Gast
Ahoj,
trápí mě ten otravný problém, že mi filmy SW po zaschnutí zůstávají skvrny od vody – I PŘES použití smáčedla a destilované vody ;) Ani použití stěrky na film nepomáhá (kromě pár škrábanců možná).
Má někdo nějaký tip?
Díky předem – a [color="red"]šťastný nový rok!!![/colo :)
Sandra
Urnes
Ahoj Sandro,
možná sušíš své filmy příliš rychle nebo při příliš vysokých teplotách. Voda pak nemá čas odtéct. Stalo se mi to, když jsem měl několik filmů v sušárně, nebo když jsem to potřeboval mít rychle hotové a použil jsem zkrácený proces. Jinak film vždy suším v laboratoři mezi dvěma kolíčky na prádelní šňůře při teplotě 14–18 stupňů a nikdy jsem neměl problémy.
S pozdravem Sven.
MirkoBoeddecker
Sandro,
jak vlastně tu destilovanou vodu používáš?
Jaké smáčedlo používáš a v jaké koncentraci?
Jakým způsobem ji stíráš?
Jak ty skvrny vypadají?
Mirko
Gast
Ahoj,
>Jak vlastně používáš tu destilovanou vodu?
Po důkladném praní vložím film celý do misky (cca 3 litry) s destilovanou vodou, do které přidám Mirasol v „homeopatických dávkách“ (asi 1 ml, k odměření používám injekční stříkačku).
>Jak film stíráš?
Mám stírací špachtli, ale nemám podmínky čisté místnosti ;-) Proto, pokud už, tak jen velmi opatrně. Je to trochu otázka: raději skvrny nebo škrábance?... I když se stírací špachtlí zvládnu v klidu obojí ;) Ne, vážně, už se k tomu skoro neodvažuji a své poslední filmy jsem pro jistotu dal vyvolat do „Impexu“.
>Jak ty skvrny vypadají?
Jako skvrny od vápna. Bílé
Filmy suším v koupelně, pověšené na šňůře na prádlo.
Zdravím
Sandra
Gast
1 ml smáčedla je až příliš – s tím by se mělo zacházet jako s martini v gin tonicu – láhev s ginem/destilovanou vodou by měla láhev s martini/smáčedlem jen letmo zahlédnout z dálky... ;)
Vážně, když jsem ještě používal smáčedlo, většinou jsem do něj jen na chvilku ponořil špičku prstu a pak jsem jím jen jednou zamíchal ve vodní nádobě, a přesto se tu a tam objevily skvrny od smáčedla; s destilovanou vodou je smáčedlo zbytečné – raději si pořiď odstředivku na salát a nech fólii spolu se spirálou 1 minutu rotovat, pak vyjde téměř bez vody a uschne bez skvrn.
Sandra
Ahoj Romane,
ten tip s odstředivkou na salát zní fakt dobře! Konečně se ta věc zase dostane ke slovu ;) S tím smáčedlem máš asi taky pravdu.
Dobře, vyzkouším to! V pondělí musím koupit novou vývojku, pak se do toho můžu pustit. Budu vás informovat.
Díky :)
Sandra
mau
Jaké smáčedlo používáš? Vlastně bys s tím neměl mít žádný problém, tipoval bych, že jde o nevhodnou koncentraci.
P.S.: Zkus to prostě s vodou z kohoutku a podle pokynů výrobce k použití smáčedla.
zensusa
Ahoj Sandro,
píšu ti jen proto, abych ti ušetřil další zklamání, protože výše uvedené návrhy (viz „namáčet špičku prstu“ nebo dokonce „použít odstředivku na salát“) jsou, mírně řečeno, poněkud hloupé.
Doufám, že se těmito radami nebudeš řídit, protože jsou naprosto nepoužitelné v praxi.
Proto ti dávám několik rad, které jsem si v praxi ověřil již před desítkami let.
1. Smáčedla by se měla (tj. obecně) připravovat pouze s destilovanou vodou. Upozornění, že u destilované vody není třeba používat smáčedlo, není „prospěšné pro film“ – (i když všechny předchozí vývojové kapaliny byly namíchány s destilovanou vodou, včetně oplachování filmu) –, protože dobré smáčedlo nejen zabraňuje vzniku vodních skvrn, ale má také vliv na archivní stálost a rovinnost, což platí zejména u filmů na polyesterové bázi (např. Efke, Macos Po100c, Cube 400 a Rollei R3 atd.)!
