undine
Ahoj,
já
jsem zdědila dvě vývojové nádoby značky Jobo. Kvůli velmi častému používání se na plastových spirálách usadil černavý povlak. Ví někdo, jestli na to existuje nějaký speciální čisticí prostředek?
Já
S pozdravem Undine
Renate
To jsou usazeniny stříbra. Ty nevadí. Co se nedá odstranit vodou, při vyvolávání nezpůsobí žádné potíže.
€
€
S pozdravem
€
Renate
undine
To jsou usazeniny stříbra. Ty nevadí. Co se nedá odstranit vodou, při vyvolávání nezpůsobí žádné potíže.
€
€
S pozdravem
€
Renate
undine
To jsou usazeniny stříbra. Ty nevadí. Co se nedá odstranit vodou, při vyvolávání problémy nezpůsobí.
€
€
S pozdravem
€
Renate
Díky, Renate,
toho jsem se obávala.
€
S pozdravem Undine
jochen53
Dobrý den,
mohlo by se to namočit do bělícího a fixačního lázně procesu C-41, kde by se mělo stříbro rozpustit. Starý, osvědčený recept na čistič misek raději nezveřejním.
Bonderer
Ve Spürsinn mají na takové případy čisticí prostředek. Není sice drahý, ale za dvě cívky se to podle mě nevyplatí. Jednou jsem to na svých cívkách vyzkoušel s aktivní pomocí té nejlepší manželky na světě – je třeba to pořádně vydrhnout kartáčem, ale výsledek stál za to. Po této akci byly cívky výrazně světlejší, mám totiž jen bílé cívky 1501. Také jsem měl dojem, že se filmy poté lépe navíjely, bylo to prostě snazší.
Kukident a podobné tipy, ani čisticí prostředky do myček nádobí při čištění nepomohly a pokus o napodobení receptu na speciální čisticí prostředek selhal kvůli nedostatku surovin.
Ten přípravek od Spürsinn byl zatím to nejlepší, co jsem v tomto ohledu měl.
Wolf_XL
...už jsem si na ten povrch zvykl... Především by se mělo za každou cenu vyhnout tomu, aby se do povrchu vráželo silou. Čím víc se o něj drhne, tím víc se na něm vytvoří mikroskopických rýh, které se pak o to rychleji znovu zaplní nečistotami... Prostě to ignorovat...
Peckham
Ahoj,
své vývojové vaničky skvěle vyčistím čisticím prostředkem na stříbro z drogerie. Mělo by to fungovat i na cívky.
Ale klidně to můžeš i ignorovat.
S pozdravem
Peter
jochen53
Ahoj Petere,
zjistil jsi po použití čističe na stříbro na negativech nějaké vady, dichroické závoje nebo něco podobného? Ptám se jen proto, že obsahuje thiomočovinu a ta by mohla způsobit potíže.
€
S pozdravem Jochen
Peckham
Ahoj Jochene,
moje zkušenost se týká pouze čištění vaniček na vyvolávání pozitivů. Tam jsem nezaznamenal žádné negativní dopady.
Spirály jsem ještě nikdy nečistil. Nevidím v tom žádnou nutnost.
U vaniček to asi také není nutnost, ale spíše můj estetický cit, který mě k čištění vedl.
S pozdravem
Peter
Clemens
Jak již bylo zmíněno: Bělící a fixační lázeň (nebo jen bělící lázeň, ale v tom případě je ještě třeba provést „fixaci“) z libovolných barevných procesů (RA4, C41, E6...). Necháme působit několik minut, poté důkladně opláchneme.
Může být i použitý, stačí se zeptat v nejbližším minilabu (pokud ještě nějaké najdeš), zda by ti neprodali litr ze své sběrné nádrže...