comfortablynumb
Ahoj všichni,
jelikož předpokládám, že se na tomto fóru možná najde nějaký fotograf, který se vyzná v produktech z bývalého východního bloku, mám na vás dotaz. Právě jsem na eBayi narazil na několik aukcí jednoho prodejce z Ukrajiny. Nabízí zaslání fotoaparátů přímo z Ukrajiny za výhodné ceny.
Hledám velmi levný středoformátový fotoaparát (6x9), který ale dokáže pořizovat skvělé negativy. Zvětšuji na formát 30x40 a jsem velmi náročný a miluji detaily. Jinak fotím s Minoltou x700 na materiál Foma. Včetně poštovného bych mohl získat Moskva 5 (kopie Zeiss Ikonta) za cca 50 eur. Je to vyhozené peníze?
S pozdravem
Andreas
MirkoBoeddecker
Andreas,
u středního formátu to platí stejně jako u formátu KB – o kvalitě snímku nerozhoduje fotoaparát, ale objektiv.
Fotoaparát za zhruba 50 EUR ti pravděpodobně nikdy nepřinese špičkové výsledky. Pokud se jedná o velmi jednoduchou konstrukci (např. fotoaparát s měchovým mechanismem a čtyřčočkovým objektivem Tessar se dvěma optickými členy), i taková optika může poskytovat překvapivě vysokou ostrost u černobílých snímků. Ale jak jsem již řekl, to by se pak muselo v konkrétním případě otestovat s daným objektivem.
Podívej se dále v fóru, tam bylo něco o optikách Pentacon Zeiss. Jsou relativně cenově dostupné a již poměrně kvalitní – stejně jako dobré série z výroby v Kyjevě (Kiev 66 a Kiev 88).
Osobně bych ti doporučil našetřit si na Yashica Mat 124 nebo na jiný model Rollei či Mamya.
U těch si můžeš být jistý, co se týče mechaniky a optického výkonu objektivu.
Koneckonců, svitkový film stojí víc a nosíš s sebou větší váhu. Neměl bys do fotoaparátu investovat jen 50 EUR.
Nezapomeň také na 5% dovozní clo, případně 25 EUR za celní odbavení kurýrní službou a 16% DPH. To vše se v každém případě připočítává (promiň, ale jako specializovaný prodejce na to nemůžu upozorňovat dost často ;-)
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
za své fotografie na formát 35 mm jsem utratil spoustu peněz za kvalitní objektivy s pevným ohniskem a vím, že hodnotu dobrého objektivu nelze přecenit.
Na fóru de.rec.fotografie jsem už hodně četl o modelu Mat 124 G, který prý má opravdu velmi dobrý poměr cena/výkon. Jelikož bych v každém případě chtěl mít i negativy ve formátu 6x9: mohu Yashicu přenastavit na 6x9, nebo umí jen 6x6?
Mamiya c330 má být také skvělý kousek, ale na trhu je mnohem dražší než Yashica.
Jo, k tomu ještě přijdou dovozní cla a poplatky. To je pravda. ;-)
Můžeš se na tu aukci stejně podívat. Najdeš ji na
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewIt...ssPageName=WDVW
.
Pozdravy
Andreas
Gast
Ahoj Andreasi,
já i ostatní z okolí Sindelfingenu máme s tímto prodejcem samé dobré zkušenosti. Velkou výhodou je také to, že má německý bankovní účet.
MAT124 nelze přepínat mezi formáty 6x9 a 6x6, umí pouze 6x6. Navíc považuji Yashinon (mám jeden na své Yashice D) za skutečně ostrý až od clony 8, tak vynikající tento klon Tessaru náchylný k rozptýlenému světlu není.
U formátu 6x9 bys měl mít na paměti, že 30x40 je právě pětinásobné zvětšení. Tam už můžeš akceptovat pár optických nedostatků a výsledek bude stále lepší než u formátu KB.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Andreas,
Franz má pravdu, co se týče objektivu Yashinon.
