MirkoBoeddecker
Dobrá zpráva: správce konkurzní podstaty souhlasil s prozatímním obnovením výroby.
Všechny staré zakázky a objednávky mají být vyřízeny.
Jediná stinná stránka: od nynějška se musí vyrábět tak, aby se pokryly náklady :( . Dostaneme tedy potvrzení objednávky se zvýšenými cenami.
Lidi, to je rozumné!
Těm, kteří nejsou ochotni zaplatit o 10–15 % více, nabízíme Vario Classic za starou cenu.
Kdo chce Polywarmton PE, Baryt nebo Classicpan a je ochoten zaplatit až o 15 % více, ať si prosím objednávku předběžně zarezervuje, abychom mohli co nejlépe plánovat. Uveďte prosím svou předpokládanou spotřebu na 6 měsíců.
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
znamená to, že teď musíme nakupovat do zásoby? Nebo se bude vyrábět i na základě již existujících objednávek?
S pozdravem Sven.
Gast
>>>>>>>>> Jediná stinná stránka: Od nynějška se musí vyrábět tak, aby se pokryly náklady.
Vidíte, teď si to odnesete.
zensusa
Ahoj Mirko,
mám otázku k tvému vyjádření „nechat si teď zarezervovat objednávku?“:
Čím přesnější jsou údaje od zákazníků, tím lépe se dá plánovat; to chápu a vím to z vlastní práce a plánování. Ale co to u tebe konkrétně znamená, když ti například sdělím a tím pádem i objednám, že v příštích šesti měsících budu potřebovat Polywarmton Baryt 24 x 30 cm, matný chamois, minimálně 300 listů (6 balení po 50 listech). Pokud by tento typ byl již koncem ledna 2005 vyroben firmou Forte a byl k dispozici, znamená to, že bych okamžitě koncem ledna/začátkem února obdržel a musel zaplatit celé množství, nebo je toto množství pro mě připraveno na odběr na základě objednávky a musí být zaplaceno až při příslušné dodávce?
Mimochodem, jakkoli je tvá zpráva pozitivní, bohužel jsem například kvůli nedostupnosti materiálu Classicpan přešel u svých potřeb v oblasti rolí a plochých filmů na materiál Rollei R3, protože je rovněž superpanchromatický a dokonce flexibilněji použitelný než materiál Forte. Bohužel mezi těmito dvěma materiály je obrovský cenový rozdíl – ale pro spravedlnost je třeba říci, že je to oprávněné. Totéž platí i pro některé větší formáty papíru u Classic Art matt /chamois, které jsem z nutnosti musel nahradit Oriental Baryt Warmton, matt.
Tyto skutečnosti bohužel ohrozí tvé dlouhodobé plánování, pokud jde o skutečnou potřebu papíru či filmů. Protože stejně jako já bude asi každý, kdo si mezitím musel obstarat náhradu, nyní moci předvídat pouze odpovídající snížení objednávek papíru či filmů na příští měsíce. V souladu s tím by příchozí předobjednávky měly odrážet možnou poptávku pouze omezeně; – jsi tak v docela svízelné situaci.
Doufám však, že Forte/Classic bude i v budoucnu opět bez omezení k dispozici.
Ještě jedna otázka, která nesouvisí s Forte, ale se spoluprací s „Retro photographic ltd.“
Vzhledem k tomu, že tato firma prodává také papíry Kentmere, jak by bylo možné, abyste v budoucnu zařadili do svého sortimentu také papíry Kentmere, konkrétně mám na mysli „Kentmere Art Classic“, jedinečný papír?
S pozdravem
Lo van de Renne
MirkoBoeddecker
Ahoj Lothare, Svene,
Současná produkce by měla vystačit na 6 měsíců, protože poté bude nutné závod přestavět.
Existuje konsorcium investorů složené z bývalých zákazníků společnosti Forte, se kterým také jednáme – abychom zajistili co nejhladší průběh transformace (zmenšení provozu) – a které je připraveno investovat a financovat přestavbu.
Závěr: Po transformaci bude společnost pokračovat pod novým názvem a s novými majiteli – pokud se nic nepokazí. Takový je aktuální stav plánování.
Nemusíte v lednu odebrat všechno. Chceme hlavně vědět, jaký materiál je ještě žádaný a který byl již například (jako u Lotharu – mimochodem, Lothar R3 a Oriental si samozřejmě můžete za profesionální podmínky objednat i u nás) převeden, abychom poté investovali naše omezené finanční prostředky do správného materiálu. Celou výrobu totiž musíme předfinancovat my.
Můžete tedy buď zadat pevnou objednávku (např. s pevným termínem dodání; pak máte zboží jisté), nebo poslat volný odhad potřeby (pak je alespoň zaručeno, že tento materiál plus bezpečnostní přirážku správně zohledníme).
