Ahoj!
€
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="elizabeth_reed" data-cid="19522" data-time="1458739799">
<div>
Ještě jednou shrnutí k tomuto problému, respektive otázce: Na rozdíl od mého původního předpokladu to s originální deskou Magnifax a objektivem 40 mm přece jen jde, alespoň při zvětšeních na základní desce až do formátu 50x60, který vyplní celý papír, máš (tak tak) dostatek prostoru pro zaostření. Pohodlnější by to jistě bylo s hlouběji zapuštěnou deskou, ale není to nutnost!
€
Máš opravdu desku Magnifax s asi 15mm zapuštěním a ne náhodou desku Axomat/Opemus, která vypadá úplně stejně se stejným vnějším průměrem, ale umožňuje zapuštění jen asi 10 mm?
Pokud ano, pak bys možná mohl jednoduše zkrátit měch, který se podle dnešních měřítek dá zbytečně dlouze vytáhnout. Pak by tolik nepřekážel... (už jsem to jednou udělal u Axomatu, kde to šlo docela snadno a hodně to pomohlo!)
€
S pozdravem, Karl
</div>
</blockquote>
Ano, rozhodně ta pro Magnifax. Tu o něco plošší pro Opemus totiž mám také ve svém arzenálu :)
Meopta zřejmě nabízela jako příslušenství ještě hlouběji zapuštěnou desku pro vlastní 30mm VG objektiv, avšak ne s M39 závitem a pravděpodobně by se stejně dala sehnat jen těžko až vůbec.
Na zkrácení měchu jsem ještě nepomyslel, díky za tip. Momentálně to funguje docela dobře, když nahoře použiju AN sklo a dole menší KB masku. Při mém prvním pokusu jsem dole použil větší KB masku, s níž se ten „sendvič“ zdá být o kousek výš a člověk se dostane do mezní oblasti, kde už vlastně není možné pořádně zaostřit. Takhle to ale teď funguje docela dobře. Po 30 letech s DuKa jsem se dostal k prvním 50x60 zvětšeninám :) 40mm WA Componon mi připadá docela ostrý. Nevidím ani žádné ztráty ostrosti na okrajích (zvětšil jsem na f8).