roslie
Ahoj,
jsem na tomto fóru nový a mám pár otázek (proč by tu člověk jinak byl? :unsure:
Před týdnem se mi podařila výhodná koupě a teď mám doma Meopta Opemus 6. K tomu jsem dostal ještě spoustu vybavení do temné komory – výbava však ještě není kompletní. Už jsem dříve pracoval s Meopta Opemus 5 a byl jsem vždy docela spokojený – ale neptejte se mě na podrobnosti o tom přístroji. Teprve teď se začínám seznamovat se všemi drobnostmi, které je třeba a které chci brát v úvahu, když si člověk pořídí takový přístroj.
Ten zvětšovací přístroj, který mi teď stojí doma, je zcela běžná standardní verze (na něm je také napsáno „Standard“ :( ) K tomu mi prodavač přenechal krabici plnou starších filtrů Ilford Multigrade. Dosud jsem s multigradovým papírem nepracoval, ale zní to docela zajímavě a lákalo by mě to. [COLOR=green]Ale když se na ty filtry tak dívám, nevypadají už zrovna nejlíp. Navíc zvětšovací přístroj nemá zabudovanou zásuvku na filtry, ale spíše takovou provizorní přišroubovatelnou zásuvku, kterou lze přišroubovat pod zvětšovací objektiv. Na vyzkoušení to určitě stačí, ale nedokážu si představit, že bych s tímto řešením pořizoval snímky, z nichž bych měl dlouhodobou radost.[COLOR=green]
Mám otázku: Když nasadím filtry před zvětšovací objektiv a ty už mají nějaké vady nebo jsou zaprášené... nebudou se mi pak na zvětšenině hned objevovat prachové skvrny a chyby? Nebo třeba šmouhy na filtračních fóliích... ty se určitě na zvětšenině uvidí, nebo to určitě bude mít nějaký vliv?
Možná mi někdo může stručně a srozumitelně popsat, co teď můžu dělat se svým základním modelem Opemus 6, abych mohl někdy pořizovat rozumné zvětšeniny na multigradový papír. Viděl jsem, že existuje multigradová hlava, ale ta cena... nečekal bych, že něco takového je tak drahé?! ;)
Kromě toho je podložka na negativy z plastu. Znám jen těžké z kovu se skleněnými deskami – a vždy mi vyhovovaly. Dá se tato varianta někde dokoupit samostatně?
Jako objektivy jsem k tomu dostal Meopta Anaret 4,5/50 a EL-Nikkor 50 mm 1:2,8, který je momentálně namontovaný. Je to použitelné?
Jak jsem již zmínil, dosud jsem vždy pracoval s přístroji, které mi nepatřily, a nikdy jsem se příliš nezabýval detaily a jednotlivými součástmi, ale jakmile se člověk rozhodne si něco sestavit sám... najednou stojí před mnoha možnostmi a doplňkovými díly a neví, co pořídit jako první a co se vůbec vyplatí koupit. :D
Takže se nenechte odradit mým prvním a přesto už docela dlouhým příspěvkem. Budu rád za podněty a posílám do této diskuze přátelské „Ahoj!“ :)
:D
Gast
Filtry MG pod objektivem musí být v pořádku. V zásobníku na filtry mohou být trochu zašpiněné, ale vybledlé filtry je lepší nepoužívat, protože pak již nesprávně zachycují přechody.
Pro minimalizaci problémů s prachem je skutečně lepší použít kovovou fotografickou desku a pro K.B. raději s kovovými vložkami. Lze je dokoupit.
Oba objektivy V jsou v pořádku pro použití do formátu 30x40.
To znamená, že nastavení ostrosti je s objektivem 2,8 El Nikkor o něco snazší.
Dodatečná montáž VC hlavy je vždy o něco dražší, ale tyto filtry nevyblednou.
Optimální pro zpracování s VC papíry je systém od Heiland (Split Grade), od nedávna dostupný také pro Meopta (956,00 EUR), přizpůsobení Meograde nebo Color 3.
S pozdravem,
Fotohuis RoVo
Robert
Gast
Filtry se dají sehnat u FOTOIMPEXu za zhruba 10 eur, jsou čisté a v perfektním stavu, takže si kupte nové.
Stačí je držet pod objektivem. Má to tu výhodu, že můžete nastavit ostrost při jasném snímku a pak už ostrost znovu nerozladíte vkládáním filtrů. Zejména při použití dvou gradací na jeden snímek je to mnohem jednodušší. Nebo pomocí svorky na červený filtr, vyklopit červený filtr a gradace je hned ve světle, aniž by se musela držet.
Negativové podložky bez skla mají tu výhodu, že nevznikají Newtonovy kruhy a nemusíte ze skla odstraňovat prach. Proti „vyskočení“ negativu při zahřátí stačí sklo nahoře. Myslím, že skla lze vyjmout, ale nejsem si tím úplně jistý. Plast nebo kov je jedno, pokud to funguje.
Anaret je dobrý, Nikkor jsem nikdy nepoužíval. Nastavovací snímek je s Nikkorem díky větší počáteční cloně světlejší a proto se snáze nastavuje. Při expozici to nevadí, tam se přece cloní.
Ronald
Gast
Ahoj roslie,
mám doma ještě sadu filtrů Ilford, jsou v dobrém stavu. Protože jsem svůj Opemus 6 A přestavěl na Heiland Splitgrade, už je nepotřebuji.
Pokud mi uhradíš poštovné, pošlu ti je.
Poznámka: Fólie jsou nařezané na míru pro zásuvku na filtry fotoaparátu Opemus 6 A, takže již nemají původní formát. Řez je však čistý a fólie samotné jsou v pořádku, i když je držíš před objektivem.
Dej mi vědět, pokud bys ty filtry potřebovala!
S pozdravem
Georg
georg.schomacher@web.de