MirkoBoeddecker
Dobre wieści.
Pierwsza runda za nami i udało się osiągnąć zysk.
Syndyk masy upadłościowej zezwolił na tymczasowe wznowienie produkcji ;)
Jednocześnie następuje redukcja zakładu, a pracownicy, których nie da się już utrzymać, są zwalniani (z odprawą, o ile to możliwe).
Wkrótce odbędą się pierwsze rozmowy z potencjalnymi inwestorami.
Towar prawdopodobnie otrzymamy w drugiej połowie lutego.
Niestety nadal musimy finansować z góry całość produkcji, co sprawia, że nie możemy zamawiać tak dużo i tak elastycznie, jak byśmy chcieli.
Nie ma już magazynu półproduktów, z którego można by elastycznie dokonywać cięć.
Musimy zawsze zlecać produkcję kompletnych partii.
W związku z tym nadal bardzo mile widziane są informacje o większych zamówieniach na poszczególne gatunki lub powierzchnie oraz zamówieniach z długim terminem realizacji.
Mirko
kessler
Cześć Mirko,
czy z technicznego i czasowego punktu widzenia byłoby dla was możliwe udostępnienie w jakiś sposób online aktualnego stanu magazynowego papierów Forte? Dzięki temu drobni klienci, tacy jak ja, nie musieliby was ciągle niepokoić zapytaniami telefonicznymi lub mailowymi.
Pozdrawiam
Martin
MirkoBoeddecker
Martin,
trafiasz w sedno – dla nas byłoby to niemal jak kraina mlekiem i miodem płynąca.
Niestety, od ponad roku bezskutecznie próbujemy w naszych ciasnych pomieszczeniach wdrożyć system przepływu towarów, który umożliwiłby synchronizację stanów magazynowych z systemem komputerowym.
Tutaj po prostu wszystko jest za małe i wszędzie panuje chaos. Tam, gdzie jest miejsce, coś się przechowuje.
Gdy przychodzi towar, klienci wyrywają go nam z rąk, zanim zdążymy go policzyć itp.
Byłaby tylko jedna możliwość, aby to zmienić: przenieść wysyłkę i magazyn oraz zorganizować porządny system przyjmowania i wydawania towaru.
Oznaczałoby to jednak zatrudnienie co najmniej 2 nowych pracowników na pełen etat, którzy musieliby wtedy zajmować się sklepem ze względu na godziny otwarcia. Nie mieliby prawie nic do roboty i nie mogliby już pomagać przy wysyłkach. Poza tym połowa sklepu stałaby pusta, a my ponosilibyśmy podwójne koszty czynszu, a jeszcze jeden dodatkowy kurier musiałby codziennie jeździć tam i z powrotem między sklepem a magazynem i przewozić towar z punktu A do punktu B.
Oznaczałoby to, że od razu zaczęlibyśmy ponosić straty, nie mielibyśmy już pieniędzy na zakup nowego papieru fotograficznego i w ciągu kilku miesięcy zbankrutowalibyśmy :( :(
Powiem tylko: to wszystko jest przyczyną moich bezsennych nocy ;) B)
Więc dalej jakoś sobie radzimy i mamy nadzieję, że kiedyś osiągniemy tak duży obrót, że jakoś uda nam się to sfinansować.
Do tego czasu musimy jakoś sobie radzić.
>> Jest wystarczająco dużo papieru w popularnych rozmiarach w wersji błyszczącej <<
W przypadku papieru matowego i o stałej gradacji właściwie tylko zamówienia z wyprzedzeniem przebiegają bez problemów.
Pozdrawiam,
Mirko
kessler
Cześć Mirko,
>> Jest wystarczająca ilość papieru w popularnych rozmiarach w wersji błyszczącej <<
to już dobry znak!
micha
Tutaj wszystko jest po prostu za małe, a wszędzie panuje chaos.
Jak to za małe? Jak wam się to udało na Reinhardstrasse? Tam jakoś było jeszcze w porządku...
:ph34r:
Pozdrawiam, Micha
MirkoBoeddecker
Micha,
Na Rheinhardtstraße wysokość sufitów wynosiła 5,4 metra.
Te 100 m² miało w rzeczywistości większą kubaturę niż 180 m² tutaj.
Pomieszczenie sprzedażowe było co prawda znacznie mniejsze, ale z tyłu znajdował się ogromny magazyn.
Teraz z przodu jest przestronnie, a z tyłu jest zapchane.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
chciałem zapytać: czy są jakieś nowości dotyczące terminu dostawy dokumentów od firmy Forte? Czy coś już do was dotarło?
Pozdrawiam,
Joost
MirkoBoeddecker
Cześć Joost,
tak, wygląda na to, że dzisiaj coś dotarło. Nie potrafię jeszcze powiedzieć, co dokładnie.
Właśnie wracam samolotem ze Stanów Zjednoczonych. Rozpakowanie zajmie nam 2 dni i prawdopodobnie w poniedziałek zaczniemy wysyłkę.
Myślę, że będzie to głównie Polywarmton glossy.
Pozdrawiam,
Mirko
heinrich
Witam,
Czy wkrótce pojawi się też odcień „Polykaltton”? A może macie jakąś wskazówkę, jak sprawić, by odcień „Polywarmton” stał się bardziej neutralny?
Pozdrawiam
Heinrich
Gast
Witam,
Istnieją proste dodatki do wywoływaczy, które zmieniają charakterystykę „ciepłej czerni” odpowiednich papierów w kierunku neutralnej lub „zimnej czerni”, np. dodatek BL20 firmy Labaphot lub dodatki z asortymentu W. Moersch!
Serdecznie pozdrawiam
Maurizio
MirkoBoeddecker
Heinrich,
na naszych półkach wciąż leżą setki pudełek (niesprzedanego) papieru Polykaltton.
Odkąd pojawił się nowy, lepszy papier ADOX Fine Print Vario Classic, sprzedaż spadła niemal do zera.
Jeśli jednak ktoś nadal chce pozostać przy starym Polykaltton, możemy w każdej chwili zamówić ten papier.
Po prostu nie przechowujemy go już na stanie.
Pozostałe zapasy sprzedajemy po starej cenie katalogowej Polykaltton.
Pozdrawiam,
Mirko
heinrich
Mirko,
Więc papier ADOX Fine Print Vario Classic FB jest dostępny? W takim razie w piątek w waszym sklepie źle mnie zrozumiano – na moje zapytanie nie było ani Polykaltonu, ani Adox Vario Classic FB, więc zaopatrzyłem się w Kodak Polymax Fine Art i Classic Arts Polywarmton. Szkoda, bo specjalnie zrobiłem sobie mały objazd przez Berlin, a to było praktycznie po drodze z Greifswaldu do Fürth. Potrzebuję po prostu obu rodzajów: ciepłego i zimnego odcienia. Są tam odbitki, które po prostu bardziej mi się podobają na papierze o neutralnym lub zimnym odcieniu. Poza tym jest to znacznie szybsze. Przy odbitkach z małego formatu, w przypadku odbitek 24x30, na papierze o ciepłym odcieniu z łatwością osiągam czas naświetlania od 60 do 120 sekund.
Pytanie: na kartonie jest napisane Classic Arts Polywarmtone (PW-14) – czy to stary Polywarmton z bardzo grubym kartonem, czy nowy ADOX z podłożem 280 g?
Kodak bardzo mi się podoba, więc nie był to zły zakup. Polywarmton jeszcze nie wypróbowałem.
Pozdrawiam
Heinrich
Gast
Cześć Heinrich,
Czy wiesz, albo może ktoś inny wie, czy w Kodaku są jeszcze zapasy wywoływacza?
Pozdrawiam, Stephan
heinrich
Cześć,
Skoro papier Kodak tak szybko zaczyna wykazywać oznaki osłabienia w wywoływaczu, to na pewno zawiera on osadzone cząsteczki wywoływacza – ledwie trafił do wywoływacza, a już zaczyna się „pocić”. Nie mogę jednak ręczyć za tę tezę; może chłopaki/dziewczyny z Impex wiedzą coś więcej na ten temat.
Pozdrawiam
Heinrich
P.S. Powyższe dotyczy papieru RC, papier barytowy wciąż leży w pudełku i wkrótce zostanie poddane naświetlaniu.
