Gast
Kupiłem zestaw oświetleniowy ADOX ADOLIGHT 20 do studia. Do tego spiralną żarówkę ADOLIGHT
o barwie światła dziennego oraz pokrowiec na softbox ADOSOFT do lamp ADOLIGHT. Problem polega na tym, że żarówka spiralna jest za długa, tzn. wystaje poza reflektor. Z tego powodu nie mogę zamontować pokrowca na softbox!
Pytanie: czy mogę używać tego pokrowca również z żarówką kwarcowo-halogenową o mocy 250 W? Czy może wtedy pokrowiec się stopi?
Czy ktoś ma doświadczenie z zestawem Adolight 20 i tym pokrowcem? Bardzo potrzebuję pomocy.
Dziękuję za pomoc!
MirkoBoeddecker
Cześć Martin,
Niestety to prawda. Do małych reflektorów lepiej nadają się lampy kwarcowo-halogenowe lub ekran do oświetlenia przechodzącego.
Oczywiście możesz używać osłony z lampami kwarcowo-halogenowymi, ale tylko przez krótki czas, w przeciwnym razie lampa może się przegrzać.
Jeśli nie musisz polegać na świetle dziennym, ekran w połączeniu z mocniejszą lampą kwarcowo-halogenową zapewni oczywiście lepsze wyniki.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Czy szkliwo nie topi się, gdy używam lampy kwarcowo-halogenowej?
MirkoBoeddecker
Jak już wspomniałem: przy pracy ciągłej może dojść do przegrzania.
Jak dotąd nie odnotowano żadnych przypadków „stopienia się”. Produkty te są przeznaczone do stosowania z halogenowymi żarówkami kwarcowymi.
Pozdrawiam,
Mirko
PS
Moja rada pozostaje niezmienna: odeślij produkt i kup biały klosz. Jeśli zależy Ci na miękkim świetle, ten produkt nie jest zbyt pomocny. Zwiększa on głównie równomierność, ale krąg świetlny pozostaje ograniczony do 20–30 cm (dla światła bez cieni).
Powierzchnia rozpraszająca musi być zawsze większa niż obiekt, aby zapewnić oświetlenie bez cieni.
Gast
Dzięki za wskazówkę.
No to kupię jeszcze żarówki halogenowe (może trochę słabsze, 150 lub 200 W) i wykorzystam te produkty. Prawdopodobnie kupię też jeszcze klosz.
Pozdrawiam, Martin ze Szwajcarii
Gast
Właśnie zakończyłem dwugodzinną sesję portretową, a lampy Adolight pracowały bez przerwy. Z żarówką halogenową w środku i osłoną na zewnątrz. Wszystko poszło bez żadnych problemów, a światło było dokładnie takie, jakiego potrzebowałem.
Te lampy mają świetny stosunek ceny do jakości.