undine
Cześć,
Otrzymałam w spadku dwa pojemniki do wywoływania zdjęć marki Jobo. Z powodu bardzo częstego użytkowania na plastikowych spiralach osadził się czarnawy nalot. Czy ktoś wie, czy istnieje jakiś specjalny środek do ich czyszczenia?
Pozdrawiam, Undine
Renate
To osady srebra. Nie stanowią one żadnego problemu. To, co nie rozpuszcza się w wodzie, nie sprawia kłopotów podczas wywoływania.
€
€
Pozdrawiam
€
Renate
undine
To osady srebra. Nie stanowią one żadnego problemu. To, co nie rozpuszcza się w wodzie, nie sprawia kłopotów podczas wywoływania.
€
€
Pozdrawiam
€
Renate
undine
To osady srebra. Nie przeszkadzają. To, co nie zmywa się wodą, nie sprawia problemów podczas wywoływania.
€
€
Pozdrawiam
€
Renate
Dziękuję, Renate,
tak właśnie się obawiałam.
€
Pozdrawiam, Undine
jochen53
Witam,
można by je zanurzyć w kąpieli wybielająco-utrwalającej procesu C-41, co powinno spowodować rozpuszczenie srebra. Nie będę jednak ujawniał starej, sprawdzonej receptury środka do czyszczenia misek.
Bonderer
W Spürsinn mają środek czyszczący na takie sytuacje. Nie jest nawet drogi, ale nie sądzę, żeby opłacało się go kupować dla dwóch szpul. Zdecydowałem się kiedyś wyczyścić moje szpule, przy energicznym wsparciu najlepszej żony na świecie; trzeba było użyć szczotki, ale efekt był imponujący. Po zabiegu szpule były znacznie jaśniejsze; mam tylko białe szpule 1501. Miałem też wrażenie, że po tym zabiegu łatwiej było nawijać filmy, po prostu szło to płynniej.
Kukident i podobne sposoby, a także środki do zmywarek nie przyniosły żadnych efektów podczas czyszczenia, a próba odtworzenia przepisu na specjalny środek czyszczący zakończyła się niepowodzeniem z powodu braku dostępności składników.
Produkt firmy Spürsinn był jak dotąd najlepszym, z jakiego korzystałem.
Wolf_XL
...z czasem przyzwyczaiłem się już do nawierzchni... Przede wszystkim należy za wszelką cenę unikać uderzania w nawierzchnię z dużą siłą. Im bardziej się ją szoruje, tym więcej powstaje mikroskopijnych rys, które z kolei tym szybciej znowu zapełniają się nawierzchnią... Po prostu to zignoruj...
Peckham
Cześć,
Moje miski wywoływcze świetnie się myją środkiem do czyszczenia srebra z drogerii. Powinno zadziałać również w przypadku szpul.
Można też to po prostu zignorować.
Pozdrawiam
Peter
jochen53
Cześć Peter,
czy po użyciu środka do czyszczenia srebra zauważyłeś jakieś wady na negatywach, dichroiczne zamglenie lub coś podobnego? Pytam tylko dlatego, że zawiera on tiomocznik, a to może powodować pewne problemy.
€
Pozdrawiam, Jochen
Peckham
Cześć Jochen,
moje doświadczenie dotyczy wyłącznie czyszczenia misek wywoływczych do pozytywów. Nie zauważyłem tam żadnych negatywnych skutków.
Spirali nigdy nie czyściłem. Nie widzę takiej potrzeby.
W przypadku misek to raczej nie konieczność, a raczej moje poczucie estetyki skłoniło mnie do ich wyczyszczenia.
Pozdrawiam
Peter
Clemens
Jak już wspomniano: kąpiel do utrwalania po wybielaniu (lub po prostu kąpiel wybielająca, ale wtedy trzeba jeszcze wykonać „utrwalanie”) z dowolnych procesów kolorowych (RA4, C41, E6...). Pozostawić na kilka minut, a następnie dokładnie spłukać.
Może się to przydać, po prostu zapytaj w najbliższym minilabie (jeśli jeszcze taki znajdziesz), czy nie mogliby oddać ci litra ze swojego zbiornika...