harald
Ahoj všichni!
Přestavba mého sklepa na temnou komoru je už téměř hotová a nejdůležitější vybavení už je na místě.
V čerstvě obloženém topenářském sklepě o rozloze 10 m² s pevnou kuchyňskou deskou o délce 2,40 m, regály, samostatným nepropustným větráním a odvětráváním a vše pěkně bez prachu.
Dá se říct, že jsem si vzal vaše rady k srdci a většinu z nich jsem realizoval. Za to ještě jednou děkuji.
Poté, co jsem vyčistil i laboratorní vybavení ze staré školní chemické laboratoře (lahve, odměrky, pipety atd.), zbývá už jen vyčistit a zkontrolovat zvětšovací přístroj, starý Opemus 6, a ještě ztmavit místnost.
Dnes jsem si prohlédl veškeré nashromážděné a vydražené laboratorní vybavení a zkontroloval jeho použitelnost. Je tam spousta starých věcí od ORWO a dalších, u kterých nevím, jestli je mám použít, nebo raději vyhodit.
1500 listů fotografického papíru ORWO v mnoha druzích a formátech až do 13x18
Chemikálie ORWO:
A49 z 07/89
A03 z 07/89
A300 /1 velké + 1 malé balení, každé skládající se z části 1+2 – bez data
A901 ochrana proti usazování vodního kamene?
2x C7362 z 11/89
1x A300 již z období po sjednocení od firmy Calbe (GmbH), také bez data
několik lahviček Neofin Rot, bez data, ale s cenou v DM
Dále mám různé vývojkové nádoby:
- Triplex, Plastimat a poměrně novou Jobo 1520 (k tomu jsem si dokonce už koupil pomůcku na oplachování)
- Filmové svorky, použité vaničky různých formátů, pinzety na snímky a také stěrku na film
- Je tam také 1 teploměr
- K zvětšovacímu přístroji mám 2 objektivy: jeden Anaret 4,5/80 a jeden Rogonar 2,8/50, ten se zdál velmi lehký a zřejmě obsahuje vysoký podíl plastu.
- Časovač Kaiser automatic CPS
- Rám Meopta 24x18
Kromě toho jsem si pro jistotu už koupil následující nové chemikálie:
- A49
- N113
- Zastavovací lázeň Classic STP
+ Červené světlo
+ Gradace filtrů 1-5 a k tomu vhodný papír
Tolik k bohužel poněkud dlouhému úvodu.
Teď moje otázka: Co z toho bych měl ještě použít, v jakékoli kombinaci, a čeho bych se měl vyvarovat?
Doufám v mnoho dobrých tipů a předem děkuji.
S pozdravem Harald. :unsure:
uworischki
Modely A49, A03 a A300 z „předrežimového období“ můžeš bez obav používat. Tyto produkty (zde se projevuje výhoda práškové chemie...) stále fungují, pokud se právě nerozpadnou sáčky s fólií kvůli stáří. Já sám stále používám N113, A300 a A49 z těch starých časů.
O Neofinu a ostatních tekutých vývojkách ti toho moc říct nemůžu, snad jen to, že koncentráty RODINAL a F09 nebo R09 se zdají být nesmrtelné...
Uwe
Gast
Ahoj Haralde,
od kleští na odstraňování filmu ti to nedoporučuji, celý film se s nimi příliš rychle poškrábe. Raději je nech uschnout na vzduchu, zvlášť když sis dal tu práci s tím, aby byly „bez prachu“.
Objektiv 80 mm je pro středoformátové negativy, 50 mm pro malý formát.
Všechny kazety by měly fungovat, pokud do nich neproniká světlo a jsou plné. Různé modely se ovládají různě, proto je třeba si to nacvičit. Musíš obětovat jeden film a cvičit na světle. Na začátek použij kazetu, se kterou ti to jde nejlépe.
Podle mých zkušeností můžeš práškové chemikálie používat donekonečna. Samozřejmě musí být balení neporušené, jak už popsal Uwe. Já sám jsem minulý týden úspěšně použil Neofin Blau (také v DM), tady pomáhá jen vyzkoušet.
Papír Orwo by měl také ještě fungovat, samozřejmě za předpokladu, že na něj nesvítilo světlo. Malé formáty jsou na začátek docela dobré, potřebuješ jen malé misky, takže spotřeba chemikálií je malá. Nevýhodou je delší doba promývání oproti PE papíru. Gradace filtru k tomu nepotřebuješ, je pevně gradovaný. Princip práce je u obou druhů papíru (baryt a PE) stejný, ale papír má také různou citlivost, takže hodnoty nelze jednoduše přenášet. Na začátku však bude pravděpodobně hodně zmetků, které se nemusí promývat, takže se to určitě vyrovná. Podle mého názoru je to k procvičování naprosto ideální.
Chybí ti asi už jen zatemnění a údržba toho opusu. A samozřejmě film plný snímků...
ronald