Ahoj všichni,
ví někdo, jestli existuje černobílý 16mm negativní film? Mám tady starý fotoaparát Kiew „Wega 2“, do kterého se navíjí 16mm film v metráži. Zdá se, že něco takového kdysi vyráběla firma ORWO.
Je film Foma od FOTOIMPEXU čistě reverzní film, nebo se dá vyvolat i jako negativní film?
Bernd
Bernde,
podívej se do katalogu Impexu – co tam stojí, je pravda. R100 nelze použít jako negativní film, ledaže bys fotil ty „oblíbené“ pohlednice „Vídeň/Berlín/Londýn v noci“.
Samozřejmě jsem tomu taky nevěřil jen tak a jeden klip jsem mučil – film má pod emulzí masku, pravděpodobně z kovového stříbra. Maska slouží jako ochranná vrstva proti světelným kruhům (kvůli absolutně čirému nosiči nad ní) a rozpouští se v bělicí lázni.
Pokud vyvoláš Fomapan R100 čistě negativním procesem, získáš negativ na hnědém, téměř neprůhledném podkladu.
Sežeň si nějaký levný plastový fotoaparát s hledáčkem a nůž na koberce, trochu slin a horké lepidlo a sestroj si řezačku na film. V nouzi to jde i s řezačkou na papír, ale ve tmě je to velmi nepohodlné a riskantní. Já jsem tak ale už pár filmů Minox nařezal. S hoooodnou dávkou dobré vůle a vysokou prahovou hodnotou frustrace.
Na
http://subclub.org/ najdeš pár nápadů... hodně zábavy s Vegou.
Roman