Gast
Dobrý den, jak dlouhá je doba fixace barytových papírů (Fomatone Classic MG) s Tetenal Superfix Plus?
Doba fixace?
Na lahvičce je uvedeno: 1+3 – 1+9, doba fixace 30–60 sekund,
informoval jsem se u společnosti Tetenal a dostal jsem následující odpověď:
uvedené údaje platí pro všechny materiály, podle vlastního uvážení lze u barytu
přidat 50 % = 1+3 je pak 45 sekund a 1+9 je pak 90 sekund,
tyto časy mi ale přijdou velmi krátké, může mi prosím někdo pomoci,
zdravím z Holandska. Jelke
Gast
Jelke,
krátké expoziční časy pro baryt (cca 60 s) jsou v pořádku, pokud pracuješ s *čerstvým* ustalovačem ve vysoké koncentraci (max. 10 listů formátu 24×30 na litr pracovního roztoku). Ustalovač pak můžeš ještě použít na filmy nebo PE papír.
S pozdravem
Ferdinand
MatthiasStark
Ahoj všichni,
ustalovač použitý na papír by se v zásadě nikdy neměl používat na filmy.
Papír (zejména barytový) má vždy tendenci zanechávat v lázni jemné stopy „papírových úlomků“,
které pro film nejsou zrovna příznivé.
Použití filmového ustalovače pro papír naopak není žádný problém.
V uvedeném případě bych každopádně doporučil fixaci ve dvou lázních. Pro první lázeň lze
vždy použít starou druhou lázeň. Takto nepotřebujete více ustalovače než při
fixaci v jedné lázni, ale výsledek je výrazně lepší, protože druhá lázeň je vždy relativně čerstvá.
S těmito krátkými časy bych ale přesto byl opatrný, zejména pokud používáte „tradiční“
papíry s vysokým obsahem stříbra. Zejména pokud následně ještě tónujete, může mít
nedostatečná fixace strašlivé následky.
S pozdravem
Matthias
Gast
Dobrý den,
- Také mohu doporučit pouze dvoukoupelové fixování.
- Z hlediska vlastního pocitu je dlouhé fixování dobré, ale ne pro papír.
Papír se nasákne fixačním roztokem (barytový papír úplně, PE papír jen na okrajích) a hůře se vyplachuje.
- Měli byste být opatrní, pokud používáte filmový fixační roztok na papír, protože mnoho filmů (kvůli zvýšení citlivosti?) obsahuje bromid a jodid – rozpuštěné ve fixačním roztoku omezují jeho kapacitu.
Jakob
MatthiasStark
Ahoj Jakobe,
proto používám ustalovač s neutrálním pH (LP-Fix Neutral). Tím se vyřeší problém s
„okyselením“.
S pozdravem
Matthias