harald
Cześć wszystkim!
Przebudowa mojej piwnicy na ciemnię jest już prawie zakończona, a najważniejsze elementy wyposażenia są już na miejscu.
W świeżo wyłożonej płytkami piwnicy o powierzchni 10 m² z solidnym blatem kuchennym o wysokości 2,40 m, regałami, oddzielnym, nieprzepuszczającym światła systemem wentylacji oraz wszystko jest ładnie odkurzone.
Można powiedzieć, że wziąłem sobie do serca wasze rady i większość z nich wdrożyłem. Jeszcze raz za to dziękuję.
Po wyczyszczeniu sprzętu laboratoryjnego ze starej szkolnej szafki chemicznej (butelki, miarki, pipety itp.) pozostało tylko wyczyścić i wyregulować powiększalnik, stary model Opemus 6, oraz zamontować zasłony zaciemniające.
Dzisiaj przejrzałem wszystkie zebrane i wylicytowane akcesoria laboratoryjne i sprawdziłem, czy nadają się do użytku. Jest tam sporo starych rzeczy ORWO i innych, co do których nie wiem, czy je wykorzystać, czy raczej wyrzucić.
1500 arkuszy papieru fotograficznego ORWO w wielu rodzajach i formatach do 13x18
Chemia ORWO:
A49 z 07/89
A03 z 07/89
A300 /1 duże + 1 małe opakowanie, każde składające się z części 1+2 – bez daty
A901 Ochrona przed osadzaniem się kamienia?
2x C7362 z 11/89
1x A300 już z okresu po zjednoczeniu Niemiec (Calbe GmbH), również bez daty
kilka buteleczek Neofin Rot, bez daty, ale z ceną w DM
Ponadto mam różne pojemniki na wywoływacz:
- Triplex, Plastimat oraz całkiem nowy Jobo 1520 (do tego kupiłem sobie nawet już pomoc do płukania)
- zaciski do filmów, używane miski w różnych formatach, pęsety do zdjęć, a także skrobak do filmów
- jest też 1 termometr
- do powiększalnika mam 2 obiektywy: Anaret 4,5/80 i Rogonar 2,8/50, ten ostatni wydawał się bardzo lekki i wygląda na to, że ma dużą zawartość tworzywa sztucznego.
- Timer Kaiser automatic CPS
- Ramka Meopta 24x18
Poza tym, na wszelki wypadek, kupiłem już następujące nowe chemikalia:
- A49
- N113
- Kąpiel zatrzymująca Classic STP
+ Lampa światła czerwonego
+ Filtry gradacyjne 1-5 i pasujący do nich papier
Tyle jeśli chodzi o niestety nieco długi wstęp.
A teraz moje pytanie: czego z tego powinienem jeszcze użyć, w jakiejkolwiek kombinacji, a od czego powinienem trzymać się z daleka?
Mam nadzieję na wiele dobrych wskazówek i z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Harald. :unsure:
uworischki
Modele A49, A03 i A300 z okresu przed transformacją możesz śmiało używać. Te produkty (tu widać zalety chemii proszkowej...) nadal działają, o ile tylko woreczki z folii nie rozpadną się z powodu starości. Ja sam nadal używam N113, A300 i A49 z tamtych dawnych czasów.
O Neofinie i innych płynach do wywoływania nie mogę wiele powiedzieć, poza tym, że RODINAL oraz F09 lub R09 – koncentraty – wydają się być nieśmiertelne...
Uwe
Gast
Cześć Harald,
Odradzam używanie szczypiec do zdejmowania taśmy filmowej, bo zbyt szybko można porysować cały film. Lepiej pozostaw go do wyschnięcia na powietrzu, zwłaszcza że tak bardzo zadbałeś o to, by nie osiadł na nim kurz.
Obiektyw 80 mm jest przeznaczony do negatywów średnioformatowych, a 50 mm do małego formatu.
Wszystkie kasety powinny nadal działać, o ile nie dostaje się do nich światło i są pełne. Różne modele wymagają innego sposobu obsługi, dlatego trzeba poćwiczyć. Musisz poświęcić jedną rolkę filmu, a ćwiczyć musisz w jasnym świetle. Na początek używaj kasety, z którą najlepiej sobie radzisz.
Z mojego doświadczenia wynika, że proszki chemiczne można używać w nieskończoność. Oczywiście opakowanie musi być nienaruszone, jak już opisał Uwe. Sam w zeszłym tygodniu z powodzeniem użyłem Neofin Blau (również wyprzedanego w DM), tutaj pomaga tylko wypróbowanie.
Papier Orwo również powinien jeszcze działać, oczywiście pod warunkiem, że nie doszło do naświetlenia. Małe rozmiary są całkiem dobre na początek, potrzebujesz tylko małych miseczek, więc zużycie chemikaliów jest niewielkie. Wadą jest dłuższy czas nawadniania w porównaniu z papierem PE. Nie potrzebujesz do tego filtrów gradacyjnych, jest to papier o stałej gradacji. Zasada działania jest taka sama dla obu rodzajów papieru (barytowego i PE), jednak papiery mają różną czułość, więc nie należy po prostu przenosić wartości. Jednak na początku prawdopodobnie będzie dużo odrzutów, których nie trzeba wywoływać, więc na pewno się to wyrówna. Moim zdaniem idealnie nadaje się do ćwiczeń.
Brakuje ci chyba tylko zaciemnienia i konserwacji aparatu. I oczywiście filmu pełnego zdjęć...
ronald