Ahoj Franku,
to může být normální, protože nepíšeš, jak velké ty výtisky byly ;-) (od formátu 24x30 určitě ano).
Jaký papír?
Navíc je ředění 1:25 už velmi slabé, vlastně je to poměr pro hodně syté barvy.
Podívej se sem:
http://portfolio.grossformatfotografie.de/...8&mode=lightbox
Co mi přijde divné, je to, že ti stačí ředění 2 clony. Já už jsem u 3–4 (Fomatone nebo Polywarmtone a právě sytě hnědá).
Ty ostré stíny jsou pravděpodobně normální (také papír! Možná papír s chladným tónem?).
Pokud chceš dosáhnout spíše bledého, ale s ostrou vyřezávanou strukturou litografického stylu, pak ředění ne více než 1:10, jemně kreslící papír s teplým tónem jako Polywarmtone/Select Sepia a regeneruj. (Pro formát 24x30 začínám s půl litrem, tam se dá ještě dolít). A (sulfid s mírou). Pro sytou černou doporučuje Wolfgang Moersch vždy krátce selen.
Přečetl bych si návod a online workshop lith-print na Moerschově domovské stránce. Potom bude mnoho věcí jasnější.
Jasné ale také je: I když se to jmenuje „Easy“ lith-print, stále to není Eukobrom, kde stačí jednou namíchat a otiskovat, dokud to jde. Krása lith-printu spočívá v tom, že proces můžeš v určitých mezích přizpůsobit, což jinak jde jen ve Photoshopu. K tomu je ale třeba trochu experimentovat a sbírat zkušenosti.
Zdravím
Martin