2. Pro smáčedlo vždy používejte destilovanou vodu. Jinak klidně dodržujte poměr smáčedla a vody podle výrobce; – při jeho dodržení se zpravidla nic nemůže pokazit.
Já sám jsem dlouhá léta používal „Mirasol“ od Tetenalu v poměru 1:700 (1 díl Mirasolu na 700 dílů vody). Už čtyři roky používám „Masterproof“ od Laborpartneru v poměru 1:200. Masterproof je, zejména v souvislosti s polyesterovými filmy, lepší smáčedlo. Jistě ale existují i další vhodná smáčedla.
3. Velmi důležité je, aby film v smáčedle odpočíval; to znamená, že s filmem nesmí být prudce pohybováno sem a tam, protože by pak vznikaly bubliny, které se velmi špatně odstraňují. Smáčedlo by již mělo být odstáté, aby na jeho povrchu rovněž nebyly žádné bubliny. Nechte film v smáčedle odpočívat jednu minutu.
Poté film pomalu vyjměte z lázně a pouze „setřete“ přebytečnou vodu.
Film neotírejte, ale zavěste jej mokrý, pokud možno do sušárny, a nechte jej uschnout při „přívodu studeného vzduchu“ (v žádném případě nepoužívejte horkovzdušné fén nebo dokonce fén). Obvykle je film suchý po 1 až 2 hodinách (v závislosti na okolní teplotě).
4. Určitě teď někteří čtenáři řeknou, že sušicí skříň je příliš drahá. Je to pravda a zároveň není! Já používám už asi deset let sušicí skříň „DevAppa FT 1800“, která se skládá pouze z ventilátorové hlavy a průhledné závěsné komory (vzhledově srovnatelná s Jobos Mistral; který stojí kolem 200 eur), lze jej namontovat kdekoli a v té době jej vyráběla firma Devappa - Zinnser GmbH v Kelheimu. Zmiňuji tento model jen proto, že byl velmi levný (tehdy pouhých 175 DM) a je velmi spolehlivý a flexibilní, a to i po deseti letech nepřetržitého provozu. Jestli tento model a firma ještě existují, to nevím, to by se muselo zjistit. Každopádně by každý, kdo „miluje“ své filmy, do nichž vložil spoustu práce, měl o takové pořízení uvažovat. Rozhodně se to vyplatí. Mimochodem, sušicí skříně a další laboratorní vybavení lze v současné době pořídit velmi levně z druhé ruky, protože mnoho fotografických studií a laboratoří omezilo nebo zcela ukončilo „analogový vývoj filmů“.
Možná by Mirko mohl zařadit do sortimentu i nějakou levnou „sušárnu“!
Mnoho pozdravů a hodně úspěchů
Gast
Pokud si myslíš, že odstředivka na salát je v praxi nepoužitelná, zajdi na fórum konkurence (Phototec) a zkus ve starších příspěvcích vyhledat „odstředivka na salát“ – odtamtud mám ten užitečný tip; asi před 2–3 lety tam všichni začali používat odstředivky na salát, právě proto, že to opravdu funguje: voda se odstředí, takže nemohou vzniknout skvrny, a riziko, že se prach usadí v emulzi, je minimální; mimochodem, taková věc stojí asi 15 eur, zatímco sušárna na filmy (tedy plastový pytel nebo sáček s vláknitým filtrem, termostatem a fúzní bublinou, o nic víc to není) minimálně 10 až 20krát tolik (z druhé ruky na eBayi) – za ty peníze si můžeš koupit hezčí věci...
Roman
PS: Smáčedla, se kterými mám zkušenosti: Agfa Agepon, Kodak PhotoFlo (to bylo ještě to nejlepší, ale už se téměř nedá sehnat), Ilford Ilfotol – a absolutně VŠECHNA VŽDY vedla ke skvrnám od smáčedla, i přes minimální dávkování a bez pěnění. Na archivační stálost už smáčedla také nemají žádný vliv, protože v Mirasolu už není žádný formaldehyd...
