Gast
Witajcie, miłośnicy fotografii!
W przyszłości chciałbym wywoływać moje filmy metodą rotacyjną (Jobo). Używam wywoływaczy F09, A49 i ID11. Kto może mi pomóc? Jaka jest minimalna ilość potrzebna na jeden film? Jak wygląda kwestia czasu wywoływania? Czy filmy Efke w formacie 35 mm i filmy zwojowe nadają się do wywoływania rotacyjnego? Co sądzicie o filmach EFKE (KB/R 100 i 25) do fotografii portretowej i aktowej?
Obecnie używam Fuji Acros i Agfa APX 100.
Pozdrawiam, Franz
zensusa
Cześć Franz,
Jeśli chodzi o Twoje pytania dotyczące obracania w systemie Jobo, mogę udzielić Ci praktycznych wskazówek, ponieważ od lat pracuję wyłącznie z systemem Jobo/Rotation oraz z R09 (F09), a od czasu do czasu, w zależności od celu i rodzaju filmu, również z Cube SX i LP SuperGrain (wcześniej korzystałem również z XTol i Agfa RODINAL).
Najpierw uwaga dotycząca minimalnej ilości: trzymaj się kart technicznych Jobo, podane tam dane są poprawne. Na przykład dwie rolki filmów zwojowych (oba filmy są nawijane na spiralę) możesz wywołać w „małym pojemniku Jobo” (system zbiorników 2500) przy użyciu 270 ml. 1 film zwojowy (po zagięciu małego czerwonego klipsa ograniczającego na spirali, tak aby film zajmował tylko zewnętrzne zwoje spirali!!) można wywołać przy użyciu 170 ml.
Jeśli chodzi o filmy małoobrazkowe, musisz włożyć co najmniej dwa filmy małoobrazkowe do „małego pojemnika”, a zostaną one naładowane na dwie spirale. Ilość wywoływacza również wynosi 270 ml. Wywołanie tylko jednej rolki filmu KB, czyli tylko jednej spirali, oznacza, że również musisz użyć 270 ml. Innymi słowy, w przypadku filmu KB nie możesz użyć mniej niż 270 ml!! – w przeciwnym razie film będzie zepsuty!
Jeśli chodzi o czasy wywoływania, ogólnie należy pamiętać o następujących kwestiach: ważne jest, aby czasy były stałe, dlatego ogólnie należy wywoływać w temperaturze 24 stopni, mierzonej w płaszczu wodnym wanny. Należy pamiętać, że temperatura w pojemnikach z chemikaliami potrzebuje nieco więcej czasu, aby osiągnąć regularnie wybraną wartość. Wywoływanie należy rozpocząć dopiero wtedy, gdy wszystkie płyny osiągną wybraną temperaturę!
- W porównaniu z wywoływaniem metodą przechylania (niezależnie od rytmu) wywoływanie metodą rotacyjną wymaga około 10–15% mniej czasu wywoływania. Aby przeliczyć czas z 20 stopni (jak najczęściej podaje się w przypadku wywoływania metodą przechylania) na 24 stopnie lub inną temperaturę, możesz śmiało skorzystać z „listy temperatur Ilford” **. (Znajdziesz ją prawdopodobnie na stronie internetowej Ilford w sekcji instrukcji technicznych).
Ponieważ sam pracuję również z rolkowymi i błonami płaskimi Efke (25 i 100), mogę zapewnić, że wszystkie filmy Efke można bez problemu wywoływać w wywoływaczu rotacyjnym, wystarczy tylko pamiętać o kilku rzeczach: filmy należy wstępnie namoczyć przez 2 minuty w tej samej temperaturze; dodać strażnika do kąpieli zatrzymującej lub utrwalacza; jeśli używasz octu, kąpiel zatrzymująca powinna być 2-procentowym roztworem, na bazie 60% octu. tj. 1 część środka do zatrzymywania na 30 części wody (przy czym emulsja filmu nie rozpuści się, jak to często opisywano na forach) i na samym końcu dobry środek zwilżający (polecam ten od LP, sprawdził się u mnie bardzo dobrze, lepiej niż środek zwilżający Tetenal), filmów nie wycierać, tylko pozostawić do wyschnięcia „na mokro” (bez gorącego powietrza!).
To tyle. Przy okazji, jeśli wyślesz mi e-mail, mogę przesłać Ci „Listę temperatur Ilforda” w formacie PDF.
Aha, Efke 25 i 100 w R09, 1:40 przy gamma ok. 0,65 mają następujące czasy (dotyczy to filmów rolkowych i błon płaskich, ale powinno być mniej więcej poprawne również dla KB):
Efke 25, 24 stopnie, rotacja przy 2 min. płukania wstępnego, 4 min. wywoływania.
Efke 100, 24 stopnie rotacji przy 2 minutach płukania wstępnego, 9 minut wywoływania.
Agfa 100 APX wymaga 7,15 minuty/sekundy wywoływania, a oba filmy Fuji Acros 100 oraz Neopan 400 można wywoływać po 5,15 minuty/sekundy. Jeśli przeprowadziłeś prawidłowe naświetlanie i wszystkie warunki fotografowania były odpowiednie (tj. kontrast motywu/warunki oświetleniowe nie były ani zbyt wysokie, ani zbyt płaskie), powinieneś otrzymać negatywy, które można dobrze wywołać z gradacją 2 do 3 na papierach Classic Arts (ciepły odcień).
No dobrze, na tym kończę. Życzę powodzenia.
Do zobaczenia
Lo van de Renne
Gast
Cześć Franz,
W pełni zgadzam się z powyższą odpowiedzią. Od lat pracuję głównie z Xtol i TriX.
Musisz jednak zwrócić uwagę na rozcieńczenie. Podane przez Jobo objętości nie mówią przecież nic o stężeniu!
W procesie rotacyjnym używam Xtol w postaci czystej lub maksymalnie w rozcieńczeniu 1+1. Przy rozcieńczeniu 1+1 nie napełniam pojemników do końca. Właściwie to całkiem proste, trzeba tylko zawsze pamiętać, ile potrzeba chemikaliów (!), a nie tylko ile płynu.
Najlepsze dane zawsze znajduję na stronie www.digitaltruth.com. Jako wstępna wartość orientacyjna, podane tam wartości sprawdzają się całkiem dobrze również w przypadku obrotowej wywoływarki, jeśli wywołasz 2 minuty dłużej, co przy okazji kompensuje nieco krótszy czas wywoływania (spowodowany stałym ruchem). :(
Powodzenia
Marc