dpc
Witam!
Na forum pojawiały się już podobne pytania przy okazji innych problemów.
Teraz jednak chciałbym poruszyć tę kwestię osobno:
Czy gotowe odbitki (barytowe) (utrwalone, wypłukane, wysuszone) mogę później tonować selenem (Kodak) bez utraty jakości? Odbitki są zresztą suche od kilku dni – nie są to więc żadne pamiątki rodzinne.
Czy należy je wstępnie ogrzać? Jeśli tak, to jak długo?
Jak długo należy je ponownie namaczać?
Czy jest jeszcze coś, co warto o tym powiedzieć? (Dlaczego) Dlaczego lepiej jest tonować od razu po standardowym wywołaniu, a nie kilka dni później?
dpc
Gast
>> Czy gotowe odbitki (barytowe) (utrwalone, wypłukane, wysuszone) mogę później tonować selenem (Kodak) bez utraty jakości?
Tak.
>> Czy należy je wstępnie namoczyć?
Tak, krótko (aby uniknąć powstawania plam).
>> Jak długo należy je ponownie płukać?
Hm, powiedziałbym, że co najmniej 20 minut.
Ferdinand
WolfgangMoersch
>>Hm, powiedziałbym, że co najmniej 20 minut.
Tak, ponieważ toner zawiera również tiosiarczan amonu
>>Czy lepiej jest zawsze tonować natychmiast po standardowym wywoływaniu, czy dopiero kilka dni później?
Nie po, ale przed standardowym wywoływaniem (patrz wyżej)!
Przed tonowaniem wystarczy pięciominutowe płukanie, a w przypadku stosowania utrwalacza neutralnego lub alkalicznego można zrezygnować z płukania pośredniego.
Gast
>> Przed tonowaniem wystarczy pięciominutowe płukanie; w przypadku stosowania utrwalacza neutralnego lub zasadowego można pominąć płukanie pośrednie.
Mam inne doświadczenia. Utrwalam w Agfa FX-UNIVERSAL i zdjęcia, które nie zostały przepłukane przez co najmniej 5 minut, ulegają zniszczeniu w toniku selenowym, tzn. nabierają żółtego odcienia.
MatthiasStark
Cześć,
W moim przypadku wystarcza krótkie spłukanie, a następnie 2–3 minuty płukania przed tonowaniem selenem. Używam utrwalacza LP-Fix Neutral.
Niestety nie mogę się wypowiedzieć na temat utrwalacza Agfafix, ale z Fix Neutral na pewno nie mam żadnych problemów.
Pozdrawiam
Matthias
WolfgangMoersch
Cześć Ferdinand,
o takich „nieprzyjemnościach” słyszałem tylko z opowieści. Nie mam doświadczenia z Fix Universal, ale nigdy nie miałem problemów z szybkimi utwalaczami na bazie tiosiarczanu amonu o niskiej kwasowości (Maco, Calbe, Tetenal „bezzapachowy” lub „neutralny”), co jednak nie oznacza, że przyczynę należy szukać wyłącznie w wartości pH.
Co więc zmienia kolor na „żółty”, tylko biele?
W każdym razie „wypłukiwanie” przed tonowaniem selenem znanymi produktami firm Kodak, Maco lub Amaloco jest z pewnością zbędne.
Nie chcę twierdzić, że obróbka wstępna w środku wspomagającym płukanie jest bardziej ekonomiczna niż duże zużycie wody, ale wcześniej robiłem to ze względów bezpieczeństwa. Odkąd sam przygotowuję utrwalacz, mogę się bez tego obejść, bo wiem, co w nim jest.
Pozdrawiam
wm
Gast
>> Co właściwie zmienia kolor na „żółty” – tylko biali?
Tak.
Pozdrawiam
Ferdinand