Poznámka: Ne vždy je údajně „profesionálnější“ řešení také skutečně účinnější!
Gast
mau
Ať už s odstředivkou na salát nebo bez ní, z toho, co se píše na fórech, by se neměla dělat věda.
Osobně mám dobré zkušenosti jak s Ageponem, tak s Mirasolem.
Ať už s odstředivkou nebo bez ní, s smáčedlem nebo bez něj, důležité je sušit v čistém prostoru.
Sušicí skříň rozhodně není nejhorším řešením.
Sandra
Ahoj, milí členové fóra,
to je ale spousta materiálu ke čtení! Děkuji vám za vaši snahu. Nejdřív si to musím v klidu všechno přečíst.
Mimochodem, používám Mirasol. Zpočátku v doporučené koncentraci, pak jsem přešla na výše uvedené dávkování.
S pozdravem
Sandra
rherz
Ahoj Sandro,
pokud používáš demineralizovanou vodu a Mirasol, mělo by stačit dávkování 1,2 ml na litr vody – já dávám 0,3 ml na 250 ml v nádobě Jobo o objemu 1510 ml. Vyjmu osu z cívky a film i se spirálou namočím na minimálně jednu minutu při 20 °C do lázně s povrchově aktivní látkou. Nezapomeň, že i tady je třeba plechovku po naplnění lehce poklepat o podložku – vždy se tam dostane pár vzduchových bublin. Potom film ve spirále energicky setřes z zápěstí a pověs ho na místo, kde není moc prachu. Alternativně lze použít i odstředivku na salát – ale není to nutné. Důležité v tomto ročním období: Nesušte příliš rychle – jinak se film sroluje a voda nebude mít čas odtéct.
Doufám, že to pomůže.
S pozdravem
Robert
zensusa
K Romanovu příspěvku musím ještě uvést několik poznámek, protože jeho tvrzení považuji za nelogická, povrchní a v žádném případě ne užitečná. Naopak, bez kritického uvážení opakují rady, které se už léta šíří jako takzvané „tajné tipy“ či „alternativy“ a znovu a znovu se objevují na fórech.
1. – Tvrzení (citát): „Poznámka: Ne vždy je údajně ‚profesionálnější‘ řešení také skutečně účinnější!“ je v tomto kontextu zcela nelogické a hloupé, protože mnou popsaná úprava filmu vede k filmům bez skvrn a prachu a rovným filmům (pokud pomineme extrémy filmu Cube 400, protože ten se vždy zvlní). To znamená, že tento způsob práce s využitím sušárny se osvědčil v profesionální praxi a vždy vede přesně k požadovanému výsledku. Odstředivka na salát k těmto výsledkům nevede, a proto nemůže být ani účinnější metodou!
2. – Metodu odstředivky na salát znám od poloviny 60. let, vyzkoušel jsem ji sám při svých prvních laboratorních pokusech a pak ji velmi rychle zase zavrhl! Samozřejmě se z filmu odstředí voda, ale stejně tak se přitahuje prach, filmové spirály se v průběhu času poškodí atd. atd.
3. – Zeptej se všech těch, co radí používat odstředivku na salát, jestli své filmy stále zpracovávají pomocí odstředivky na salát, nebo jestli vůbec někdy tuto metodu sami praktikovali? Vsadím se s tebou, že většina zastánců odstředivky na salát tento způsob sušení filmu zná jen teoreticky, ale v praxi ho nikdy nepoužila!
A co ty, Romane, zpracováváš své filmy v odstředivce na salát? A už kolik let tuto úpravu úspěšně provádíš?
4. - Sušicí skříně se dají sehnat z druhé ruky již za 50 až 60 eur. Nové zařízení se zárukou atd. (např. Jobos Mistral) se dá pořídit už za 200 eur. Kdo to považuje za příliš drahé a kdo si myslí (citát) „...za ty peníze se dají koupit hezčí věci...“, ten si o své vlastní fotografické práci nemůže myslet příliš dobře, protože negativy jsou přece klíčem k vlastní práci a ty by se neměly vyhazovat.
Mimochodem, všechny moje černobílé negativy, i ty, které jsou archivovány už 37 let, jsou v dobrém stavu, protože byly odpovídajícím způsobem dobře zpracovány a ošetřeny!