Všechny žlutavě se lesknoucí objektivy s jednoduchou povrchovou úpravou ze 70. let používej pouze s clonou proti slunci.
Novější řady jsou však lepší.
Co se týče objektivu Moskauische, mám určité pochybnosti ohledně souběžnosti optiky a roviny filmu, podívej se sám:
http://www.ua-project.com/images/foto/0312/moskva5_3.jpg
Ne, samozřejmě nelze Mat 124 přepnout na formát 6x9, ale za to je zaostřování a nastavení expozice podstatně jednodušší......
S pozdravem,
Mirko
Gast
No tak...
Sám vlastním Moskvu 5 (mimochodem ruskou kopii Zeiss Super Ikonta) – a ta moje je docela v pohodě; objektiv má dostatečnou ostrost, i když ne zrovna břitkou (to se ale mimochodem vytýká i vzoru Zeiss Super Ikonta – poválečný Tessar 105 mm pro 6x9 Ikonty je obecně považován za výjimku mezi jinak velmi dobrými a ostrými objektivy Zeiss). U formátu 6x9 už rohy nejsou tak dobré (stejně jako u mnoha jiných skládacích fotoaparátů 6x9), na druhou stranu stačí použít menší zvětšení, díky čemuž to tolik nevadí. Já ale svůj Moskva 5 používám pouze s redukčním rámečkem 6x6 cm.
Prodejce z tvé aukce neznám, ale cena je VELMI dobrá. K problému, který zmínil Mirko, ohledně rovnoběžnosti roviny objektivu a roviny filmu: fotoaparát na ukázkové fotografii zjevně není zcela vysunutý – u fotoaparátů Moskva je obecně nutné trochu pomoci a zatáhnout, dokud přední standarda nezacvakne; navíc nelze jako srovnávací měřítko použít přední stranu fotoaparátu, ta není rovnoběžná s rovinou filmu, tělo fotoaparátu je velmi mírně klínovité. Obecně se u Moskvy 5 v této oblasti problémy často nevyskytují, mnohem častěji dochází k problémům s nastavením dálkoměru a přední čočky.
Kdybys neřekl, že chceš nutně fotit formát 6x9, doporučil bych ti ruskou Iskru, jeden z nejlepších středoformátových skládacích fotoaparátů vůbec, s velkým, světlým hledáčkem (téměř na úrovni standardu Leica) a úžasně skvělým, ostrým objektivem – ale ten umí jen formát 6x6.
Více informací o Moskvě 5 (a ukázkové fotografie pořízené tímto fotoaparátem) najdeš zde:
http://www.beststuff.com/forum/index.php?f=25
http://cameras.alfredklomp.com/moskva5/index.htm
http://members.aol.com/morninglp/MOCKBA/Mockba.html
Roman
Gast
Ne, samozřejmě, že u modelu Mat 124 nelze přepnout na formát 6x9, ale zato je zaostřování a nastavení expozice podstatně jednodušší......
PS: K Mirkovu tvrzení, že zaostřování s Yashicamat 124 je snazší, mohu jen říci: mám také Yashicamat (ne 124) a nemohu to absolutně potvrdit; dobře, matný sklíčko a zrcátko u mého fotoaparátu by sice potřebovaly vyčistit, ale obecně se u fotoaparátů s optickým hledáčkem zaostřuje mnohem snadněji a přesněji než u těch s matným sklíčkem (i když ty druhé zase přesněji zobrazují zvolený výřez, zejména u Moskvy 5 se musí trochu odhadovat, kde přesně je okraj snímku...)
Urnes
Ahoj Andreasi,
možná bys měl nejprve zvážit, proč tě Mokwa zaujala. Já sám o ni také uvažuji už několik let, protože by to byla možnost vzít si s sebou velkoformátový fotoaparát s relativně malými rozměry v zavazadle. Je však samozřejmě jasné, že obrazová kvalita není tak vysoká jako u moderního fotoaparátu 6x9 od Fuji. Obávám se, že ve výsledku bys byl lépe vybaven, kdybys místo Mokwy použil KB s kvalitními objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností.
