Arthur
Ahoj,
nevíte někdo něco o tomto zvětšovacím přístroji (č. výrobku 392 211 400 910)? V čem se liší od běžného Opemus 6?
Ještě jedna otázka: Pokud chci na Opemus 6 používat jak 50mm, tak 80mm objektiv, stačí jen otočit desku s objektivem, nic víc, že?
Potřebuji nový zvětšovací přístroj, protože můj Axomat je vhodný pouze pro malý formát, ale já chci zvětšovat i střední formát (6x6). Jaké (levné!) alternativy existují?
Díky!
Arthur
rednaxelA
V jemných rozdílech mezi jednotlivými modely Opemus se také nevyznám. V každém případě s nimi lze fotit v režimech KB a MF.
Na základě Arthurovy otázky si ale teď kladu otázku, zda jsem u svého Opemusu vše namontoval správně.
Deska, na které mám namontovaný 80mm objektiv, je u mě pouze plochý kotouč se závitem 39 mm.
50mm ventilátor se závitem 23 mm je namontován na desce, která je vyboulená. S vyboulením směrem dolů.
Není to tak, že by pak 80mm ventilátor nebyl ve správné poloze?
Teď jsem z toho trochu zmatený.
Jedná se mimochodem o Opemus 6.
S pozdravem
Alexander
Gast
Ahoj Alexandře,
Objektiv 80 mm na tenké desce funguje docela dobře, jen při zaostřování (aniž by sis toho dosud pravděpodobně všiml) trochu více vysouváš měch.
U objektivu 50 mm musí být výstupek „uvnitř“ zvětšovacího přístroje, jinak nedosáhneš maximálního možného formátu. Pokud chceš na tuto desku namontovat 80 mm (možná máš nějakou s M23,5), pak musí být vyboulení „ven“ z zvětšovacího přístroje.
Proč? Protože mezi 50 mm a 80 mm je rozdíl v ohniskové vzdálenosti celých 3 cm a 50 mm proto musí být blíže k rovině filmu.
S pozdravem,
Franz
rednaxelA
Ahoj Franti,
moc děkuji za vysvětlení. Tak to příště při rozbalování namontuji ten 50mm objektiv obráceně.
Oba objektivy jsou značky Anaret. Podívám se tedy, jestli u toho 80mm objektivu náhodou jen nepřipevnili závitový kroužek, aby se dostali z 23 mm na 39 mm.
S pozdravem
Alexander
Arthur
Díky za vaše odpovědi!
Myslím, že se poohlédnu po Opemus 6. Se svým Axomatem 5 jsem vlastně docela spokojený, trochu jsem se porozhlédl na eBayi a našel jsem tam i pár kusů Kaiser VP6000 – má s nimi někdo zkušenosti? Jsou lepší nebo horší než Meopta? Durst, Dunco atd. bohužel přesahují můj rozpočet.
Ještě by mě zajímalo, jestli se s negativním stolem v Opemus 6 dá při zvětšování negativu 6x6 exponovat i okraj negativu. Pro negativ KB jsem si pro svůj Axomat objednal u FOTOIMPEXu speciální plastový negativní stolek a upravil ho pilkou. Ten se asi do Opemusu nevejde, že?
Gast
No... s tou standardní kovovou maskou od Opemus to nejde, to vím, protože ji mám, včetně Opemus 6 (který mimochodem chci prodat, ale to pro toto fórum není důležité). Pokud máš 6x6 stolík se sklem, tak to samozřejmě jde, to mi dokonce připadá jako docela dobré řešení, i když někteří lidé přísahají na zvětšování bez skla. Jestli se stolík Axomat vejde do Opemusu? Netuším...
MirkoBoeddecker
Stolní lampa Axomat se do Opemusu nevejde.
Pokud máš dostatek místa, nech si obě zařízení.
Axomat má malý kondenzátor a soustřeďuje světlo pro KB.
To s pódiem je také dokonalé.
Ušetříš si tak neustálé přestavování.
Jinak: KB masky nařež nebo kup 2 sady a používej vždy jen větší vložku (tu spodní).
Mirko
MirkoBoeddecker
Počkej, počkej – nevšiml jsem si, že vlastně chceš udělat 6x6 VF.
To samozřejmě jde jen se sklem.
Arthur
Možná si ten Axomat stejně nechám, ale nemám dost místa na to, abych mohl pracovat na dvou zvětšovacích přístrojích najednou. V budoucnu bych ale chtěl zvětšovat jak formát KB, tak i 6x6. Z tohoto pohledu by samozřejmě bylo jednodušší koupit si jen jeden Opemus a na něm vyměňovat objektiv podle velikosti negativu.
V první řadě mě vlastně zajímalo, zda jsou platformy pro formát 6x6 v Opemus dostatečně velké, aby se na ně vešly i okraje negativu formátu 6x6.
MirkoBoeddecker
U Opemusu se jedná o stejný problém jako u Axomatu.
Spodní podložka s posuvníky masek je navržena na standardní rozměr 54x54 mm (=trochu ořezává obraz).
Platí zde totéž jako u Axomatu: kupte si u nás plastovou podložku a přebytečný plast dole opilujte.
To jde až do rozměru 60x60, aniž by bylo nutné pilovat i horní část, a až o 2 mm více (= 1 mm po obvodu) s pilováním nahoře i dole.
Omlouvám se, dnes ráno mi to uniklo.
To je mimochodem hlavní důvod, proč ty plastové podstavce pracně pašujeme z továrny ručně.
Ve skutečnosti totiž vůbec nejde o standardní náhradní díly....
Mirko