Na PW17 jsme například vůbec nemysleli. Je dobře, že jsi to napsal, Lothare.
S pozdravem,
Mirko
zensusa
Děkuji za rychlou odpověď, Mirko.
Teď si nejprve ujasním, kolik papíru a v jakých rozměrech přesně potřebuji, a pak zadám objednávku. Co se týče filmů, jak jsem již zmínil, mám zásoby na příštích několik měsíců.
Jo, a jak je to teď s Kentmere, konkrétně s „Art Classic“?
S pozdravem Lo
MirkoBoeddecker
Lothare,
S firmou Kentmere jsme v kontaktu už mnoho let.
Aktuální problém spočívá v tom, že Kentmere uzavřela smlouvu s ďáblem a celou svou produkci v USA exkluzivně prodala společnosti Free-Dump-Style.
Té, která přivedla Ilford a Forte k bankrotu.
Papír tedy nemůžeme prodávat po celém světě – ani pod značkou ADOX.
Jednalo by se tedy o produkt exkluzivně pro Německo a Anglii a JandC by přišel zkrátka.
Proto se nám trochu těžko rozhoduje, zda jejich jména zveřejnit...
Konečné rozhodnutí však ještě nepadlo.
S pozdravem,
Mirko
CarstenM
Ahoj Mirko,
píšeš:
„Aktuální problém spočívá v tom, že společnost Kentmere uzavřela smlouvu s ďáblem a celou svou produkci v USA exkluzivně prodala firmě Free-Dump-Style.
Té, která přivedla Ilford a Forte k bankrotu.
Nemůžeme tedy tento papír prodávat po celém světě – ani jako ADOX.“
Jak to mám chápat? Zejména, co je to za společnost „Free-Dump-Style“? Kdo to vlastně je?
Myslel jsem, že krachy těchto firem byly způsobeny jejich vlastními chybami? Jak tedy může americká společnost, která podle svého uvážení prodává speciální značku papíru (tak chápu tvé tvrzení), přivést jiné společnosti k bankrotu? Je značka Kentmere na trhu s fotografickými papíry tak dominantní?
Promiň ty spousty otázek, ale uvítal bych trochu více informací o pozadí.
S pozdravem
Carsten
Gast
Problémem je, že Kentnere uzavřel smlouvu s ďáblem a celou svou produkci v USA exkluzivně prodal společnosti Free-Dump-Style.
[...... a tak dále ....]
Ahoj Mirko,
snažil jsem se připojit k Cartenovi. Tvůj příspěvek mi ale nepřišel úplně srozumitelný....
S pozdravem,
Joost (který se těší, že brzy bude zase k dostání papír Forte!)
Gast
Ahoj,
nevím, jestli na to chce Mirko odpovědět sám, tak to napíšu já: Freestyle je velký americký internetový obchod s fotografickými potřebami, který pod vlastní značkou Arista prodává za dumpingové ceny produkty značek Ilford, Forte a pravděpodobně i dalších výrobců.
http://www.freestylephoto.biz/e_main.php
Roman
MKL
Ahoj Romane,
s pojmem „dumping“ bys měl být trochu opatrný. Freestyle existuje už od roku 1946 a dumping znamená prodávat pod nákupní cenou – to nějak nesedí!
To, co Freestyle dělá s Aristou, není nic jiného než to, co dělá každý diskontní řetězec se svými vlastními značkami, tedy balí, kompletuje a prodává značkové zboží pod vlastní značkou. To samé dělají i Tura, Tetenal a Orwo (dříve). Nakonec si za to mohou Ilford, Forte a další sami, když se stejný produkt dostane na trh jako bezznačkový, protože výrobci sami prodávají své zboží balírnám.
Mirko nedělá nic jiného s produkty Classic Arts.
S pozdravem
Michael
CarstenM
Ahoj všichni na fóru,
musím se připojit k názoru Michaela. Prodej „kvalitních“ produktů pod jinou značkou není běžnou praxí jen ve fotografickém průmyslu.
Navíc považuji ceny společnosti Freestyle za férové, ale ne za levné v podobě dumpingových cen.
Teď mi už chybí jen souvislost s krachy společností Forte a Ilford. Možná se k tomu ještě vyjádří Mirko?
S pozdravem
Carsten
MirkoBoeddecker
Ta věta neměla být tak úplně výtkou vůči firmě „FreiStil“ (jsou světovou jedničkou – klobouk dolů, ten koncept zřejmě funguje, i když se to mnohým nelíbí), ale spíš slzou, kterou jsem prolil nad Kentmere.
„FreiStil“ je takový, jaký je, a už se nezmění. Na to jsou ti pánové příliš staří.