Pokud ale jde o střední formát jako takový, je otázkou, zda opravdu potřebuješ 6x9, nebo zda ti stačí i 6x6, pokud máš kvalitní fotoaparát. Já sám používám Mamiya C 33 a jsem s ní naprosto spokojený. Výhodou bylo, že jsem získal středoformátový fotoaparát se třemi prvotřídními výměnnými objektivy (50, 80, 135 mm) za méně než 1000 eur. Kromě toho Mamiya v Mnichově stále poskytuje servis pro tato archaická zařízení, takže za opravdu férovou cenu ti vymění i gumové podložky zadní stěny, a to do týdne. Takže mě to opravdu baví.
S pozdravem, Sven
comfortablynumb
Ahoj Svene a Romane,
k formátu 6x9 jsem se dostal proto, že jsem samozřejmě na obdélníkový formát zvyklý už mnoho let. Navíc mě v tom v poslední době utvrdilo studium fotografií Imogen Cunninghamové. Zejména její květinové snímky se v tomto formátu objevují znovu a znovu.
Samozřejmě dokážu pořizovat velmi dobré snímky i se svými pevnými objektivy pro malý formát a stativem Manfrotto. Stále mě překvapuje, co je s nimi možné dokázat s filmem Foma 100 a drátovou spouští. Mám však před očima i středoformátové výtisky mých kolegů z foto klubu. Tam na mě působí bohatost detailů a ostrost ohromujícím dojmem. Tito kluci však hrají v úplně jiné lize se svými novějšími Mamiyami a Hasselblady.
Mám prostě jen velmi malý rozpočet, i když je fotografie mou velkou vášní. S nedostatkem peněz prostě nic nezmůžu. A ten rozpor mezi malou investicí a velmi dobrými zvětšeninami je prostě obtížný. V nouzi bych se smířil i s formátem 6x6. Iskra-2, kterou zmínil Roman, vyrobená před 40 lety (!), dokáže skvěle provádět expozici negativů. Svědí mě prsty, abych vlastnil takový ruský fotoaparát, který bych s trochou píle a pečlivé práce mohl přimět k produkci srovnatelné kvality, jakou přináší Mat 124 nebo C330. Je to možné? Pak se opět vrací otázka servisu. Kdo dnes dokáže takový přístroj opravit?
Jsou takové ruské součástky v dobrém stavu k sehnání na trhu s použitým zbožím?
S pozdravem
Andreas
Gast
Ahoj!
No, já to vidím zase jinak – čtvercový formát 6x6 mi připadá mnohem harmoničtější než obdélník...
Za fotoaparát Iskra (nemusí to být nutně model -2) bys měl počítat s cenou kolem 100 eur plus poštovné; fotoaparát má, jak už jsem zmínil, skvělý hledáček a stejně tak i objektiv, ale má jednu slabinu: pohyb filmu (s automatickým rozpoznáním začátku filmu a automatickým posunem filmu včetně blokování dvojité expozice) je poměrně složitě konstruován, a proto je vzhledem ke svému stáří náchylný k poruchám – Iskru bych kupoval pouze od prodejce na eBayi, o kterém je známo, že je spolehlivý (jako „alex-photo“/„asr-photo‘ nebo ‚cupog‘), případně od Olega (www.okvintagecamera.com – Oleg je také opravuje) nebo Fedky (www.fedka.com).
Nicméně – poté, co jsi uvedl účel použití (fotografie květin – nebo jsem to špatně pochopil?), musím ti od Iskry a Moskvy opět odradit: Fotoaparáty s hledáčkem nejsou pro takové motivy v blízkém okolí kvůli paralaxe hledáčku (odchylka výřezu obrazu v hledáčku a na negativu) příliš vhodné – jejich doménou je rychlá fotografie na cestách, k čemuž se díky své kompaktnosti navíc hodí.
