Gast
Pytanie: Czy aparaty typu Fotoman (patrz katalog FOTOIMPEX) są dostępne również w formacie 6x6?
MirkoBoeddecker
Martin,
co dokładnie podoba ci się w modelu Fotomann, że chcesz to znaleźć w aparacie formatu 6×6?
Jest wiele dobrych aparatów z wizjerem, np. Mamiya 6, Plaubel itp.
Mają one jednak sprzężony dalmierz, wbudowany ekspozytometr, automatyczny transport filmu itp.
Aparaty Fotomann to egzotyczne modele przeznaczone do ekstremalnych formatów zdjęć, produkowane ręcznie w małych seriach.
Dlatego nie mogą one oferować wszystkich tych technicznych udogodnień.
Innymi słowy: przeniesienie tej konstrukcji na format 6x6 byłoby co prawda uczciwym, purystycznym posunięciem, ale są lepsze alternatywy :D
Mirko
Gast
... Właśnie ten purystyczny styl. Fotografuję wyłącznie aparatem Pentax K1000. Moim zdaniem to jeden z najbardziej purystycznych aparatów, jakie istnieją.
Fotoman świetnie sprawdza się w tej dziedzinie w zakresie średniego i dużego formatu. Ale! Mój powiększalnik obsługuje tylko formaty do 6x6 :-) (Opemus).
MirkoBoeddecker
Hmm, rozumiem, ale czy byłbyś gotów zapłacić 1300 € za taki aparat?
Niezależnie od tego, czy chodzi o format 6x12, 6x17 czy 6x6, nakład pracy przy produkcji jest – poza odrobiną mniejszego zużycia aluminium – taki sam...
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Tak, to naprawdę poważne pytanie... Nie wiem. Wiem tylko, że aparaty Alpas i podobne są zbyt drogie.
Może kiedyś warto będzie rozważyć model 4x5 firmy Fotoman. Jako format kontaktowy bez powiększenia, 4x5" też nie jest do pogardzenia... Zobaczymy... a na razie z radością dalej fotografuję aparatem K1000 :-)
Dziękuję za twoje przemyślenia.
Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia
Martin
Gast
Cześć Mirko,
chciałem tylko powiedzieć, że uważam za świetną sprawę, że zainteresowaliście się tym aparatem. Coś podobnego widziałem tylko w modelu Technorama firmy Linhof – ten jest jednak nieco droższy.
Ja sam musiałbym jednak wykazać się sporą dozą „energii przestępczej”, żeby móc przeznaczyć taką sumę z domowego budżetu.
A ten zakup zwróciłby się dopiero za około 30 lat. Może przy zakupie w FOTOIMPEX dołączą gwarancję dostaw czarno-białych filmów zwojowych do roku 2035. ;-)
Prawdopodobnie często używałbym takiego aparatu jako aparatu z przesunięciem do zdjęć architektury w formacie pionowym, np. w połączeniu z obiektywem 58 mm. Oznacza to, że aparat jest ustawiany pionowo za pomocą poziomicy, a podczas powiększania dolna część negatywu jest po prostu pomijana. W formacie 6x9 dałoby to przesunięcie co najmniej 40 mm.
... tak to sobie przynajmniej wyobrażam – czy może popełniam błąd w rozumowaniu? Być może ktoś ma już doświadczenie w fotografii architektury z przesunięciem. Z wizjerem byłoby to problematyczne przynajmniej w przypadku obiektywu 58 mm w tym aparacie.
Ciekawiłoby mnie również, jak wygląda płaskość filmu zwojowego w tak długim elemencie.
Pozdrawiam
Dierk
MirkoBoeddecker
Cześć Dierk,
Wkrótce pojawi się też płytka przesuwna do aparatu Fotoman. Obiektyw będzie na niej umieszczony w przesunięciu.
Ponieważ taka konstrukcja znajdzie raczej zastosowanie w fotografii architektury, nie ustawiałbym ostrości za pomocą wizjera, tylko za pomocą dołączonej matówki, i w ten sposób określałbym kadr.
A więc: Fotoman na statywie, włożyć matówkę – ustawić ostrość i wyrównać, wyjąć matówkę, włożyć film i gotowe.
Płaskość jest idealna dzięki prowadnicom i wysokiej precyzji wykonania.
Rozumiem jednak, o co Ci chodzi.
Pozdrawiam,
Mirko
MirkoBoeddecker
Gwarancja dostawy filmu zwojowego:
Tak, możesz go dostać :-)
Pozdrawiam,
Mirko