Tak to prostě je a člověk se s tím musí nějak smířit.
Pozadí:
„FreiStil“ je zdaleka největším odběratelem černobílých fotografických produktů na světě.
Tuto tržní sílu „FreiStil“ využívá k eliminaci veškeré konkurence na americkém trhu.
To je deklarovaná firemní strategie.
Buď výrobce okamžitě donutí, aby prodával výhradně „FreiStilu“ (jako v tomto případě Kentmere), nebo přiměje výrobce, aby mu prodával za „speciální ceny“.
Na oplátku se objednávají opravdu velké objemy. Objemy, s nimiž každému manažerovi nákladů v průmyslovém podniku s 60 % fixních nákladů zajistí vzestup.
Ten si pak spočítá: fixní náklady jsou pokryty našimi ostatními zákazníky; mezní náklady = 50 %; cena „FreiStil“ o 30 % nižší než katalogová; tedy i tak 20% zisk; „jdeme do toho!“
Tyto ceny pak využijete k tomu, abyste prodávali konečnému spotřebiteli za ceny nižší než nákupní ceny ostatních zákazníků této továrny (nazvěme to relativním dumpingem), dokud nebudou tito nuceni zcela se stáhnout z trhu.
Pak jste jediným zbývajícím prodejním kanálem a výrobce je v druhém kroku „donucen“ k uzavření exkluzivní smlouvy a navíc musí i nadále garantovat dumpingové ceny.
Jinak by zcela ztratil americký trh a musel by okamžitě vyhlásit bankrot.
Poté však klesají tržby ostatních zákazníků – příspěvek na pokrytí fixních nákladů se najednou musí započítat do tržeb „FreiStil“ a výrobce ve skutečnosti vykazuje ztráty.
„FreiStil“ pokrčí rameny a řekne: „berte, nebo nechte být“.
Tak to šlo 9 let a nyní jsou oba hlavní dodavatelé „FreiStilu“ (Forte a Ilford) na mizině.
Nechci tvrdit, že si za to z velké části nemohou sami. Jenže bohužel tyto firmy na druhou stranu neměly jinou možnost.
Dodávaly opravdu o 30 % levněji než všem ostatním odběratelům.
To byl pak opravdový dumping.
V USA to vedlo k relativní monotónnosti v maloobchodě.
Kromě Adoramy a B&H téměř neexistují prodejci, kteří by vůbec ještě prodávali černobílé produkty. Kvůli „FreiStilu“.
Tam, kde dochází k překrývání sortimentu, tyto produkty zcela chybí.
Ještě jednou pro ujasnění: Pakt s ďáblem chápu jako metaforu pro: „Dnes si ještě jednou užiju života a za to bude moje duše později trpět v pekle“.
Nechci naznačovat, že metody „FreiStilu“ jsou nelegální nebo dokonce (zejména u amerických firem) neobvyklé.
A konečný výsledek je také jasný. Samozřejmě to nebyl jediný důvod. Vždy se na tom podílí více faktorů.
Plně chápu, že z pohledu zákazníka to vypadá jinak.
Zákazník je samozřejmě nadšený z těchto cen a těší se, že „FreiStil“ existuje.
Můj pohled je, pochopitelně, pohled výrobce a prodejce.
Mirko
Dodatek:
Co se týče zmínky o Classic: nikdy jsme neprodávali pod cenou – nikdy jsme nenechali rozdíl oproti originálu příliš narůst a společnosti Forte jsme vždy nabízeli za její zboží férovou cenu. Celý náš firemní koncept je dlouhodobý a zaměřený na budoucí růst. Ne na rychlý zisk.
Samozřejmě bychom se (také) rádi stali největším odběratelem černobílých produktů na světě (což je naprosto nereálné – to vím sám ;-).
Na rozdíl od „FreiStil“, který pouze nakupuje a prodává, aby rychle vydělal peníze, bychom tím například zaručili bezpečnost dodávek, vyvíjeli nové produkty, podporovali a zajišťovali výrobní podniky atd.
Naše vlastní expanze však nikdy nesmí jít na úkor některého z článků v řetězci. Každý musí mít možnost něco vydělat. Jinak to dlouho nevydrží.
FOTOIMPEX reinvestuje přibližně 95 % svých zisků do nových produktů a rozšiřování firmy.
CarstenM
Ahoj Mirko,
moc děkuji za tvou podrobnou odpověď. Tak nějak jsem si to už tušil. Zní to velmi podobně jako styl, který v naší zemi uplatňuje například Aldi.
