MirkoBoeddecker
Aparaty Fotoman w końcu dotarły i są już dostępne w sprzedaży.
Przesuwne płytki obiektywu do: Schneider Super Angulon 72 mm
Pozostałe płytki obiektywu zostaną sprowadzone w najbliższym czasie.
++++++
Życzymy wszystkim klientom szczęśliwego Nowego Roku!
Mirko Bödecker + zespół IMPEX
Gast
Cześć Mirko,
Cena (planowanego) modelu Fotoman 9x12 jest naprawdę atrakcyjna. Ta za model 6x17 oczywiście też.
Czy jest już orientacyjna cena FOTOIMPEXU na pozostałe płytki obiektywowe?
Ponieważ do tej pory patrzyłem na wielki format tylko z pełnego szacunku dystansu, może ktoś mógłby mi krótko odpowiedzieć na następujące podstawowe pytanie (proszę nie odsyłać od razu na forum poświęcone wielkiemu formatowi):
Jaka jest różnica między migawką Copal a Compur i jak mogę zdjąć obiektyw wielkoformatowy z jednej płytki i założyć go na inną?
Dziękuję i do widzenia
Dierk
Urnes
Cześć Dierk,
Oba są migawkami centralnymi, ale z tego, co wiem, pochodzą od różnych producentów. Obecnie można jednak kupić tylko migawki Copal. Nigdy nie interesowały mnie zbytnio różnice między nimi, ponieważ moje stare obiektywy mają wyłącznie migawki Compur i dopóki działają, to tak naprawdę nie ma to znaczenia.
Obiektywy są mocowane do płytki obiektywu za pomocą pierścienia kontrastowego i tam pozostają, co oznacza, że do każdego obiektywu potrzebna jest osobna płytka, a przy wymianie trzeba zawsze wymieniać cały zestaw.
W przypadku aparatu Fotoman potrzebna jest jednak nie tylko płytka, ale, o ile dobrze zrozumiałem, również przekładnia ślimakowa, ponieważ aparat nie posiada mieszka. I wydaje mi się, że zespół obiektywu z przekładnią ślimakową jest znacznie droższy niż obudowa. Fotoman 4x5" to świetne rozwiązanie do fotografii krajobrazowej w terenie i fotografii podróżniczej, gdy liczy się niewielki bagaż, a jednocześnie duży format i szeroki kąt. No cóż, trochę jak Alpa w dużym formacie. Jednak na „początek” przygody z dużym formatem radziłbym najpierw rozejrzeć się na rynku używanych aparatów i może poszukać czegoś bardziej konwencjonalnego – z mieszkiem masz po prostu więcej możliwości, jeśli chodzi o zdjęcia statyczne i portrety.
Pozdrawiam, Sven.
MirkoBoeddecker
Aparat Fotoman jest dostarczany w komplecie z płytką obiektywu i mechanizmem ślimakowym: czyli wszystko, co potrzebne do rozpoczęcia fotografowania, o ile na migawce zamontowany jest obiektyw.
Płytki WW są wliczone w cenę. Jeśli chcesz przerobić ten aparat na aparat portretowy (np. do zdjęć grupowych) i używać np. obiektywu 135, musisz dopłacić, bo płytki są frezowane ręcznie z bloku aluminium, co sprawia, że ich produkcja jest dość skomplikowana.
Dodatkowa opłata wynosi około 50–200 EUR w zależności od ogniskowej.
Druga płytka kosztuje, w zależności od ogniskowej, od 140 do 360 EUR plus 50–70 EUR za podkładkę dystansową.
Przekładnię ślimakową można przejąć z innego obiektywu i po prostu zmierzyć własną skalę odległości oraz narysować ją markerem.
Oczywiście można też kupić osobny mechanizm ślimakowy – niestety ceny nie są jeszcze ustalone.
Uważam, że format 4x5" świetnie nadaje się na początek przygody z wielkim formatem. Jest prosty w obsłudze – ogranicza się do najważniejszych funkcji – ma lekką i kompaktową konstrukcję, a do tego jest bardzo niedrogi. W przypadku formatu wielkiego jest tak samo jak w przypadku innych formatów. Najwięcej pieniędzy należy przeznaczyć na obiektywy. W tym zakresie Fotoman jest idealnym korpusem dla początkujących. Jeśli wzrosną wymagania dotyczące regulacji, można dokonać modernizacji.
Mirko
PS: wraz z modelem 4x5 zamieścimy w ofercie całą gamę obiektywów wielkoformatowych Rodenstock oraz specjalne oferty na aparaty z obiektywami.
Gast
Bardzo dziękuję za informacje. To było dokładnie to, co chciałem wiedzieć.
Pozdrawiam
Dierk
Urnes
Cześć Mirko,
czy mógłbyś jeszcze raz wyjaśnić, jak dokładnie działa ten mechanizm ślimakowy? Załóżmy, że mam w domu stary obiektyw Angulon 6,8 90 mm w mocowaniu 00 – czy coś takiego jest możliwe, czy też mechanizm ślimakowy pasuje tylko do obecnych mocowań i czy mogę go zamontować samodzielnie? W takim razie musiałbym zrewidować swoją opinię na temat ceny. Sprawdziłem właśnie w ostatnim katalogu Linhofa, ile kosztuje nowy obiektyw z mechanizmem ślimakowym. Jeśli jednak da się to zrobić samodzielnie przy użyciu używanej optyki, to jest to naprawdę interesujące.
Pozdrawiam, Sven.
MirkoBoeddecker
Cześć Sven,
Jesteś pewien, że stary Angulon bez „super” 6x17 w ogóle pokrywa ten format?
Sprawdź specyfikację techniczną.
Zapytam o migawkę 0 – ale myślę, że to nie będzie problem.
Trzeba go nawet samodzielnie zamontować, a następnie w razie potrzeby skompensować niewielkie odchylenia fabryczne za pomocą dołączonych pierścieni pośrednich. W tym celu dołączona jest matowa tarcza regulacyjna.
Pozdrawiam,
Mirko
Urnes
Nie, to nie obejmuje formatu 6x17, ale za to obejmuje format 4x5" z drugiego modelu Fotoman. W przypadku formatu 6x17 można by jednak wyobrazić sobie obiektyw 6,8 120 mm, który mieści się w migawce typu 1. Jeśli dobrze cię zrozumiałem, obiektyw wkręca się w śrubę regulacyjną (zamiast pierścienia mocującego), a pierścienie pośrednie służą wtedy do precyzyjnej regulacji.
Pozdrawiam, Sven.
MirkoBoeddecker
Hmmmm, ogniskowa 120 mm to już całkiem spora wartość jak na aparat z wizjerem bez pomocy w ustawianiu ostrości...
Jeśli pasuje do formatu 4x5, to najprawdopodobniej sprawdzi się też w formacie 6x17 – nie mamy jednak danych pomiarowych na ten temat.
Używa się oryginalnego pierścienia kontrastowego. Śruba ślimakowa ma na końcu otwór, przez który przechodzi migawka – nakłada się pierścień kontrastowy – gotowe.
Tak jak w przypadku płytki 4x5 lub podobnej.
Pozdrawiam,
Mirko (który właśnie kończy pracę...)
Gast
Cześć Mirko,
czy masz może zdjęcie tylnej części aparatu Fotoman 4x5”? Czy tylną część można obrócić do orientacji pionowej lub poziomej? Czy kasety z filmem płaskim wkłada się pod matówkę, czy też trzeba najpierw zdjąć matówkę i użyć uchwytu GrafLock?
Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam, Sven