MirkoBoeddecker
Cześć Heinrich,
hmm, myślę, że musimy rozróżnić „dostępność” teoretyczną od praktycznej ;-)
Teoretycznie Vario Classic jest zawsze „dostępny”, ponieważ nie pochodzi od Forte ani Ilford – w praktyce jednak, z powodu spadku wydajności u Ilforda i Forte, wszystkie inne zakłady pracują obecnie (tymczasowo) na pełnych obrotach.
Dlatego niestety dopiero co wprowadzony na rynek Vario Classic został całkowicie wyprzedany po dobrych 2 tygodniach.
Nowa dostawa przyjedzie w przyszłym tygodniu.
W przeciwieństwie do towaru pochodzącego od Forte, ten papier możemy zamówić w dowolnym momencie, a jego produkcja odbywa się w rozsądnym terminie. Nie musimy więc finansować z góry rocznego zapasu. To oczywiście poprawia „teoretyczną dostępność” i pozwala nam oferować wszystkie rozmiary oraz dwie powierzchnie.
Do tego odnosiły się moje powyższe stwierdzenia.
Polymax: tak, oczywiście, że ten papier ma wbudowany wywoływacz. Nie da się go lub trudno jest go poddać obróbce litograficznej lub kontrolować. Papier ten jest specjalnie wykonany tak, aby zawsze był jak najbardziej jednolity, aby zadowolić głównych użytkowników (małe studia portretowe w USA pracujące analogowo) i aby w miarę możliwości nie sprawiać „kłopotów”, gdy pomocniczy laborant po raz kolejny nie rozcieńczył odpowiednio chemikaliów.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
Niedawno próbowałem zamówić u Was film ADOX Vario Classic Polykaltton PE. Niestety potrzebnych rozmiarów nie było w magazynie. W zamian zamówiłem więc film FOMA. Początkowo poinformowano mnie, że
rozmiary 13x18, 18x24, 24x30 i 30x40 są dostępne. W związku z tym złożyłem zamówienie na FOMA. Wczoraj (po tygodniu!) otrzymałem wiadomość, że jednak nie wszystkie rozmiary są dostępne!
Czy film Classic Polykaltton PE w wyżej wymienionych rozmiarach jest jeszcze dostępny?
Pozdrawiam
Volker Schulz
MirkoBoeddecker
Cześć Volker,
Obecnie nie mamy na stanie żadnego papieru we wszystkich rozmiarach.
Nawet Kodaka.
Dostajemy po trochu to, to i tamto, ale zawsze za mało. Sytuacja zmienia się z dnia na dzień. To, co teraz jest aktualne, za godzinę może już być makulaturą.
Jeśli naprawdę potrzebujesz wszystkich rozmiarów naraz, możemy tylko spróbować zdobyć Agfę. Podobno czasami dostarczają kompletny asortyment...
Następna dostawa to Vario Classic Baryt i trochę Vario Classic PE w wersji matowej w dwóch rozmiarach.
Foma też ma przyjechać w najbliższych dniach, ale na pewno znowu tylko połowa tego, co zamówiliśmy. Informują nas dopiero dzień przed wysyłką, co ostatecznie będą w stanie dostarczyć...
Pozdrawiam,
Mirko
MirkoBoeddecker
...powoli powracają pierwsze wspomnienia z czasów NRD... można powiedzieć, że radzimy sobie z niedoborem ;-)
MirkoBoeddecker
Właśnie sprawdziłem: w Foma brakuje tylko papieru błyszczącego w formacie 18x24 – poza tym wszystko jest na miejscu.
Ten produkt jest niedostępny już od 6 tygodni – w przyszłym tygodniu powinno coś nadejść.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Odłóżmy na chwilę papier i przejdźmy do filmów zwojowych – jak tam wygląda sytuacja z nowymi rolkami filmowymi ADOX (no wiesz, tymi, które zaczynają się na „I-”, a kończą na „-lford” i są zapakowane w te świetne plastikowe pudełeczka)? Mój znajomy z Wiednia właśnie chciał je zamówić, więc chciałem się przyłączyć, żeby zaoszczędzić na kosztach wysyłki, ale dostałem informację, że nie są jeszcze dostępne...