S pozdravem
Carsten
Gast
... a tím pádem zničí i maloobchod a vyvine tlak na výrobce; ti pak budou muset vyrábět levněji – a v důsledku toho přesunout pracovní místa do levnějších regionů (zisková marže se samozřejmě nesmí zmenšit, na to si dávají pozor akcionáři...). Není volný trh úžasný? :angry:
Roman
Gast
Hmm, to zní docela dobře, že by se mělo s Fortem pokračovat. Aspoň prozatím. Tady v Budapešti, kde právě jsem, o tom ale zatím nikdo z prodejců Fortedepotha neví. Takže to možná nakonec není pravda...
S pozdravem Joern
MirkoBoeddecker
Joerne,
co je to Fortedepoth?dler?
Je třeba objednat zásoby na půl roku a zaplatit je předem.
To samozřejmě u firmy v konkurzu nejde jen tak, takže v současné době jde o zajištění plateb, akreditivy, smlouvy o dílo, převody vlastnictví jako záruku atd. To vše se samozřejmě vyplatí jen u objednávek od určitého objemu. Malí budapešťští prodejci fotografií do toho určitě nejsou zapojeni.
Myslím, že Forte v současné době jedná výhradně se svými 10 největšími zákazníky.
Určitě to není žádná „falešná zpráva“. Ještě se mohou věci pokazit, např. může prasknout trubka, když se po půl roce znovu zapne topení a klimatizace, které byly konstruovány pro nepřetržitý provoz, nebo se stane něco podobného – ale správce konkurzní podstaty definitivně přislíbil prozatímní obnovení výroby za podmínek pokrývajících náklady. Pokud vše půjde dobře a bude se dosahovat zisku, přejdeme do další fáze.
Věř mi, vím to lépe.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
jako „depotní prodejce“ označuji specializované prodejce, kteří nabízejí celý sortiment značky Forte. V Budapešti znám tři, ale určitě jich je ještě víc. U všech je však zásoba zboží v důsledku insolvence společnosti Forte a s tím spojených problémů s dodávkami produktů Forte poměrně omezená. Černobílé filmy Forte-Pan jsou ještě všude k dostání ve větším množství, u barytového papíru je však u některých formátů situace poměrně napjatá.
Žádný z těchto budapešťských prodejců neví nic o obnovení výroby u společnosti Forte. Tvá úvaha, že se zatím bude vyrábět především nebo výhradně pro velkoobchodníky proti platbě akreditivem nebo zálohou, je však samozřejmě logická. Mezi tuto skupinu běžní maloobchodníci prostě nepatří.
Nicméně. V každém případě bych byl rád, kdyby se společnost Forte nějakým způsobem znovu postavila na nohy a já mohl i nadále nakupovat barytový papír Forte, který si velmi cením, aniž bych musel nejprve dlouho hledat zdroje dodávek. Ať už se to jmenuje Forte nebo Classic Arts, na tom nezáleží.
S pozdravem
Jü
MirkoBoeddecker
Forte: Správce konkurzní podstaty nám potvrdil objednávku podpisem a náš účet je teď prázdný... :D
Doufejme, že začátkem února bude sklad zase plný.
Náš sortiment bude vypadat následovně:
Polykaltton Baryt a RC budou nahrazeny novým ADOX Vario Classic New.
Vario Classic se vyznačuje vyšším obsahem stříbra, vylepšenou maximální čerností, dosažitelnou vyšší gradací (až 5) a silnějším nosičem (280 g).
>> Klikněte zde pro webovou stránku ADOX
Polywarmton Baryt a RC se za daných okolností pokusíme udržet na trhu jako kompletní sortiment se skladovými zásobami na 6 měsíců, dokud se situace u Forte neuklidní.
Museum: bude ve skladu nahrazen novým ADOX Classic Arts. Lze jej však i nadále objednávat – pouze nemůžeme předfinancovat skladové zásoby 3 gradací a 2 povrchů......
(Nezapomeňte prosím, že ani Forte již nelze vyrábět na podkladu 320 g – oba papíry budou tedy v budoucnu nanášeny na stejný podklad 280 g).
Classic Pan: 400 zůstává v sortimentu; varianta 200 bude z dlouhodobého hlediska pravděpodobně nahrazena ADOX CHM 100 nebo CHM 125, prozatím však zůstává kompletní sortiment – záleží na vás, co si koupíte.
Při těchto rozhodnutích nás především problém s dostupností a předfinancováním donutil zaměřit se na určité dílčí oblasti, které byly obzvláště důležité.
Na druhou stranu však také vzrostla cena. Pokud je Classic 200 dražší než efke/ADOX 100, ale efke je lepší film a má v podstatě stejnou citlivost, proč pak ještě udržovat film 200 na trhu?
Zatím však nebylo definitivně rozhodnuto nic, ale podle okolností jsme se snažili udělat to nejlepší. Rád přijmu vaše podněty.
S pozdravem,
Mirko