Gast
Witam, jak długo trwa utrwalanie papierów barytowych (Fomatone Classic MG) przy użyciu Tetenal Superfix Plus?
Czas utrwalania?
Na butelce jest napisane: 1+3 – 1+9, czas utrwalania 30–60 sekund,
skontaktowałem się z firmą Tetenal i otrzymałem następującą odpowiedź:
podane wartości dotyczą wszystkich materiałów, ale dla własnego spokoju w przypadku papieru barytowego
można dodać 50% = 1+3 to wtedy 45 sekund, a 1+9 to 90 sekund,
uważam jednak, że te czasy są bardzo krótkie, czy ktoś mógłby mi pomóc,
Pozdrowienia z Holandii. Jelke
Gast
Jelke,
krótkie czasy naświetlania dla barytu (ok. 60 sek.) są w porządku, jeśli używasz *świeżego* utrwalacza o wysokim stężeniu (maks. 10 arkuszy formatu 24×30 na litr roztworu roboczego). Utrwalacz ten możesz następnie wykorzystać do wywoływania filmów lub papieru PE.
Pozdrawiam
Ferdinand
MatthiasStark
Witam wszystkich,
Utworu utrwalającego zużytego do papieru zasadniczo nie należy nigdy używać do filmów.
Papier (zwłaszcza barytowy) ma zawsze tendencję do pozostawiania w utworze drobnych śladów „pęknięć papieru”,
które nie są zbyt korzystne dla filmu.
Natomiast użycie utralacza do filmów na papierze nie stanowi problemu.
W powyższym przypadku i tak radziłbym zastosować utrwalanie dwukąpielowe. Do pierwszej kąpieli można
zawsze użyć starej wody z drugiej kąpieli. Dzięki temu nie potrzeba więcej utralaczy niż w przypadku
utrwalania jednokąpielowego, a wynik jest znacznie lepszy, ponieważ woda z drugiej kąpieli jest zawsze stosunkowo świeża.
Jednak przy tak krótkich czasach byłbym ostrożny, zwłaszcza jeśli używa się „tradycyjnych”
papierów o wysokiej zawartości srebra. Zwłaszcza jeśli potem ma się jeszcze tonować,
niewystarczające utrwalenie może mieć straszne konsekwencje.
Pozdrawiam
Matthias
Gast
Witam,
- Ja również mogę polecić jedynie utrwalanie dwukrokowe.
- Długie utrwalanie może wydawać się przyjemne, ale nie jest korzystne dla papieru.
Papier nasiąka utrwalaczem (barytowy całkowicie, PE tylko na krawędziach) i trudniej go wypłukać.
- Należy również zachować ostrożność przy stosowaniu utrwalacza do filmów na papierze, ponieważ wiele filmów (w celu zwiększenia czułości?) zawiera bromek i jodek – rozpuszczone w utrwalaczu ograniczają jego wydajność.
Jakob
MatthiasStark
Cześć Jakob,
dlatego używam utrwalacza o neutralnym pH (LP-Fix Neutral). Dzięki temu nie ma już problemu z
„zakwaszaniem”.
Pozdrawiam
Matthias