luis
Witam,
mam pytanie: mam kilka diapozytów Fomapan, z których chciałbym wykonać czarno-białe odbitki. Jak mogę to zrobić i czego potrzebuję (nie przez Ilfochrome, bo to zbyt drogie)? Wiem, że firma Tetenal miała w ofercie zestaw do diapozytów, który działał również z papierem Vario Comfort, ale już go nie ma.
Aha, i mam tylko bardzo stary powiększalnik czarno-biały...
Pozdrawiam,
Luis.
PS: Niestety mój niemiecki nie jest zbyt dobry. Mam nadzieję, że wszystko zrozumieliście :(
Gast
Cześć Luis,
Masz dwie możliwości: odwrócone wywoływanie na papierze. Krążą różne przepisy (np.: Spence/Worobiec „Beyond Monochrome”)
lub
internegatyw i kontaktówki. Internegatyw można również wykonać na papierze. W zwykłej ciemni jest to najprostsze rozwiązanie, ponieważ potrzebujesz tylko tego, czego zawsze używasz.
Wydrukuj diapozytyw na papierze w rozmiarze końcowym (odwrócony) > kopiuj kontaktowo emulsja po emulsji. Do internegatywu oczywiście nie używaj 300 g barytu muzealnego, tylko cienki PE. Nadaje się standardowy papier, taki jak Kodak Polymax lub Tetenal Work. Albo zamiast papieru Maco GPF. Na razie odradzam użycie zwykłej kliszy panchro do internegatywu, bo obsługa (w ciemni!) jest uciążliwa.
Pozdrawiam
Martin
CPD
Cześć Martin,
Jakiś czas temu zadałem to samo pytanie co Luis na innym forum i otrzymałem między innymi odpowiedź, że papierowe negatywy powodują rozmycie na pozytywie. Czy to prawda?
Nawiasem mówiąc, zamierzam wkrótce robić wyłącznie diapozytywy (czarno-białe i kolorowe).
Te nieliczne powiększenia, których potrzebuję, wykonuję na Ilfochrome, niestety naprawdę bardzo drogim, resztę skanuję, co mam nadzieję się uda.
Wciąż jednak szukam odpowiedniego materiału filmowego do wielkiego formatu, poza tym jest jeszcze Foma. W sieci jest zresztą sporo informacji na temat samodzielnego przygotowywania wywoływacza do odwracalnych, w tym również na temat procedury, która jest oczywiście dość czasochłonna.
Praca z internegatywem to zawsze walka, a co ja mówię – walka? – wojna! z kurzem i nigdy w przeszłości nie udało mi się uzyskać naprawdę czystego wyniku.
Pozdrawiam, CP
mau
Ja postąpiłbym najprościej: zeskanowałbym diapozytywy (lub zleciłbym to komuś), a potem po prostu skopiowałbym je na płytę CD lub kartę z aparatu cyfrowego w najbliższym sklepie drogeryjnym. Kiedyś próbowałem to zrobić przez internet za pomocą programu Pixaco i byłem zadowolony z rezultatu. W niektórych specjalistycznych laboratoriach można nawet zlecić wywołanie diapozytywów na papierze barytowym.
Gast
Cześć CP,
Oczywiście, że nie będzie efektu nieostry.
Jeśli będziesz postępować zgodnie z moimi wskazówkami i nakładać emulsje jedna po drugiej, nie pojawi się efekt nieostry.
Umieszczenie podkładu między emulsjami oczywiście prowadzi do efektu nieostrego.
Pozdrawiam
Martin
mau
Jak już wspomniano, dobry przewodnik po technice SW można znaleźć na stronie magazynu SW.
Jako materiał fotograficzny nadają się właściwie wszystkie filmy przeznaczone do aparatów 35 mm, o ile są dostępne w odpowiednich rozmiarach.
Według Maco materiał do Rollei R3 również nadaje się do obróbki jako odwracalny. Biorąc pod uwagę cenę tego materiału, nie jest to jednak żadnym zaskoczeniem.
cfb_de
Czy po tych problemach z firmą Forte model Rü jest w ogóle dostępny w wersji na film zwojowy?
Pozdrawiam,
Franz
Gast
Cześć,
czy model R3 w ogóle jest produkowany przez firmę Forte? Myślałem, że pochodzi od Agfy (choć to też nie byłoby zbyt pocieszające).
Roland
cfb_de
Cześć Roland,
O ile mi wiadomo, taśma pochodzi z dawnej fabryki TägeräTgenfilmwerk i prawdopodobnie nie jest produkowana w formacie 135 przez firmę Tura, a w formacie 120 – ani w Niemczech, ani w Anglii. Pozostają więc Foma, Forte i Fotokemika. Foma i Fotokemika nie produkują filmów pod markami innych firm, podobnie jak Agfaphoto, które nie produkuje emulsji innych niż własne.
Pozdrawiam
Franz
Gast
Cześć Franz,
jeśli masz względną pewność, że ta rolka nie została wyprodukowana przez firmę Agfa, to rzeczywiście mało prawdopodobne jest, by została tam pakowana.
Nie mogę jednak z całą pewnością potwierdzić wniosku, że to Forte pakuje ten film zwojowy, ponieważ w Niemczech w grę wchodziłaby na przykład firma Wephota, która dysponuje odpowiednimi możliwościami technicznymi, a kto wie, czy Fotokemika lub Forte nie zrobiłyby wyjątku (nie trzeba tego przecież rozgłaszać).
Poza tym za granicą są jeszcze inni pakowacze i fabryki, co przemawia przeciwko temu, że są one pakowane przez Azomures, Svema lub kogoś innego?
Pozdrawiam
Roland
Gast
Nie należy robić wyjątku nawet dla Fotokemiki czy Forte
Oczywiście chodzi o Fotokemikę i Fomę!
cfb_de
Cześć Roland,
z jednej strony jestem tego całkowicie pewien, z drugiej zaś ten filmik musi spełniać wymogi „Made in Germany”, co oznacza, że większość wartości dodanej musi powstawać w Niemczech, a reszta w obrębie UE.
To wyklucza Rumunię i Ukrainę, również ze względu na ich niestabilną produkcję.
O ile mi wiadomo, firma z Wernigerode sama produkuje tylko błony płaskie i płyty, a resztę kupuje np. od Fotokemika lub Fomy.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz