Gast
Níže ve fóru mistr Mirko nabídl, že je možné i něco prodávat:
Apo Rodagon 4,0/80 mm
Objektiv nevykazuje žádné známky opotřebení a já jsem ho používal jen velmi málo. (Stav je prvotřídní a čistil jsem ho vždy jen opatrně měkkým štětcem. Pouze plastové balení je mírně poškrábané.)
Jelikož již delší dobu pracuji s Leitz Focomat IIc, je to pro mě mrtvý kapitál.
Cena: 200 €
Vše buď poštou, nebo v Hamburku.
Pokud se vám nebude líbit, vezmu si ho zpět.
trommelspecht@freenet.de
Mimochodem, rád bych zahájil výměnu zkušeností ohledně Focomat IIc (i když se zde nacházíme v zemi Meopta).
Tak tedy veselé Vánoce, také pro pilný tým FOTOIMPEX!
Dierk
MirkoBoeddecker
Jasně, žádný problém: můžete nabízet, co se vám zlíbí, pokud to souvisí s analogovou fotografií.
Bylo by ale fajn, kdybyste dali vědět, až se to prodá, abych mohl příspěvek přesunout nebo uzavřít.
Mirko
Gast
Ahoj Dierku,
no, rád pracuji se svým Focomatem, i když je to jen model Ic, pokud tě to zajímalo... :D
S pozdravem Sven.
Gast
No, vlastně jsem měl na mysli celé to legendární opěvování, které se kolem Focomatu vede.
Například:
Zvětšovací přístroj je vybaven objektivy Focotar 5,6/60 mm a Vario-Elmar 4,5/100 mm, přičemž optický výkon objektivu Elmar je podle dnešních měřítek prostě katastrofální.
Teď si kladu otázku, zda ceny tohoto přístroje na trhu s použitým zbožím skutečně ještě odpovídají jeho skutečné hodnotě. Myslím, že ne, tam se spíš platí i za dětské sny. Ale možná k tomu existují i opačné názory.
S pozdravem
Dierk
Urnes
Ahoj Dierku,
tak prostě nasadíš Rodagon do Focomatu. Já jsem měl ve svém taky 4,5 50 mm a věčnost jsem experimentoval s novými kombinacemi vývojky a filmu, protože mi nestačila ostrost. Pak jsem sehnal levně S-Componon a teď jsem nadšený. Jasně, díky jinému objektivu mám v něm rozdíl v zaostření, což při změně formátu z 18x24 na 30x40 představuje asi 3/4 otáčky šnekového převodu. Ale jakmile se jednou rozhodneš pro svůj formát, už téměř nemusíš nic seřizovat, zvlášť když jsi clonil na 8.
S Focomatem mě ale nespojuje tolik dětský sen, své dva jsem dostal jako dárek. Co mě nadchne, je prostě fakt, že výřez se dá určit velmi rychle a přesně a že negativní stůl je o chlup větší než moje negativy, takže můžu zvětšovat s černým okrajem.
Musím ti ale dát za pravdu, že ceny na trhu s použitým zbožím se vlastně nedají ospravedlnit. Za stejnou cenu jsem si pořídil zachovalý zvětšovací přístroj 13x18 s barevnou hlavou. Kromě toho existují v této třídě i jiné alternativy, jako je Agfa Variosskop nebo zvětšovací přístroje od Kienzle, které jsou k dispozici dokonce až do formátu 4x5", a od Teufelu tam, pokud se nepletu, byl kdysi také podobný přístroj.
S pozdravem Sven.
Gast
Výměna objektivu u modelu IIc není tak snadná, protože se zde používají speciální šnekové závity, do kterých se vejdou pouze obzvláště úzké objektivy Leitz.
U většiny ostatních zvětšovacích přístrojů s automatickým zaostřováním tento problém neexistuje. Tam máš potíže jen s tolerancí ohniskové vzdálenosti. Protože, jako u tebe, například není vždy 50 mm tam, kde je uvedeno 50 mm.
Mohl bys ale také zavolat do firmy Schneider. Tam by ti jistě prodali vybraný objektiv pro tvůj zvětšovací přístroj, u kterého se skutečná ohnisková vzdálenost shoduje s nominální ohniskovou vzdáleností. Je jen otázkou, zda se to vyplatí.
Právě si nechávám vyměnit 100mm objektiv, přičemž je nutné vyfrézovat i šnekový převod objektivu. Proč jsem se pro to rozhodl, nedokážu racionálně vysvětlit. Pravděpodobně je to ten pocit, když mi ruce kloužou po masivním kovovém těle a moje oči vidí vždy ostré kontury negativu...
Ale kromě erotických chvil v temné komoře si také myslím, že pokud chcete autofokus pro střední formát, vystačíte si stejně dobře s použitým Kienzlem, Varioskopem nebo Focomatem IIa. Objektivy jsou však podle mého názoru vždy ožehavým bodem. Protože technický vývoj v oblasti výroby objektivů za posledních 30 let přece jen pokročil o něco dál.
S pozdravem
Dierk
Gast