5. – Když Roman píše (citace) „... a absolutně VŠECHNY VŽDY vedly ke skvrnám od síťovacího prostředku, i přes minimální dávkování a bez nadměrného napěnění...“, pak mohu jen říct: Milý Romane, zřejmě nemáš ponětí o laboratorní práci, protože sice se občas něco může pokazit, ale v žádném případě nevedou VŠECHNY smáčedla VŽDY ke skvrnám atd. Radím ti, věnuj se raději trochu více laboratorní práci a méně piš na fóra, pak to vyjde i bez skvrn!
Doufám, že tento příspěvek není příliš „drsný“, ale domnívám se, že i na tomto fóru se tu trochu příliš bezmyšlenkovitě žvaní. Bylo by přece lepší, kdybychom přátelům fotografie, kteří hledají pomoc, poskytovali pouze ty tipy a rady, které jsme sami vyzkoušeli a můžeme je tedy posoudit! Všechno ostatní je jen tlachání a v žádném případě to nepomáhá, protože neustálé předávání tipů, které se kdysi někde objevily na fórech nebo v časopisech, aniž by člověk sám tento tip někdy vyzkoušel, není užitečné, ale přímo ubohé vůči lidem, kteří hledají pomoc, protože frustrace přichází rychleji, než stačí negativy uschnout!
Do té doby, s pozdravem
rherz
@ ZENSUSA,
byl bych rád, kdybys byl taky trochu zdrženlivější. ;)
Ta věc se salátovou odstředivkou funguje skvěle – za předpokladu, že máš tu správnou odstředivku (stabilní koš dostatečné velikosti, kliku a žádné lano, aby se směr otáčení neustále neměnil, a samozřejmě vyvažovací závaží pro cívku s filmem – jinak dojde k nevyváženosti). Prach se tam nedostane o nic víc než u tvého ventilátoru – za předpokladu, že je ta věc čistá.
@ Sandra
Teprve teď mi došlo, že dávkujete 1 ml na 3 l vody – to je asi prostě málo. A ještě jednou – sušení chce čas. Voda musí mít možnost odtéct – to, co odteče, nezaschne. Pokud film schne příliš rychle, tvoří se „kapky“, které pak zaschnou a obsažené smáčedlo zůstane jako skvrna. Kromě toho se film více zvlní.
Pod svými filmy vytvářím velkou louži vody na podlaze a znovu napouštím do umyvadla horkou vodu, abych trochu zvlhčil vzduch, který je v tomto ročním období příliš suchý, a tím zpomalil schnutí.
Tak a teď to prostě zkus znovu a nevzdávej to. :)
S pozdravem
Robert
Gast
„Bezmyšlenkovité žvanění“ skutečně velmi trefně vystihuje tvůj příspěvek!
Sám tuto metodu používám od té doby, co jsem o ní slyšel (tedy asi 2–3 roky), za tu dobu jsem s ní vyvolal asi 200–300 filmů (jak malý formát, tak střední formát) a od té doby nemám žádné problémy se skvrnami od smáčedla ani s prachem (jak a odkud by mohla odstředivka na salát přitahovat prach???) – zatímco předtím jsem měl skvrny pravidelně, i když jsem přesně dodržoval pokyny výrobce a experimentoval s nižší koncentrací smáčedla (a Sandra zřejmě také, jinak bych se neptal).
I v mém fotografickém okruhu známých od té doby většina používá tuto metodu – se stejně pozitivními výsledky – a bez jakéhokoli poškození filmových spirál (jak by se při tom mohly poškodit?).
Jedná se tedy o zcela rozšířenou metodu, která se díky photo.net stala mezitím známou i na mezinárodní úrovni a kterou mnoho uživatelů pravidelně používá!
Místo toho, abys tedy bezdůvodně znevažoval prakticky ověřené, skvěle fungující rady spokojených uživatelů, které vedou k požadovanému výsledku (tj. negativům bez prachu a skvrn), měl by ses možná nechat o něco méně ovlivnit údajně profesionálním způsobem práce – je mi jasné, že jako starý páprda člověk nutně nesklání k kreativnímu způsobu práce a inovativním (a navíc levným) řešením...
