Arthur
Cześć,
Czy ktoś z Was zna ten powiększalnik (nr kat. 392 211 400 910)? Czym różni się od zwykłego Opemus 6?
Jeszcze jedno pytanie: jeśli chce się używać zarówno obiektywu 50 mm, jak i 80 mm w Opemus 6, wystarczy tylko odwrócić płytkę obiektywu, nic więcej, prawda?
Potrzebuję nowego powiększalnika, ponieważ mój Axomat nadaje się tylko do filmów 35 mm, a ja chcę powiększać również zdjęcia średnioformatowe (6x6). Jakie są dostępne (niedrogie!) alternatywy?
Dziękuję!
Arthur
rednaxelA
Nie znam się też na szczegółach dotyczących różnych modeli Opemus. W każdym razie można na nich fotografować w trybie KB i MF.
W związku z pytaniem Arthura zastanawiam się jednak, czy wszystko poprawnie zamontowałem w moim Opemusie.
Płytka, na której zamontowałem u mnie wentylator 80 mm, to po prostu płaska podkładka z gwintem 39 mm.
Wentylator 50 mm z gwintem 23 mm jest zamontowany na płytce, która jest wybrzuszona. Wybrzuszeniem do dołu.
W takim razie wentylator 80 mm nie byłby chyba w prawidłowej pozycji, prawda?
Trochę się teraz pogubiłem.
Urządzenie to, nawiasem mówiąc, jest model Opemus 6.
Pozdrawiam
Alexander
Gast
Cześć Alexander,
Obiektyw 80 mm na cienkiej płytce działa całkiem dobrze, po prostu podczas ustawiania ostrości (prawdopodobnie nawet tego nie zauważając) nieco bardziej wysuwasz mieszek.
W przypadku obiektywu 50 mm wybrzuszenie musi znajdować się „wewnątrz” powiększalnika, bo inaczej nie uzyskasz maksymalnego możliwego formatu. Jeśli chcesz zamontować obiektyw 80 mm na tej płytce (może masz taki z M23,5), to wybrzuszenie powinno znajdować się „na zewnątrz” powiększalnika.
Dlaczego? Ponieważ między obiektywem 50 mm a 80 mm występuje różnica ogniskowej wynosząca aż 3 cm, a zatem obiektyw 50 mm musi znajdować się bliżej płaszczyzny filmu.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
rednaxelA
Cześć Franz,
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. No to przy następnym rozpakowywaniu zamontuję obiektyw 50 mm odwrotnie.
Oba obiektywy to Anaret. Sprawdzę też, czy w przypadku obiektywu 80 mm nie przykręcono po prostu pierścienia gwintowanego, aby uzyskać przejście z 23 mm na 39 mm.
Pozdrawiam
Alexander
Arthur
Dziękuję za odpowiedzi!
Chyba rozejrzę się za modelem Opemus 6. Z moim Axomatem 5 jestem właściwie całkiem zadowolony, przejrzałem trochę aukcje na eBayu i znalazłem też kilka egzemplarzy Kaiser VP6000 – czy ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia? Czy są lepsze/gorsze od Meopty? Modele Durst, Dunco itp. niestety przekraczają mój budżet.
Ciekawi mnie jeszcze, czy za pomocą stolika na negatywy w Opemusie 6 można naświetlić również krawędź negatywu podczas powiększania negatywu 6x6. Do negatywów KB zamówiłem specjalnie dla mojego Axomata plastikowy stolik na negatywy w FOTOIMPEX i go dopasowałem. Ten raczej nie zmieści się w Opemusie, prawda?
Gast
No więc... wiem, że nie da się tego zrobić przy użyciu standardowej metalowej maski KB do Opemus, bo właśnie taką mam, razem z Opemusem 6 (który, nawiasem mówiąc, chcę sprzedać, ale to nie ma znaczenia dla tego forum). Jeśli ma się stolik 6x6 ze szkłem, to oczywiście da się to zrobić, wydaje mi się to nawet całkiem dobrym rozwiązaniem, chociaż niektórzy przysięgają na powiększalnik bez szkła. Czy stolik Axomat pasuje do Opemusa? Nie mam pojęcia...
MirkoBoeddecker
Podest Axomat nie mieści się w Opemusie.
Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca, zatrzymaj oba urządzenia.
Axomat ma mały kondensor i skupia światło na KB.
Kwestia sceny też jest dopracowana.
W ten sposób oszczędzasz sobie ciągłego przestawiania.
W przeciwnym razie: spiłuj maski KB lub kup 2 zestawy i używaj tylko większej wkładki (dolnej).
Mirko
MirkoBoeddecker
Chwileczkę... nie zauważyłem, że tak naprawdę chcesz zrobić 6x6 VF.
To oczywiście możliwe tylko przy użyciu szkła.
Arthur
Być może i tak zatrzymam Axomat, ale nie mam wystarczająco dużo miejsca, żeby pracować jednocześnie na dwóch powiększalnikach. Chciałbym jednak w przyszłości powiększać zarówno format KB, jak i 6x6. Z tego punktu widzenia oczywiście łatwiej byłoby kupić tylko jeden Opemus i wymieniać w nim obiektyw w zależności od rozmiaru negatywu.
Przede wszystkim interesowało mnie, czy platformy 6x6 w Opemusie są wystarczająco duże, aby naświetlić również kółka negatywu 6x6.
MirkoBoeddecker
W przypadku Opemus mamy do czynienia z tym samym problemem, co w przypadku Axomat.
Dolna płytka z suwakami masek jest zaprojektowana pod standardowy wymiar 54x54 mm (=trochę przycina obraz).
Tutaj obowiązuje ta sama zasada co w przypadku Axomat: kup u nas płytkę z tworzywa sztucznego i spiłuj nadmiar tworzywa na dole.
Można to zrobić do wymiaru 60x60 bez piłowania górnej części oraz do 2 mm więcej (=1 mm na obwodzie) przy piłowaniu zarówno górnej, jak i dolnej części.
Przepraszam, przeoczyłem to dziś rano.
To zresztą główny powód, dla którego mozolnie wywozimy te plastikowe podesty z fabryki własnoręcznie.
W rzeczywistości nie są one bowiem standardowymi częściami zamiennymi....
Mirko