CarstenM
Ahoj,
jsou už k těmto „novým“ filmům ADOX CHM k dispozici technické listy a časy vyvolávání? Zatím jsem nic nenašel.
Nebo můžu u filmů CHM použít alespoň technické listy od Ilfordu, jak se domnívá Ferdinand v jiném příspěvku? :rolleyes:
S pozdravem
Carsten
MirkoBoeddecker
Doba vyvolávání je stejná jako u filmů FP4 a HP5.
I ostatní technické parametry lze převzít beze změny.
S pozdravem
Mirko
CarstenM
Díky, Mirko,
to zní opravdu jako přeznačené filmy Ilford. Stejně jako Tura <-> Agfa APX.
Je tenhle předpoklad správný? :rolleyes:
S pozdravem
Carsten
MirkoBoeddecker
Carstene,
na tuto otázku ti bohužel nemohu odpovědět – z právních důvodů.
Nikdy jsme však netajili, kdo pro nás co vyrábí.
„Přebaleno“ je však v každém případě nesprávný výraz.
Pokud jde o filmy CHM, z Anglie pochází například pouze surový materiál na velkých rolích.
Veškeré další zpracování se provádí na naši zakázku. To představuje například i převážnou část produktivní přidané hodnoty.
Hlavním lákadlem této produktové řady jsou určitě kontejnery na svitkové filmy, které Ilford nenabízí.
Ty se vyrábějí exkluzivně pro nás.
S pozdravem
Mirko
CarstenM
Mirko,
to s těmi právními důvody je asi pochopitelné.
Že slovo „přejmenováno“ je nesprávný výraz, mě napadlo až dodatečně.
Ať už je to jakkoli... nakonec jsi mi na mé otázky odpověděl.
Tyto kontejnery mi také přijdou geniální. Ale nějak si nedokážu představit, že by něco takového předtím neexistovalo.
Jak jsem tu nedávno četl, kontejnery budou k dispozici až od března. Malá poznámka o dostupnosti kontejnerů tady na fóru by se mi docela hodila.
S pozdravem
Carsten
MirkoBoeddecker
Ahoj Carstene,
tuto odpověď jsem napsal hned poté, co jsem odpověděl Ferdinandovi v tom druhém vlákně – proto je to trochu strohé.
Kontejnery na svitkový film: Ten nápad není nic nového. Jen to zatím nikdo nerealizoval ve velkém měřítku a nenechal vyrobit opravdu stovky tisíc těchto kontejnerů. Maco představil model R3 na veletrhu Kina v velmi pěkných šroubovacích krabičkách. Ty jsou však bohužel tak drahé, že se hodí pouze pro film, který stojí 5 EUR, a – jak se Maco vyjádřil – jedná se pouze o časově omezenou akci pro první série.
Podařilo se nám snížit náklady na tyto obaly přibližně na cenu kartonové krabice, a tak jsme schopni nabízet všechny svitkové filmy ADOX v obalech bez příplatku.
Filmy zabalené pouze v hliníkové fólii by měly být k dispozici za 3–4 týdny.
S pozdravem
Mirko
Gast
Problémem není slovo, ale skutečnost. A ta je taková, že tato produktová politika – ať už ji nazveme jakkoli – spotřebiteli předstírá rozmanitost produktů, která ve skutečnosti neexistuje. Fotograf, který není spokojený s HP5 (to si sice nedokážu představit, je to jen příklad), nezaznamená žádnou změnu, pokud přejde na ADOX CHM400 nebo Maco 400UP. Stejný problém má i ten, kdo dnes (ze strachu z definitivního zániku Ilfordu) udělá chybu a vsadí na ADOX CHM. Negativní vedlejší účinky přejmenování (nebo jak se tomu jinak říká) pro spotřebitele jsou známé a uznávané i v jiných oblastech (např. u akumulátorů). Nezlepší se tím, že se zde má oživit tradiční název černobílé fotografie.
MirkoBoeddecker
Ferdinande,
dnes to vidí mnozí jinak.
Za prvé, ADOX není film s přelepenou etiketou, a za druhé, v našem globálním hospodářství jde už delší dobu o odbytiště, nikoli o výrobní závody.
Německý průmysl v tomto ohledu sice poněkud zaostává, ale celkově vzato je to dostatečná poptávka, která zajišťuje nabídku, a ne nějaká továrna, která si řekla, že teď tady něco vyrobíme.
Samotné nanášení suroviny představuje pouze asi 30 % produktivní přidané hodnoty v oblasti výroby filmů.
Podle mých informací dojde Ilfordu za asi 4 týdny ochranný papír pro svitkové filmy. Co pak budou dělat, to nevím.
Pro naše filmy ADOX jsme každopádně objednali ochranný papír včas, než firma zastavila výrobu, a v současné době pracujeme na alternativě.
Bylo by docela možné, že Ilford sám někdy v budoucnu ukončí výrobu svitkového filmu 120. Pokud se do té doby přesune dostatečná poptávka k nám, můžeme jít a objednat u Ilfordu celé výrobní série a nechat je tam nařezat a zabalit na formát 120, kde to ještě bude možné.
To je nyní pouze příklad – Ilford jistě najde řešení problému s svitkovými filmy, ale v současné době můžeme dodávat my a Ilford ne.
Tento trh se vyvíjí z masového trhu na trh s úzkou specializací. Malé flexibilní firmy budou v budoucnu nabízet nejširší sortiment produktů a firmy, které byly dříve koncipovány pro masový trh, se budou soustředit na to, co ještě přináší tržby podobné masovému trhu.
Kromě toho je plastový obal přidanou hodnotou a cena filmů je navíc atraktivní.
Existuje tedy mnoho důvodů, proč si CHM koupit.