Pro středoformátovou makrofotografii se spíše doporučuje zrcadlovka (ani TLR nejsou kvůli paralaxe mezi objektivem a hledáčkem ideální, přičemž právě série Mamiya C by byla díky dlouhému výsuvu měchu pro makrofotografii jako stvořená). Už jsi někdy přemýšlel o Kiev 60 nebo PentaconSix TL? S 80mm objektivem a mezikružími se dostaneš do blízkého rozsahu, a to za zhruba 100 až 150 eur...
Ale pokud opravdu chceš fotit na formát 6x9 na svitkový film a nevadí ti pomalý, statický způsob práce, co takhle stará desková kamera 6x9 cm a k tomu zadní část na svitkový film (časově by to odpovídalo vybavení Imogen Cunninghamové)? Nejsem v tom ale odborník, takže by ti s dalšími tipy měli pomoci ostatní...
Roman
Urnes
Jelikož se o tom Roman právě zmínil: pokud ti vyhovuje statický způsob práce, hledáš opravdovou kvalitu a navíc v obdélníkovém formátu, měl by ses opravdu poohlédnout po velkoformátovém fotoaparátu. Něco v rozměru 4x5", možná s zadní částí 6x9. Americké Graflexy se dají sehnat docela levně, nebo třeba Plaubel. Myslím, že jsou momentálně k mání levněji než špičkové středoformátové fotoaparáty. Zvlášť u květin to dává opravdu smysl, všechno v klidu nastavit na velkém matném skle, pokud si dokážeš zvyknout na to, že obraz je obrácený vzhůru nohama.
Pokud máš zájem, podívej se sem:
Grossformatforum
V případě pochybností bych ti radil raději ještě trochu našetřit a pak si pořídit opravdu nástroj, který odpovídá tvým snímkům a tvému způsobu práce. S Mokwou a Istrou podle mého názoru nelze pořizovat rozumné zátiší s květinami, protože minimální zaostřovací vzdálenost je max. 1 m a nelze kompenzovat paralaxu dálkoměru. Musím dát Romanovi za pravdu, že v tomto případě budeš s Pentaconem a mezikružími na tom lépe. A Pentacon si můžeš nechat opravit v Drážďanech nebo vybavit nastavovacím kotoučem Rollei a předběžným spouštěním závěrky. Kvalita s mezikroužkem v blízkém rozsahu je tak dobrá (někdy ho používám, když si chci vzít něco malého s sebou na dovolenou), že s trochou práce a trpělivosti z toho opravdu něco vytěžíš.
Zdravím, Sven.
Gast
K tématu fotoaparátů MF, Falter a Zweigige:
Mám za sebou delší období hledání.
Nejprve RB s prakticky dokonalým optickým výkonem, ale jak je známo, ne zrovna nejelegantnější. Ten fotoaparát mám dodnes.
Pak vnějškově dokonalý Moskva-5 s vynikající mechanikou, čistou a nádherně vypadající optikou a přesně seřízeným dálkoměrem. Jediná nevýhoda: dálkoměr ukazoval opravdu přesně maximum... bohužel by se těchto maxim dosáhlo i dnem od láhve od coly, i při „zvětšení“ na 13x20 byly snímky znatelně neostré. Skončila na eBayi.
Jako další se podařilo ulovit stejně perfektně vypadající Moskva-2. Ten byl v originální zelené krabici s návodem a brašnou. Skvěle vypadající optika, perfektně fungující závěrka, 20 % snímků dosáhlo kvality KB, zbytek ne. Žádná znatelná vůle v žádných kloubech, fotoaparát byl pečlivě vysunut a zacvaknut, provedeny měření vzdálenosti. Žádný úspěch, směr eBay.
Pak přišel Rolleiflex Automat z let 1949/50, matný skleněný matný filtr, nemilosrdně vysoká ostrost, perfektní negativy, které v ničem nezaostávají za RB. To byl první z celé řady Rollei TLR, jeden lepší než druhý, většinu z nich mám dodnes.
Půjčený německý skládací fotoaparát 6x9, značku už si nepamatuji, trojčočkový objektiv s plochým dnem. Vrátil jsem ho.
