dpc
Ahoj!
Na fóru se podobné dotazy už objevily v souvislosti s jinými problémy.
Teď bych se ale na to zeptal ještě jednou samostatně:
Mohu již hotové (barytové) zvětšeniny (vyvolané, opláchnuté, vysušené) dodatečně tonovat selenem (Kodak) bez nutnosti je znovu vyvolávat? Zvětšeniny jsou mimochodem už pár dní suché – nejde tedy o žádné dědictví.
Je třeba je předem zahřát? Pokud ano, na jak dlouho?
Jak dlouho je třeba je dodatečně opláchnout?
Je k tomu ještě něco dalšího? (Proč) Je lepší tonovat vždy hned po běžném závěrečném opláchnutí, než až o pár dní později?
dpc
Gast
>> Mohu již hotové (barytové) zvětšeniny (vyvolané, opláchnuté, vysušené) dodatečně tonovat selenem (Kodak) bez nutnosti je znovu vyvolávat?
Ano.
>> Je třeba je předem namočit?
Ano, krátce (aby se zabránilo vzniku skvrn).
>> Jak dlouho je třeba je oplachovat?
Hm, řekl bych, že minimálně 20 minut.
Ferdinand
WolfgangMoersch
>>Hm, řekl bych, že minimálně 20 minut.
Ano, protože toner obsahuje také thiosíran amonný.
>>Je lepší tónovat vždy hned po běžném vyvolání, než až o pár dní později?
Ne po, ale před běžným vyvoláním (viz výše)!
Před tónováním stačí pětiminutové praní vodou, při použití neutrálního nebo alkalického ustalovače lze na mezipraní upustit.
Gast
>> Před tónováním stačí pětiminutové praní vodou; při použití neutrálního nebo alkalického fixačního roztoku lze na mezipraní upustit.
Mám s tím jiné zkušenosti. Fixuji v Agfa FX-UNIVERSAL a snímky, které nebyly meziprané alespoň 5 minut, se v selenovém tonéru zkazí, tj. zbarví se do žluta.
MatthiasStark
Ahoj,
mně stačí krátké opláchnutí a pak ještě 2–3 minuty praní ve vodě před tónováním selenem. Jako ustalovač používám LP-Fix Neutral.
K ustalovači Agfa bohužel nic říct nedokážu, ale s Fix Neutral nemám rozhodně žádné problémy.
S pozdravem
Matthias
WolfgangMoersch
Ahoj Ferdinande,
o takových „neslušnostech“ vím jen z doslechu. S Fix Universal nemám žádné zkušenosti, s rychlými ustalovači na bázi thiosíranu amonného s nízkým obsahem kyselin (Maco, Calbe, Tetenal „bez zápachu“ nebo „neutrální“) jsem nikdy neměl problémy, což ale neznamená, že příčinu je třeba hledat výhradně v hodnotě pH.
Co se tedy zbarvuje do „žluta“, pouze bílé tóny?
Ať už je to jakkoli, „vyplachování“ před selenovým tónováním známými produkty od Kodak, Maco nebo Amaloco je jistě zbytečné.
Nechci tvrdit, zda je předúprava v prosakovací lázni ekonomičtější než vysoká spotřeba vody, dříve jsem to tak dělal z bezpečnostních důvodů. Od té doby, co si ustalovač vyrábím sám, se bez toho obejdu, protože vím, co v něm je.
S pozdravem
wm
Gast
>> Co se to vlastně mění na „žluté“ – jen ti bílí?
Ano.
S pozdravem
Ferdinand