Roman
zensusa
Jistě, v 56 letech jsem pro lidi jako Roman starý páprda, který je sice profesionál a fotografuje už 40 let, a – ó zázrak – ten starý, nekreativní a neinovativní páprda se dokonce udržel až dodnes, ačkoli nefotí pasové fotky, svatby ani mainstreamové reklamní bláboly a ačkoli se trh s uměním a fotografií mění rychleji, než mnozí stačí psát své příspěvky na fóra.
Je přitom zřejmé, že pouze pokud je člověk kreativní a inovativní, může v oblasti umění, grafiky a fotografie dlouhodobě přežít. Nikdo pak nesklání k levným pracovním řešením (jen proto, že jsou levná), ale upřednostňuje řešení, které je nejefektivnější a přináší plánovatelné, reprodukovatelné výsledky, s nimiž lze co nejlépe realizovat vlastní představy.
Jinak mám radost za všechny, kteří zřejmě dokážou dobře žít se salátovou odstředivkou; jak jsem již zmínil, také jsem s ní kdysi žil, přesto má oproti sušárně závažné nevýhody. Polyesterové filmy, které by pro dosažení nejlepších výsledků měly být sušeny zavěšené a mokré, mohu v každém případě „správně“ zpracovat pouze v sušárně. To platí o to více pro role a ploché filmy, nebo snad někdo odstřeďuje i ploché filmy v odstředivce na salát?
Jinak, co se týče kreativity a inovativnosti, rád bych si s Romanem promluvil ještě jednou za 40 let. Jsem zvědavý, jak kreativní a inovativní bude jeho životní dráha.
Když se podívám na své příspěvky v tomto fóru, vždy jsem dával velmi konkrétní a podrobné odpovědi a řešení na otázky. To se nedá zrovna říct o ostatních účastnících, kteří zjevně mají neustále co říct ke všemu. Ale zřejmě je to jen můj dojem, protože ostatní účastníci to asi tak nevidí?
No dobře, nebudu se k tomu dále vyjadřovat.
Ještě hezký večer
Gast
Když se podívám na své příspěvky v tomto fóru, vždy jsem na otázky odpovídal velmi konkrétně a podrobně a nabízel konkrétní řešení.
Pokud to byl tvůj záměr, zkus prosím příště nechat sekeru ve skříni, když někdo popisuje metodu, se kterou nesouhlasíš.
Vzhledem k tomu, jak osobně ponižujícím způsobem zde právě „argumentuješ“, tě totiž ani při nejlepší vůli nelze brát vážně.
Sandra
Ahoj,
včera jsem si v Impexu koupila novou vývojku a zmínila jsem se prodavači o svém problému. Poradil mi, abych film nechala v smáčedle o něco déle. Tedy asi 2 minuty.
Také mě napadlo, že mi filmy možná trochu rychle vyschly, protože teplota v smáčedle je relativně vysoká.
Je mi líto, že se někteří z vás ve svých názorech tak střetli. To opravdu nebyl můj záměr. :( Myslím si ale, že jste mi přesto pomohli, a za to vám děkuji.
S pozdravem
Sandra
joerngreuling
Hmm, nevím, jestli to dělám špatně, nebo správně, ale za těch zhruba 20 let práce v domácí temné komoře jsem s mými vlastními černobílými filmy nikdy neměl problémy se skvrnami po zaschnutí. Možná je to tím, že se svými negativy zacházím poněkud volněji – ve srovnání s tím, co s filmy provádějí moji předřečníci.
Po závěrečném máchání přidám do plechovky velkou dávku smáčedla, pak cívkou v lúhu trochu pohybuji sem a tam, dokud se lehce nevytvoří pěna, a nechám to celé asi pět minut odpočívat. Poté cívku vyndám z plechovky, otevřu ji a opatrně setřu smáčedlo ulpívající na filmu stěrkou. Stěrku jsem předtím jednou namočil do plechovky, aby byly gumové lišty navlhčené. Poté se film pověsí v koupelně k sušení. A hotovo: bez skvrn po sušení, bez škrábanců. A to vše bez destilované vody, bez odměřování dávky smáčedla, bez alchymistických procedur. U mě to tedy funguje.
Pozdrav Jü