Mamiya C3/33/330s. Bitevní lodě s klesající mohutností, špatně seřizovatelný matný displej v C3 a 33, velmi dobrý v 330s, moje černé optiky jen těsně pod úrovní Zeissu, dost dobré na všechny neřesti.
Rolleiflex SL66, plně mechanický zázrak, trochu citlivý, skvělé objektivy. Hraje v jiné lize.
Mamiya 6 a 7: nejvyšší špičková třída, bohužel i cenově.
Iskra-1. Překvapení. Jemná mechanika, čistě seřízená, kvalita obrazu, jakou známe od Rollei, cena kolem 120 eur (od „cupog“) naprosto v pořádku, rychlé dodání. Doporučuji od spolehlivého prodejce, rád si ji vezmu s sebou, když je na pořadu dne malé zavazadlo.
Tím nechci říct, že každá Moskva je taková sračka, moje dvě prostě byly, třetí už nechci. Low-endové skládací fotoaparáty z 50. let mě zatím nepřesvědčily, když k nim přiložíte snímek z Rolleiflexu, víte prostě, co je co. S dobrým objektivem je formát 6x6 více než dostačující, i když zvětšíte obdélníkový výřez.
Martin
skahde
Co se týče toho moskevského modelu, mám určité pochybnosti ohledně souběžnosti optiky a roviny filmu, podívej se sám:
Ahoj,
fotoaparát může být v pořádku, jen není úplně rozložený, jak je vidět na nýtu na vodicí liště. Jeho stav je však pochybný.
S pozdravem
Stefan (právě restauruje Agfa Billy Record II jako 6x9 softfocus ;-))
Urnes
Ahoj,
zapomněl jsem ještě na naše čínské přátele. Firma Seagull (v novoněmčině: Kurbelmäße) vyrábí repliku Rolleiflexu. Koupil jsem ho před lety na bleším trhu za 60 marek (!). Při cloně 5,6 je obrazová kvalita překvapivě dobrá. Dobře, přiznávám, že si člověk musí trochu zvyknout, když zjistí, že 1 s a 1/15 jsou prohozené. Ale za tu cenu to byla opravdu skvělá koupě. Seagull navíc nabízí i fotoaparát s optickým hledáčkem, který je velmi podobný modelu Iskra. Pokud je objektiv podobný jako u TLR, stálo by to za zvážení.
@ Stefan: Pověz nám něco o vylepšení Billy Record pomocí měkčího objektivu.
S pozdravem Sven.
Gast
@ Stefane: Pověz nám něco o vylepšení gramofonu Billy Record pomocí měkkého tlumiče
To se nedá brát úplně doslova. Od trojčočkového objektivu (Apotar) si slibuji, že díky nekorigovaným optickým vadám bude mít charakteristiku, kterou by šlo využít v závislosti na motivu. Mám v hlavě nápad, který se chce realizovat, a 9,90 EUR za to klidně utratím.
Restaurační práce zahrnují rozebrání a vyčištění objektivu, opravu porézních rohů měchu černým silikonem, seřízení nastavení nekonečna a základní čištění. Juta a záplaty ještě čekají, nečistoty mezi čočkami a na vnější straně jsou již odstraněny.
S pozdravem
Stefan
Gast
Kromě toho nabízí Seagull také fotoaparát s optickým hledáčkem, který je velmi podobný modelu Iskra; pokud by objektiv byl podobný jako u TLR, stálo by to za zvážení.
...Seagull 203! Podobnosti se však omezují pouze na vnější vzhled, tento model je prý poměrně náchylný k poruchám, navíc zaostřuje pouze otáčením přední čočky tříčočkového objektivu, nikoli posunem celého (čtyřčočkového, typu Tessar) objektivu pomocí šroubovice (což je zodpovědné za vynikající obrazovou kvalitu modelu Iskra).
comfortablynumb
Nejprve bych se chtěl poděkovat za všechny konstruktivní příspěvky. Skvělé. Každý se snažil s velkým nasazením pomoci. Atmosféra v tomto fóru se mi velmi líbí. Zdaleka není tak agresivní a povýšená jako na de.rec.fotografie, kde vás často nejdřív srazí na kolena nebo si utahují z gramatických chyb ve vašem příspěvku.
