Gast
Cześć Mirko,
Nie mogłem już znaleźć w waszym katalogu online zestawu 10 sztuk w tej atrakcyjnej cenie, która wcześniej wynosiła 28 €, a miałem zamiar wkrótce go wypróbować.
Czy ta stara cena nadal obowiązuje (skoro cena za sztukę też się nie zmieniła)?
Ciao, Micha
MirkoBoeddecker
Cześć Micha,
Firma Foma podniosła nam na targach Kina wszystkie ceny o 9% ryczałtowo.
W związku z tym musieliśmy wycofać wszystko, co spadło poniżej kosztu zakupu.
Aby ten szok cenowy nie dotknął was zbyt mocno, rozważaliśmy zastosowanie „taktyki salami” i wprowadzanie zmian stopniowo, rezygnując w międzyczasie z zysku.
Niestety, to 10-pak był jednym z tych produktów, które ucierpiały jako pierwsze.
Nasze podejście: zamiast podwyżek cen, najpierw wycofamy oferty specjalne i zobaczymy, czy tak da się funkcjonować.
Następne w kolejności są Fomatone PE i Baryt, gdzie już od marca walczymy o utrzymanie 7% marży.
Wiąże się to z pokaźnymi podwyżkami cen ze strony producentów materiałów nośnych. Foma to bardzo twarda firma, która dokładnie kalkuluje i stara się produkować na zasadzie just in time. Dzięki temu nie ma tak dużych zapasów surowców jak inni producenci (...i po prostu nie jest bankrutem, jak inni).
Gdy rosną ceny materiałów nośnych, Foma jest zazwyczaj pierwszą firmą, która dostosowuje ceny.
Ale nie martwcie się, nie wszystkie ceny wzrosną. Tylko tam, gdzie nie ma innego wyjścia.
Mirko
MirkoBoeddecker
Micha,
mamy jeszcze 30,5 metra materiału, który kupiliśmy po starej cenie.
W przypadku zakupu ponad 3 rolek mogę zaoferować cenę 29 EUR plus podatek.
Pozdrawiam
Mirko