MirkoBoeddecker
Fotoaparáty Fotoman konečně dorazily a jsou tedy od nynějška k dispozici.
Posuvné desky objektivu pro: Schneider Super Angulon 72 mm
Další desky objektivu budou objednány v nejbližší době.
++++++
Přejeme všem zákazníkům šťastný nový rok!
Mirko Bödecker + tým IMPEX
Gast
Ahoj Mirko,
cena za (plánovaný) model Fotoman 9x12 je opravdu přesvědčivá. Stejně tak samozřejmě i cena za model 6x17.
Existuje už nějaká orientační cena od FOTOIMPEXu pro další desky s objektivy?
Jelikož jsem se dosud na velkoformátovou fotografii díval jen z uctivé vzdálenosti, mohl by mi snad někdo krátce odpovědět na následující základní otázku (prosím, neodkazujte mě hned na fórum o velkoformátové fotografii):
Jaký je rozdíl mezi závěrkou Copal a Compur a jak dostanu velkoformátový objektiv z jedné desky na druhou?
Díky a mějte se
Dierk
Urnes
Ahoj Dierku,
v obou případech jde o centrální závěrky, ale pokud vím, jsou od různých výrobců. V současné době se ale dají sehnat už jen Copaly. Nikdy jsem se o ty rozdíly moc nezajímal, protože moje staré objektivy mají jen závěrky Compur a dokud fungují, je to vlastně jedno.
Objektivy se připevňují k desce objektivu pomocí protikruhu a tam pak zůstávají, tzn. pro každý objektiv potřebuješ jednu desku a vždy vyměňuješ celou jednotku.
U Fotomanu ale potřebuješ nejen desku, ale pokud jsem to správně pochopil, také šnekový převod, protože fotoaparát nemá měch. A tam si myslím, že jednotka objektivu s šnekovým převodem je výrazně dražší než tělo. Fotoman 4x5" je skvělé řešení pro krajinářskou fotografii na cestách a cestovní fotografii, když je na pořadu dne malé zavazadlo, velký formát a široký úhel. No, je to tak trochu jako Alpa s velkým formátem. Pro „vstup“ do velkoformátové fotografie bych se ale nejprve podíval na trh s použitým zbožím a možná hledal něco konvenčnějšího; s měchem máš prostě více možností, pokud jde o statické snímky a portréty.
Pozdravuje Sven.
MirkoBoeddecker
Fotoaparát Fotoman se dodává v kompletní sestavě s deskou pro objektiv a šnekovým převodem: tedy „tutto completo“ – připravený k okamžitému fotografování, pokud je na závěrku nasazen objektiv.
Desky WW jsou zahrnuty v ceně. Kdo z něj chce udělat portrétní fotoaparát (např. pro skupinové snímky) a chce použít např. objektiv 135, musí si připlatit, protože desky se frézují z hliníkového bloku ručně a jejich výroba je tedy náročná.
Jedná se o příplatek ve výši přibližně 50–200 EUR v závislosti na ohniskové vzdálenosti.
Druhá deska stojí v závislosti na ohniskové vzdálenosti mezi 140 a 360 EUR plus 50 až 70 EUR za distanční vložku.
Šnekový převod můžete převzít z jiného objektivu a jednoduše si změřit vlastní stupnici vzdálenosti a namalovat ji na něj lakovým fixem.
Samozřejmě lze zakoupit i samostatný šnekový převod – ceny za něj bohužel ještě nejsou stanoveny.
Myslím si, že formát 4x5" se skvěle hodí pro začátek s velkoformátovou fotografií. Je jednoduchý na používání – omezuje se na nejzákladnější funkce – má lehkou a kompaktní konstrukci a v neposlední řadě je velmi cenově dostupný. U velkoformátu je to stejné jako u jiných formátů. Většinu peněz byste měli investovat do objektivů. V tomto ohledu je FotoMan jako tělo pro začátečníky perfektně vhodný. Pokud se zvýší vaše nároky na nastavitelnost, můžete si pořídit lepší vybavení.
Mirko
PS: Spolu s formátem 4x5 uvedeme do nabídky celou řadu velkoformátových objektivů Rodenstock a nabídneme speciální slevy na fotoaparáty s objektivem.
Gast
Moc děkuji za informace. To je přesně to, co jsem chtěl vědět.
S pozdravem
Dierk
Urnes
Ahoj Mirko,
mohl bys mi ještě jednou vysvětlit, jak to vlastně s tím šnekovým převodem přesně je? Řekněme, že mám doma ještě starý objektiv Angulon 6,8 90 mm s objektivem 00 – dá se to nějak použít, nebo je šnekový převod kompatibilní jen s aktuálními objektivy a mohu si ho namontovat sám? V tom případě bych totiž musel revidovat své tvrzení ohledně ceny. Právě jsem se podíval do posledního katalogu Linhof, kolik stojí nový objektiv s šnekovým převodem. Pokud to ale jde i metodou „udělej si sám“ s použitou optikou, pak je to opravdu zajímavé.
S pozdravem Sven.
MirkoBoeddecker
Ahoj Svene,
jsi si jistý, že ten starý Angulon bez označení „super“ vůbec pokrývá formát 6x17?
Podívej se do technických specifikací.
Zeptám se na závěrku 0 – ale myslím, že to nebude problém.
Musíš si to dokonce namontovat sám a případně kompenzovat malé výrobní odchylky pomocí dodaných mezikroužků. K tomu je dodávána i nastavovací matnice.
S pozdravem,
Mirko
Urnes
Ne, formát 6x17 to nepokrývá, ale formát 4x5" z druhé řady Fotoman ano. Pro formát 6x17 by se ale dalo uvažovat o objektivu 6,8 120 mm, který je zasazen do závěrky typu 1. Takže pokud jsem tě správně pochopil, objektiv se zašroubuje do nastavovacího šneku (místo protikruhu) a mezikruží pak slouží k jemnému doladění.
Zdravím, Sven.
MirkoBoeddecker
Hmmmm, 120 je na hledáčkový fotoaparát bez zaostřovacího pomocného zařízení docela dlouhá ohnisková vzdálenost...
Pokud pokrývá formát 4x5, pak se s největší pravděpodobností hodí i pro 6x17 – nemáme k tomu ale žádné naměřené hodnoty.
Používá se originální protikruh. Šnekový převod má na konci otvor, do kterého prostrčíš závěrku – nasadíš protikruh – hotovo.
Stejně jako u desky formátu 4x5 nebo tak nějak.
S pozdravem,
Mirko (který teď končí s prací...)
Gast
Ahoj Mirko,
nemáš náhodou nějakou fotku zadní strany fotoaparátu Fotoman 4x5"? Dá se zadní část otočit pro výškový nebo příčný formát? A zasouvají se kazety s plochým filmem pod matovací sklo, nebo je třeba nejprve matovací sklo vyjmout a použít Graflock?
Moc děkuji.
S pozdravem Sven