Už jste to správně odhadli, fotografování květin se pro mě stane velkým tématem. Dosud jsem se zaměřoval hlavně na stromy, skalní útvary, portréty, sochy na hřbitovech a krajinné scény. Pro všechna tato témata je samozřejmě střední formát obohacením, co se týče bohatosti detailů.
Nyní jsem si vyhlédl Pentacon Six TL, poté co jsem zvážil klady a zápory z toho, co jsem si přečetl nebo vyhledal na webu. Celkově se mi zdá, že s tímto fotoaparátem a objektivem Carl Zeiss udělám dobře. Na eBayi se teď ve velkém prodává. Často předpokládám, že v aukcích jde jen o vyklízení půdy, kde fotoaparát ležel třeba 20 let atd.
Které 80mm objektivy jsou velmi dobré a od kterých provedení bych se měl držet dál?
Existují na eBayi známí prodejci nebo kamenné obchody ve východním Německu, které se specializují na fotoaparáty z NDR? Tady v Unně nebo Dortmundu téměř žádné nejsou.
Existují mezi výrobními šaržemi tak velké rozdíly, jako například u Kievu?
Předem děkuji.
S pozdravem
Andreas
Urnes
Ahoj Andreasi,
vyhrabal jsem ti starší vlákno z fóra, kde jsme diskutovali o Pentacon Six. Myslím, že ti to trochu pomůže:
Pentacon Six
Přeji veselé Vánoce
Sven
Gast
Ahoj Andreasi,
mohu tě jen podpořit ve tvém rozhodnutí přejít na formát 6x6, protože:
1) Laboratorní vybavení je v oblasti hobby obvykle navrženo až pro formát 6x6. Předpokládám, že už máš pořádný zvětšovací přístroj až do formátu 6x9. Jinak to bude náročné, protože kromě Meopta Magnifaxu se v tomto formátu těžko najde něco cenově dostupného a použitelného. A právě proto se Magnifax na eBayi prodává za vyšší cenu než například Opemus. Ten se dá mezitím sehnat za pakatel (pokud ho už nemáš).
2) Jelikož určitě budeš chtít fotit 6x9 i na výšku, budeš potřebovat i odpovídající stabilní stativ a pevnou stativovou hlavu, aby se dalo s fotoaparátem otáčet. Zejména ta stativová hlava může být dost drahá.
Podle mého názoru však dosáhneš více, pokud se v oblasti objektivů pohybuješ v high-endovém segmentu pro malý formát, než když sáhneš po levném středoformátovém vybavení.
Například pro makrofotografii by byl Zück-Schnecke s objektivem Componon-S skvělá volba. (Jelikož se jedná o drahý apochromatický objektiv s počáteční clonou 4,0, můžeš ho skvěle použít i pro portréty.) Pokud pracuješ s zvětšovacím přístrojem, který je i při plném vysunutí pořád dost stabilní, máš zároveň i špičkový objektiv na zvětšování. Jinak musíš do zvětšovacího přístroje dát ještě jeden velmi dobrý, menší objektiv. Pokud pak při fotografování používáš i filtry, zaručuju ti, že výsledky budou přesvědčivější než u jednoduchého foťáku na svitkový film.
Ale zpravidla se člověk nevzdá záměru přejít na MF, jakmile se pro to jednou rozhodne. U mě to bylo stejné. V každém případě má formát svitkového filmu tu výhodu, že jsem pro přítomné vždy zdrojem veselí, když přijdu se svou velkou černou krabicí. ;-)
Veselé svátky
Dierk
mau
Většina nepovedených snímků vzniká kvůli rozmazání. U objektivu s ohniskovou vzdáleností 50 mm by se určitě mělo