S pozdravem,
Mirko
MKL
Ahoj Mirko,
to zní opravdu zajímavě.
Přehlédl jsem to, nebo jsi ještě neřekl, kdy přesně budou filmy dodány v kontejnerech? To by mě docela zajímalo.
S pozdravem
Michael
MirkoBoeddecker
To zatím není zcela jasné.
Výrobce stále pracuje na formě pro vstřikování.
Kdo si nyní objedná fólie bez obalů, ale má o ně zájem, obdrží příslušný počet obalů zdarma k příští objednávce.
Při objednávce na to prosím upozorněte.
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ahoj Mirko,
výrobce ještě pracuje na vstřikovací formě.
Něco takového Právě mi chybí ten pověstný cent k celé marce.
Při jednom směru vyklápění, jednoduché geometrii, bez posuvníků a pouze se dvěma vtokovými místy by taková forma se třemi až čtyřmi hnízdy měla být hotová do tří dnů. K tomu by se připočítalo první vzorkování dílů (2x poštovní zásilka*) + váš čas v obchodě) a pak by mohla začít výroba. Můžete vzorkovat i v sobotu. Od konstrukce nástroje to tedy bude šest dní. Schválení výroby proběhne v sobotu nebo v neděli, v pondělí se začne.
Měl bys trochu přitlačit na svého dodavatele, ten si z tebe právě dělá legraci.
Nebo vypadá svět mimo můj Bruchengeber tak jinak? Pak by mě ale vlna bankrotů ve výrobním průmyslu už nepřekvapovala.
S pozdravem,
Franz
*): K zajištění procesu u vás: dvě dodávky prvních vzorkových dílů. Jinak neuvidíte, zda zařízení běží stabilně. Dále byste měli čas od času provést kontrolu sériové výroby, protože dodavatelé mají tendenci po prvních vzorcích zkracovat doby ochlazování, čímž se zhoršuje rozměrová přesnost.
rherz
Ahoj Franti,
nejprve – svět mimo tvou firmu vypadá jinak. Naši nástrojaři jsou vždycky rádi, když jednou nemusí pracovat pro kluky z automobilky (tedy s „normálními“ lidmi) :unsure:
Ten nástroj ale není tak úplně jednoduchý.
Nádoba má pro víčko geometrii pro zacvaknutí, která musí být tvarována pod tlakem (podříznutí), a protilehlá strana, samotná plechovka, leží pravděpodobně v čelistech s prstencovým vyhazovačem poblíž geometrie pro zacvaknutí – alespoň já bych to tak řešil. Celé to má minimálně 4 formovací hnízda – možná ještě s horkou analýzou, pak to musí být vyváženo, aby byly rychlosti toku rovnoměrné, leštění na vnitřních částech, aby to šlo snáze dolů atd. atd. Ne tři dny – alespoň ne v reálném životě.
Ale Mirkovy nápad je opravdu dobrý – je vlastně překvapivé, že to ještě nikdo neudělal, když se odvětví dařilo lépe.
S pozdravem
Robert
Gast
Výroba už mezitím běží.
Nyní je nejistou složkou doba přepravy.
Za tuto cenu se nám to v Německu bohužel nepodařilo zajistit.
Počítám tedy ještě s minimálně 3 týdny.
Mirko
Gast
Ale Mirkovy nápad je opravdu dobrý – vlastně je s podivem, že to ještě nikdo neudělal, když se odvětví dařilo lépe.
Roberte,
jiní výrobci na to přišli.
Dříve se prakticky všechny značky dodávaly v plechových nebo plastových obalech, Agfa s tím přestala „teprve“ před asi 30 lety.
Roman
Gast
Sakra. Ještě tam něco chybí. A to:
„... teprve tehdy s tím přestal.“... když se začaly hromadit obaly a prosadily se fóliové obaly.
Staré kovové trubičky najdeš na eBayi, na bleších trzích – nejsou až tak vzácné.
Fuji mělo loni v sortimentu plastovou krabičku na 5 rolí svitkového filmu, které se standardně a bez příplatku prodávaly v baleních po 5 kusech.
MirkoBoeddecker
Myslím, že Robert – jako zjevný odborník na vstřikování plastů – neměl na mysli samotný nápad s obalem na svitkový film – to by už bylo opravdu nad moje síly –, ale myšlenku vstřikovat víčko přímo s obalem a tak vyrobit celý produkt pomocí jedné formy v jediném pracovním cyklu.
To je důvod, proč se nám to podařilo realizovat tak cenově výhodně, že cena za kartonovou krabičku je stejná jako cena za ten krásný obal.
Tradiční metoda se samostatným víkem by způsobila přibližně 50 % dodatečných nákladů a my jsme ji sice dočasně zvažovali, ale později ji opět zavrhli.
S pozdravem,
Mirko
MirkoBoeddecker
Et voilà! Kontejnery jsou hotové.
Teď už jen musí doplavat sem.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ještě jedna otázka: prodávají se filmy ADOX KB vlastně i „jen“ zabalené v hliníkové fólii (jako třeba filmy Ilford)? Ty plastové krabičky prostě nepotřebuju (jen zabírají místo a na eBayi mi je stejně nikdo nekoupí...)...
S pozdravem
MirkoBoeddecker
Kontejnery už dorazily!
Mirko
roseblood11
Ahoj,
co se vlastně stalo s těmi CHM soubory? Před pár lety jsem je rád používal. Teď, po delší pauze v fotografování, se zdá, že už neexistují? Bohužel k tomu sám nemůžu najít žádné informace.
S pozdravem, Immo
PS: Vyhledávání ve fóru opravdu odmítá hledat slova o třech písmenech. To je docela hloupé, protože právě názvy mnoha filmů jsou tak krátké. To by se mělo změnit...