roslie
Cześć,
jestem nowy na tym forum i mam kilka pytań (bo po co inaczej bym tu trafił? :unsure:
Tydzień temu udało mi się trafić na okazję i teraz mam w domu Meoptę Opemus 6. Do tego dostałem różne akcesoria do ciemni – jednak sprzęt nie jest jeszcze kompletny. Wcześniej pracowałem już z Meopta Opemus 5 i zawsze byłem całkiem zadowolony – ale nie pytajcie mnie o szczegóły dotyczące tego urządzenia. Dopiero teraz zapoznaję się ze wszystkimi drobiazgami, na które trzeba i warto zwrócić uwagę, kupując sobie taki sprzęt.
Powiększalnik, który teraz u mnie stoi, to całkiem zwykła wersja standardowa (na nim też jest napisane „Standard” :( ) Sprzedawca zostawił mi przy tym pudełko pełne starszych filtrów Ilford Multigrade. Jak dotąd nie pracowałem jeszcze z papierem multigrade, ale brzmi to całkiem ekscytująco i kusi mnie to. [COLOR=green]Ale kiedy tak patrzę na te filtry, nie wyglądają już zbyt dobrze. Poza tym powiększalnik nie ma wbudowanej szuflady na filtry, a raczej taką prowizoryczną, przykręcaną szufladkę, którą można przykręcić pod obiektyw powiększający. Na wypróbowanie na pewno wystarczy, ale nie wyobrażam sobie tego rozwiązania do robienia zdjęć, z których będzie się czerpać radość przez dłuższy czas.[COLOR=green]
Mam pytanie: jeśli umieszczę filtry przed obiektywem powiększającym, a mają one już kilka skaz lub są zakurzone... czy nie będę miał od razu śladów kurzu i błędów na odbitce? Albo takich smug na foliach filtrów... na pewno będą one widoczne na odbitce, czy też z pewnością będą miały jakiś wpływ?
Może ktoś mógłby mi krótko i zrozumiale opisać, co mogę teraz zrobić z moim podstawowym modelem Opemus 6, aby w przyszłości móc uzyskać przyzwoite powiększenia na papierze wielostopniowym. Widziałem, że istnieje głowica wielostopniowa, ale ta cena... nie sądziłem, że coś takiego jest tak drogie?! ;)
Poza tym stolik na negatywy jest plastikowy. Znam tylko ciężkie, metalowe modele z płytkami szklanymi – i zawsze dobrze mi się z nimi pracowało. Czy ten wariant można gdzieś dokupić osobno?
Jako obiektywy mam Meopta Anaret 4,5/50 i EL-Nikkor 50 mm 1:2,8, który jest obecnie zamontowany. Czy to się nada?
Jak już wspomniałem, do tej pory zawsze pracowałem na sprzęcie, który nie należał do mnie i nigdy nie przejmowałem się zbytnio szczegółami i poszczególnymi elementami, ale kiedy już zdecyduje się na samodzielne skompletowanie zestawu... nagle staje się przed wieloma możliwościami i dodatkowymi częściami i nie wiadomo, od czego zacząć i co w ogóle warto kupić. :D
Nie zrażajcie się więc moim pierwszym, a jednak dość długim postem. Będę wdzięczny za sugestie i rzucam przyjazne „Cześć!” do tej grupy :)
:D
Gast
Filtry MG umieszczone pod obiektywem muszą być w dobrym stanie. W kasecie na filtry mogą być nieco zabrudzone, ale lepiej nie używać wyblakłych filtrów, ponieważ wtedy gradacja nie jest już prawidłowa.
Aby zminimalizować problemy z kurzem, faktycznie lepiej jest używać metalowej podstawki do zdjęć, a w przypadku K.B. lepiej z metalowymi wkładkami. Można je zamówić ponownie.
Oba obiektywy V nadają się do użytku do formatu 30x40.
Oznacza to, że regulacja ostrości jest nieco łatwiejsza w przypadku obiektywu 2,8 El Nikkor.
Dopasowanie głowicy VC jest zawsze nieco droższe, ale filtry te nie powodują wyblaknięcia.
Optymalnym rozwiązaniem do pracy z papierami VC jest system firmy Heiland (Split Grade), od niedawna dostępny również dla Meopty (956,00 EUR) – dostosowanie do Meograde lub Color 3.
Pozdrawiam serdecznie,
Fotohuis RoVo
Robert
Gast
Filtry są dostępne w FOTOIMPEX za około 10 euro; są czyste i w idealnym stanie, więc warto kupić nowe.
Wystarczy umieścić je pod obiektywem. Ma to tę zaletę, że można regulować ustawienia przy jasnym obrazie i nie trzeba ponownie zmieniać ostrości poprzez wkładanie filtrów. Jest to o wiele łatwiejsze, zwłaszcza gdy używa się dwóch filtrów gradacyjnych na jedno zdjęcie. Albo przymocować zacisk do filtra czerwonego, odchylić filtr czerwony i już filtr gradacyjny jest na świetle bez konieczności trzymania go.
Podstawki do negatywów bez szkła mają tę zaletę, że nie powstają pierścienie Newtona i nie trzeba usuwać kurzu ze szkła. Aby zapobiec „podskakiwaniu” negatywu podczas nagrzewania, wystarczy umieścić szklaną płytkę na górze. Myślę, że szyby można wyjąć, ale nie jestem tego do końca pewien. Nie ma znaczenia, czy są z tworzywa sztucznego czy z metalu, o ile działają.
Anaret jest dobry, nigdy nie używałem Nikkora. Obraz ustawczy jest jaśniejszy przy Nikkorze dzięki większej przysłonie początkowej i dlatego łatwiej go ustawić. Podczas naświetlania to nie ma znaczenia, bo przecież się przymyka przysłonę.
ronald
Gast
Cześć roslie,
Mam w domu jeszcze jeden zestaw filtrów Ilford, są w dobrym stanie. Ponieważ przerobiłem mój Opemus 6 A na system Heiland Splitgrade, nie potrzebuję już tych filtrów.
Jeśli pokryjesz koszty przesyłki, wyślę je do Ciebie.
Uwaga: folie są przycięte na wymiar szuflady filtrów aparatu Opemus 6 A, więc nie mają już oryginalnego formatu. Cięcie jest jednak równe, a same folie są w porządku, nawet jeśli przyłożysz je do obiektywu.
Daj znać, jeśli potrzebujesz tych filtrów!
Pozdrawiam
Georg
georg.schomacher@web.de