Gast
Otázka: Existují fotoaparáty značky Fotoman (viz katalog FOTOIMPEX) také ve formátu 6x6?
MirkoBoeddecker
Martine,
co přesně se ti na modelu Fotomann líbí, že bys to chtěl mít i u fotoaparátu formátu 6×6?
Existuje spousta dobrých fotoaparátů s optickým hledáčkem, např. Mamiya 6, Plaubel atd.
Ty ale mají spojený dálkoměr, vestavěný expozimetr, automatický posun filmu atd.
Fotoaparáty Fotomann jsou exotické přístroje pro extrémní formáty snímků a vyrábějí se ručně v malých sériích.
Proto nemohou nabídnout všechny tyto technické vymoženosti.
Jinými slovy: přenesení konstrukčního principu na formát 6x6 by sice bylo poctivým puristickým počinem, ale existují lepší alternativy :D
Mirko
Gast
... Právě tenhle puristický styl. Fotím výhradně s Pentaxem K1000. Podle mého názoru je to jeden z nejpurističtějších fotoaparátů, jaké existují.
Fotoman v této oblasti obstojí dobře v oblasti středního a velkého formátu. Ale! Můj zvětšovací přístroj zvládá jen formát do 6x6 :-) (Opemus).
MirkoBoeddecker
Hmm, chápu, ale byl bys ochoten zaplatit za takový fotoaparát 1300 €?
Ať už jde o formát 6x12, 6x17 nebo 6x6, náročnost výroby je – až na trochu méně hliníku – stejná...
S pozdravem,
Mirko
Gast
Jo, to je fakt otázka... Nevím. Vím jen to, že Alpas a podobné jsou příliš drahé.
Možná by se později hodil ten 4x5 od Fotomanu. Jako kontaktní kopie bez zvětšování není 4x5" vůbec k zahození... Uvidíme... a mezitím s radostí dál fotíme s K1000 :-)
Díky za tvé úvahy.
Pozdrav a veselé Vánoce
Martin
Gast
Ahoj Mirko,
jen jsem ti chtěl říct, že se mi moc líbí, že ses o tuhle kameru postaral. Něco podobného jsem viděl jen u modelu Technorama od Linhofu – ten je ale o něco dražší.
Já sám bych ale musel nasbírat pořádnou dávku kriminální energie, abych mohl z rodinného rozpočtu odčerpat takové částky.
A tato investice by se mi vrátila až za asi 30 let. Možná by při koupi u FOTOIMPEXu byla v ceně i záruka dodávek svitkových filmů do roku 2035. ;-)
Takový fotoaparát bych pravděpodobně často používal jako shiftový fotoaparát pro architektonické snímky na výšku, např. v kombinaci s 58mm objektivem. To znamená, že fotoaparát se vyrovná pomocí vodováhy do svislé polohy a při zvětšování se spodní část negativu jednoduše vynechá. U formátu 6x9 by pak vznikl posun minimálně 40 mm.
... tak si to alespoň představuji – nebo se mýlím? Možná má někdo s posuvnými architektonickými snímky již zkušenosti. S hledáčkem by to s tímto fotoaparátem bylo problematické, alespoň u 58mm objektivu.
Také by mě zajímalo, jaká je rovinnost svitkového filmu u tak dlouhého kusu.
S pozdravem
Dierk
MirkoBoeddecker
Ahoj Dierku,
brzy bude k dispozici také deska pro posun u fotoaparátu Fotoman. Na ní bude objektiv umístěn posunutě.
Vzhledem k tomu, že použití takové konstrukce spadá spíše do oblasti architektury, nedoporučoval bych zaostřovat pomocí hledáčku, ale pomocí přiloženého matného skla a podle něj určovat výřez.
Takže Fotoman na stativ, vložit matnici – zaostřit a vyrovnat, vyjmout matnici, vložit film a jdeme na to.
Rovinnost je díky vodicím a vysoké přesnosti výroby perfektní.
Ale chápu, co máš na mysli.
S pozdravem,
Mirko
MirkoBoeddecker
Záruka dodání svitkových filmů:
ano, můžeš je dostat :-)
S pozdravem,
Mirko