby byla správná teplota. Pořiď si pořádný teploměr, např. takový, který je určený pro barevné procesy a dá se koupit u FOTOIMPEXu.
mdeutgen
Andi,
ještě jednou pro lepší pochopení:
XTOL připravíš tak, že celý obsah sáčku rozpustíš v 5 litrech vody (nejlépe destilované). Tím získáš základní roztok (angl. stock solution). Pokud s ním nyní vyvoláváš, je to v pořádku, pouze s rostoucím počtem filmů musíš prodloužit dobu vyvolávání podle návodu.
Lepší je však z matečného roztoku připravit jednorázový vývojový roztok, a to tak, že ho zředíš v poměru 1 + 1. Přitom ale vždy odeber z zásoby matečného roztoku pouze tolik, kolik potřebuješ pro svou vývojovou vaničku, tedy pro JOBO 1510 125 ml matečného roztoku plus 125 ml vody. Ředění 1 + 1 se kazí podstatně rychleji než základní roztok!
V této souvislosti tedy dává smysl neskladovat základní roztok v 5litrové nádobě, ale přelít ho do menších lahví. Plná láhev s ochranným plynem vydrží podstatně déle než poloprázdná.
Možná si stáhneš datový list od Kodaku, je sice v angličtině, ale popisuje to vlastně docela podrobně.
Jinak mi pošli soukromou zprávu a já ti to pošlu!
Martin
cfb_de
Není možné, že právě stojíš na nějakém kulatém dutém tělesu? Henning má se svou poznámkou pravdu!
Ahoj Martine,
tam rozhodně nestojím. Jen si nerozumíme. Definuji „1+1“ z datového listu jako „cílové ředění“, pak se to tady možná trochu ujasní.
Tohoto cílového ředění dosáhnu, když obsah sáčku rozpustím v 5 l vody a pak dále ředím v poměru 1+1.
Pokud obsah sáčku rozpustím pouze ve 2,5 l vody, získám dvakrát tak koncentrovaný základní roztok. K dosažení požadovaného ředění tedy potřebuji pouze polovinu. Ergo: 0,5 dílu základního roztoku na jeden díl vody. To jsem napsal, nic jiného.
Kdo tu stojí na tom kulatém dutém tělesu? ;)
S pozdravem,
Franz