Gast
Cześć
Firma Meopta oferuje naprawdę niedrogą ramkę powiększającą.
Czy ktoś z was ma z nią jakieś doświadczenia? Czy jest to produkt niedrogi (czyli naprawdę przydatny), czy po prostu tani i odpowiednio...
Dziękuję za pomoc.
Gast
Jak dotąd nie miałem żadnych problemów z ramkami Meopta. Mam oba rozmiary i jestem zadowolony. Ramki są solidnie wykonane. Myślę, że wytrzymają wieki.
Jedynym problemem może być prostopadłość. Ale to dotyczy również innych ram (nawet droższych!).
Powinieneś zaznaczyć swoje formaty na ramie, w przeciwnym razie będzie to dość irytujące, jeśli ramy mają różną szerokość. Jeśli pracujesz na papierze barytowym, nie jest to takie straszne, ponieważ i tak przycinasz krawędzie.
Jeśli konieczna jest absolutna prostopadłość i nie można niczego przycinać, a używasz tylko 1 lub 2 formatów, dostępne są ramy bez możliwości regulacji. Składają się one z płyty podstawowej i masek. Jedna maska na jeden format. Są one nieco drogie. Dostępne w Phototec. Być może FOTOIMPEX również ma coś takiego w swojej ofercie.
Pozdrawiam
Andreas
cfb_de
Cześć Martin,
Miałem kiedyś ramę Meopta w formacie 18x24 i nie byłem z niej zadowolony. Była dla mnie zbyt chwiejna. Wymieniłem ją na używaną ramę Kindermann w formacie 20x30, która posiada dwa prowadnice po obu stronach i można ją precyzyjnie ustawić pod kątem prostym za pomocą ekierki.
Jednak obecnie używam go już rzadko, ponieważ do moich najczęściej używanych formatów (13x18, 18x24 i 30x40) jestem teraz wdzięcznym użytkownikiem wspomnianego już Versamask. Moim zdaniem nie ma lepszego systemu.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Sandra
Cześć Martin,
Ja też mam ramkę Meopta i mnie denerwuje. Da się z nią pracować, ale na dłuższą metę rozważam zakup lepszej ramki. Problem z prostopadłością można, jak już wspomniano, rozwiązać za pomocą ekierki i taśmy pakowej.
Jednak bardziej przeszkadzają mi mocowania po lewej stronie i u góry. Nie są one wystarczająco mocne, podobnie jak sama maska (mam na myśli metalowe szyny); przesuwa się ona podczas wkładania papieru, więc przed naświetlaniem zawsze sprawdzam prawidłowe osadzenie za pomocą filtra czerwonego.
Sandra
fotohuisrovo
Niestety nie ma dobrego i niedrogiego rozwiązania.
Jak już wspomniano, można rozważyć wspomniane wcześniej maski Versamask. Ale oczywiście są to znowu maski o stałym formacie. Ponadto możemy polecić ramki powiększające Dunco (4 paski maskujące).
W przeszłości firma Leitz również miała w swojej ofercie dobre produkty, a ponadto dostępnych jest jeszcze kilka amerykańskich wariantów.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Gast
Cześć!
Sam mam ten duży model Meopta i mogę tylko odradzić wszystkim ten g... (uwaga: z moim powiększalnikiem Meopta jestem bardzo zadowolony!); nie tylko Meopta nie ma prostego kąta, ale regulacja krawędzi jest całkowicie bezużyteczna: albo dokręca się śruby tak mocno, że nie można już regulować szerokości krawędzi, albo tak luźno, że ciągle się same przestawiają (nie ma nic pomiędzy, a nie powinno się tam zbyt często kręcić, bo otwory na śruby w końcu się wyślizgną). Ponadto ramkę można przesuwać w mocowaniu o 2–3 mm w lewo i w prawo – nie pozwala to na powtarzalność i precyzyjną pracę.
Nowe ramki powiększające są zazwyczaj niebotycznie drogie, a używane też nie zawsze są tanie – moja tajna wskazówka: angielskie ramki RR Beard Master Pro (często oferowane również pod nazwami Photon Beard, RRB lub Pelling & Cross); można je znaleźć na eBayu zazwyczaj za około 50 euro, mają bardzo dobry (choć nie bezstopniowy, a regulowany tylko w krokach) system regulacji szerokości krawędzi, bardzo stabilny, precyzyjny mechanizm otwierania i można je łatwo wyregulować pod kątem prostym.