A_Mu
Cześć wszystkim,
Interesują mnie nowsze papiery ADOX. Wcześniej używałem Classic Arts Polykaltton Baryt, który teraz jest wycofywany z produkcji.
Z opisu wynika, że papier ADOX Fine Print Vario Classic FB całkiem mi się podoba. Czy ktoś próbował go w Moersch SE1 Sepia? Czy można się spodziewać podobnych efektów, jak w przypadku Kentemere Fineprint VC?
Czy papier ADOX Easy Print Vario Classic PE ma dokładnie taką samą emulsję jak ADOX Fine Print Vario Classic FB? Z opisu tak to wynika. A może PE nie może być tak bogato nasycone srebrem jak baryt.
I jeszcze jedno: Mirko: czy u was można dostać próbki papierów – np. te dwa wyżej wymienione w opakowaniu po 10 sztuk w formacie 18x24?
Pozdrawiam,
Andreas
MirkoBoeddecker
Andreas,
Sepia niekoniecznie jest idealnym połączeniem dla papieru o chłodnej tonacji.
Nie przyszło mi jeszcze do głowy, żeby to wypróbować.
Firma Moersch przesłała nam wiele próbek zdjęć dla różnych wywoływaczy.
Bardzo ładne były tonowania błękitem żelazowym i efekty lith-print – choć Vario Classic z kolei nie jest łatwym materiałem do lith-printu.
Do tych procesów zmieniających tonację bardziej nadaje się Polywarmton.
Separol HE wydaje się być ulubionym standardem Wolfganga, ponieważ otrzymaliśmy go najwięcej.
Oczywiście wszystko, co pochodzi od Moersch, wygląda świetnie.
Zawartość srebra w emulsji barytowej (czyli gdy jeszcze schładza się w kadzi) jest taka sama jak w emulsji PE, ale nośnik barytowy wchłania więcej emulsji na metr kwadratowy niż PE, dlatego zawartość srebra w papierze PE jest nieco mniejsza.
Próbki: są w planach.
Pozdrawiam,
Mirko
MirkoBoeddecker
Ważna informacja dla wszystkich:
Jasnopomarańczowa lampka Ilford może w niektórych przypadkach powodować zamglenie zdjęcia wykonanego aparatem Vario Classic!
Nasze ciemnopomarańczowe lampki są w porządku, podobnie jak większość lampek w kolorze czerwonym lub brązowym.
Proszę, proszę, drodzy Państwo, bez względu na to, co jest napisane na opakowaniu lub na lampce: nowy papier w moim DUKA zawsze oznacza nowy test zamglenia!
Obowiązkowo! Musi być! Nie da się tego pominąć! Bez tego nie ma mowy! :ph34r: :ph34r:
Jeśli wynik testu jest negatywny, a nie macie możliwości przejścia na papier czerwony, przyjmujemy również otwarte opakowania, w których brakuje jednego arkusza.
Kto jednak wyśle 2 prawie puste opakowania z adnotacją: „Test zamglenia negatywny”, ten na pewno nie otrzyma w zamian 2 pełnych opakowań innego papieru :angry:
Bardzo dziękujemy +++
FOTOIMPEX
A_Mu
Cześć Mirko,
Na stronie internetowej Moersch można znaleźć przykładowe zdjęcia wykonane na papierze Kentmere Fineprint VC, który – mimo że jest to papier o chłodnej tonacji – jest tam zdecydowanie polecany do SE1 Sepia. Zakładam jednak, że pan Moersch wypróbował wszystkie możliwe kombinacje z papierami ADOX, które również ma w swojej ofercie. Gdyby papier sprawdził się wyjątkowo dobrze w SE1, na pewno by o tym wspomniał. Jeśli papier świetnie współpracuje z Separol HE, to już coś. Niedrogi, dobry wywoływacz.
Czy mógłbyś poinformować gdzieś na swoich stronach, czy dostępne są próbki? Opakowanie zawierające 100 sztuk jest wprawdzie niedrogie, jeśli wiadomo, co się otrzymuje – jednak jako test jest to dla mnie obecnie zbyt duża ilość, nawet jeśli chętnie wierzę w jakość tych papierów.
W przeciwnym razie dziękuję za odpowiedzi.
Andreas