Gast
Ahoj, mám před sebou svůj první film Efke 100, nemám s ním žádné vlastní zkušenosti, jen to, co tu tak čtu.
Chci ten film vyvolat s Neofin Blau, ale nemám žádné časy. V katalogu je tabulka, ale Efke tam není.
Jelikož je to novinka a takhle se to doporučuje, nechci nic přehánět ani podobně, ale jdu na to přímo.
Má někdo dobu vyvolávání pro tuto kombinaci?
Pozdravy, Ronald
MirkoBoeddecker
Ronalde,
efke = ADOX v katalogu... ale Neofin Blau je určen pouze pro filmy s nízkou citlivostí, tedy 25 a 50 ASA.
Pro film s citlivostí 100 ho nemůžeme doporučit.
V tomto případě je kvůli zrnu lepší A49.
Podobný jako Neofin Blau, ale univerzálnější pro všechny citlivosti filmu, je APH 09 nebo v malé lahvičce F09.
S pozdravem
Mirko
Gast
Děkuji za rychlou odpověď.
Žádnou z uvedených vývojek tu nemám a nemám s nimi žádné zkušenosti. Funguje ID 11 nebo Bromophen? Jinak budu muset znovu objednat, mimochodem chvála za superrychlou odpověď na e-mail!, čekat, zaplatit kurýrovi hromadu poplatků za jeho služby a ještě se postarat, abych byl nějak na místě, až u mě ten pán v hnědé uniformě zazvoní...
Pěkný večer!
Gast
Kdo umí číst, má jasnou výhodu: „efke = ADOX v katalogu“.
A pak se podívejte do tabulky na str. 60.
Uvidíme, jestli emulze zůstane tam, kde má být... Člověk se tam dočte spoustu věcí.
S nadšením z efke a bez předsudků vás zdravím,
ronald
Ole
Willi Beutler se domníval, že Neofin Blau je vhodný pro všechny filmy; Neofin Rot doporučil pouze lidem, kteří neměli dost času.
Neofin Blau a Efke 100 jsou vynikající!
Gast
@ ole,
máš taky nějaké termíny?
Ole
@ ole,
máš k tomu taky časy?
The Massive Devchart
uvádí 8 minut při nepřetržitém míchání. Pak jsem to chtěl nechat 12 minut – pro trochu větší kontrast.
Gast
Pro případ, že by to někdo potřeboval, zveřejním tady své výsledky:
Vyvolal jsem dva filmy Efke KB 100 pomocí Neofin Blau.
Připravil jsem roztok podle návodu (500 ml) a vyvolával jsem 15 minut (prvních 30 sekund jsem film pohyboval, pak každou minutu 10 sekund). Místo zastavovací lázně jsem použil mezivodu. Potom jsem fixoval tak, jak je u fixačního roztoku obvyklé.
Výsledek je skvělý, emulze se neodloupla.
Veselé svátky
Ronald