luis
Dobrý den,
mám dotaz: Mám pár diapozitivů Fomapan, z nichž bych si rád nechal vyrobit černobílé fotografie. Jak to mohu udělat a co k tomu potřebuji (ne přes Ilfochrome, protože je to příliš drahé)? Vím, že Tetenal měl sadu pro diapozitivy, která fungovala i s papírem Vario Comfort, ale ta už se nevyrábí.
Aha, a mám jen velmi starý černobílý zvětšovací přístroj...
S pozdravem,
Luis.
PS: Bohužel moje němčina není moc dobrá. Doufám, že jste všemu porozuměli :(
Gast
Ahoj Luisi,
Máš dvě možnosti: reverzní vyvolání na papíře. Existuje několik různých postupů (např.: Spence/Worobiec Beyond Monochrome)
nebo
internegativ a kontaktní kopírování. Internegativ lze vyrobit také na papíře. V běžné temné komoře je to nejjednodušší, protože potřebuješ jen to, co používáš vždycky.
Vytiskni diapozitiv na papír v konečné velikosti (obráceně) > kopíruj emulzi vrstvu po vrstvě kontaktním kopírováním. Pro internegativ samozřejmě nepoužívej 300g muzejní barytový papír, ale tenký PE. Standardní papír jako Kodak Polymax nebo Tetenal Work je vhodný. Nebo místo papíru Maco GPF. Od běžného panchro filmu pro internegativ zatím raději odrazuji, protože manipulace (ve tmě!) je obtížná.
Pozdrav
Martin
CPD
Ahoj Martine,
před nějakou dobou jsem na jiném fóru položil stejnou otázku jako Luis a dostal jsem mimo jiné odpověď, že papírové negativy způsobují rozmazání pozitivu. Je to pravda?
Mimochodem, v nejbližší době se chci věnovat výhradně diapozitivům (černobílým i barevným).
Těch pár zvětšenin, které potřebuji, pak udělám na Ilfochrome, což je bohužel opravdu velmi drahé, zbytek naskenuji, což snad vyjde.
Stále však hledám vhodný filmový materiál pro velkoformát, jinak je tu samozřejmě Foma. Pro vlastní výrobu reverzního vývojky je na internetu mimochodem spousta informací, včetně postupu, který je samozřejmě dost časově náročný.
Práce s internegativem je prostě vždycky boj, co říkám boj? – válka! proti prachu a v minulosti se mi to nikdy nepodařilo udělat opravdu čistě.
Zdravím CP
mau
Já bych to udělal úplně jednoduše: naskenoval bych (nebo nechal naskenovat) diapozitivy a pak je prostě přenesl na CD nebo kartu z digitálního fotoaparátu v nejbližším drogerii. Jednou jsem to zkusil přes internet pomocí programu Pixaco a s výsledkem jsem byl spokojený. V některých specializovaných laboratořích si to dokonce můžeš nechat vyvolat na barytovém papíře.
Gast
Ahoj CP,
samozřejmě, že to s tím neostrým efektem jde.
Pokud se budeš řídit mým návodem a budeš emulze nanášet !! emulzi po emulzi !!, k žádnému neostrému efektu nedojde.
Vložení podložky mezi emulze samozřejmě vede k neostrému efektu.
S pozdravem
Martin
mau
Jak již bylo řečeno, dobrý návod k postupu při zpracování SW filmů najdete na stránkách časopisu SW Magazin.
Jako filmový materiál lze použít prakticky všechny filmy, které se používají i pro formát 35 mm, pokud jsou k dispozici v požadovaných rozměrech.
Podle Macoa by měl být i materiál Rollei R3 vhodný pro zpracování jako reverzní film. Vzhledem k ceně tohoto materiálu se to však dá očekávat.
cfb_de
Je model Rü po těch problémech s firmou Forte vůbec k dostání jako svitkový film?
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj,
vyrábí vůbec model R3 firma Forte? Myslel jsem, že je od Agfy (což by sice taky nebylo zrovna uklidňující).
Roland
cfb_de
Ahoj Rolande,
pokud vím, tento film pochází z bývalé továrny TägeräTgenfilmwerk a jako formát 135 se pravděpodobně vyrábí u firmy Tura, zatímco formát 120 se nevyrábí ani v Německu, ani v Anglii. Zbývají tedy značky Foma, Forte a Fotokemika. Foma a Fotokemika nevyrábějí filmy pod cizími značkami, stejně jako Agfaphoto nevyrábí jiné emulze než své vlastní.
S pozdravem
Franz
Gast
Ahoj Franti,
pokud si jsi relativně jistý, že ten film nevyrábí Agfa, pak je skutečně nepravděpodobné, že by se tam balil.
Ale závěr, že svitkový film balí Forte, nemohu nutně potvrdit, protože v Německu by v zásadě přicházela v úvahu např. i firma Wephota, která má k tomu technické možnosti, a kdo říká, že Fotokemika nebo Forte neudělají výjimku (nemusí se to přece rozhlašovat).
Kromě toho existují v zahraničí i další balírny a továrny, co brání tomu, aby byly baleny u Azomures, Svema nebo někde jinde?
S pozdravem
Roland
Gast
Fotokemika nebo Forte – ani v tomto případě
bych neměl dělat výjimku.
Samozřejmě mám na mysli Fotokemika a Foma!
cfb_de
Ahoj Rolande,
na jedné straně to vím zcela jistě, na druhé straně musí být tento film vhodný pro označení „Made in Germany“, tj. největší část přidané hodnoty musí vzniknout v Německu a zbytek v rámci EU.
Tím pádem Rumunsko a Ukrajina vypadávají, a to i kvůli jejich výrobě, která není procesně stabilní.
Pokud vím, ve Wernigerodu vyrábějí pouze ploché filmy a desky sami a zbytek nakupují např. od Fotokemika nebo Fomy.
S pozdravem,
Franz