Gast
Ahoj,
firma Meopta nabízí opravdu cenově dostupný zvětšovací rámeček.
Má s ním někdo z vás zkušenosti? Je to dobrý produkt (tj. skutečně použitelný), nebo je to jen levná záležitost a podle toho...
Díky za pomoc.
Gast
S rámečky Meopta jsem zatím neměl žádné problémy. Mám obě velikosti a jsem spokojený. Rámečky jsou pevně konstruované. Myslím, že vydrží věčnost.
Problémem by mohla být nanejvýš pravoúhlost. To ale mají i jiné rámečky. (i dražší!)
Měl by sis na rámečky označit formáty, jinak je to docela otravné, když mají rámečky různou šířku. Pokud pracuješ na barytu, není to tak hrozné, protože okraje stejně ořízneš.
Pokud je nutná absolutní pravoúhlost, nesmí se nic ořezávat a používáš jen 1 nebo 2 formáty, existují neměnné masky (rámy). Skládají se ze základní desky a masek. 1 maska pro 1 formát. Je to trochu drahé. K dostání u Phototecu. Možná má FOTOIMPEX něco podobného ve svém sortimentu.
Zdravím
Andreas
cfb_de
Ahoj Martine,
kdysi jsem měl rámeček 18x24 od Meopty, ale nebyl jsem s ním spokojený. Byl pro mě příliš vratký. Nahradil jsem ho rovněž použitým rámečkem Kindermann ve formátu 20x30, který má na obou stranách vodicí lišty a lze jej pomocí trojúhelníku přesně nastavit do pravého úhlu.
Ten ale teď používám jen zřídka, protože pro mé nejčastěji používané formáty (13x18, 18x24 a 30x40) jsem nyní vděčným uživatelem již zmíněného Versamasku. Podle mého názoru neexistuje lepší systém.
S pozdravem,
Franz
Sandra
Ahoj Martine,
ten rámeček Meopta mám taky a dost mě štve. Dá se s ním sice pracovat, ale dlouhodobě uvažuju o pořízení lepšího rámečku. Problém s pravoúhlostí lze, jak už bylo zmíněno, vyřešit pomocí úhloměru a balicího lepicího pásky.
Co mě ale vadí víc, jsou spojky vlevo a nahoře. Nejsou pořádně upevněné, stejně jako samotná maska (myslím ty kovové lišty); při vkládání papíru klouže, takže před expozicí vždycky ještě jednou zkontroluju správné usazení pomocí červeného filtru.
Sandra
fotohuisrovo
Bohužel neexistuje žádné dobré a levné řešení.
Jak již bylo zmíněno, je tu zmíněný Versamask. Ale ty jsou samozřejmě opět pevného formátu. Dále můžeme doporučit zvětšovací rámečky Dunco (4 maskovací pásky).
Leitz měl v minulosti také dobré produkty a existuje ještě několik amerických variant.
S pozdravem,
Robert
Gast
Ahoj!
Sám mám ten velký model Meopta a mohu každému tuto sračku jen rozmlouvat (jen pro upřesnění: se svým zvětšovacím přístrojem Meopta jsem velmi spokojený!); nejenže Meopta nemá pravý úhel, ale nastavení okrajů je naprosto nepoužitelné: buď šrouby utáhnete tak pevně, že už nelze šířku okrajů nastavit, nebo tak volně, že se neustále samy posouvají (mezi tím není nic a neměli byste s nimi příliš často otáčet, protože se pak otvory pro šrouby časem vymačkají). Kromě toho lze rám v jeho uchycení posunout o 2–3 mm zleva doprava – opakovatelnost a přesná práce tak nejsou možné.
Nové zvětšovací rámy jsou cenově většinou mimo realitu, použité také nejsou vždy levné – můj tajný tip: anglické rámy RR Beard Master Pro (často se nabízejí také pod značkami Photon Beard, RRB nebo Pelling & Cross); na eBayi se většinou dají sehnat za asi 50 eur, mají velmi dobrý (i když ne plynulý, ale jen v krocích nastavitelný) systém nastavení šířky okraje, velmi stabilní a přesný mechanismus otevírání a lze je snadno seřídit do pravého úhlu.