Cześć wszystkim,
czy ktoś wie, czy istnieje czarno-biały film negatywowy 16 mm? Mam tu stary aparat Kiew „Wega 2”, do którego nawija się taśmę 16 mm. Wygląda na to, że firma ORWO kiedyś coś takiego produkowała.
Czy film Foma od FOTOIMPEX to wyłącznie film odwracalny, czy można go również wywołać jako film negatywowy?
Bernd
Bernd,
zajrzyj do katalogu Impex – to, co tam jest napisane, jest prawdą. R100 nie może być używany jako film negatywowy, chyba że robisz te „popularne” pocztówki „Wiedeń/Berlin/Londyn nocą”.
Oczywiście nie uwierzyłem w to od razu i poddałem klip torturom – film ma pod emulsją maskę, prawdopodobnie z metalicznego srebra. Maska służy jako warstwa chroniąca przed efektem halo (ze względu na absolutnie przezroczysty nośnik nad nią) i jest rozpuszczana w kąpieli wybielającej.
Jeśli wywołasz Fomapan R100 w czystym procesie negatywowym, otrzymasz negatyw na brązowym, prawie nieprzezroczystym podłożu.
Złap jakiś tandetny plastikowy aparat z wizjerem i nóż do dywanów, trochę śliny i kleju na gorąco i zbuduj sobie nóż do cięcia filmów. W razie potrzeby da się to zrobić nawet za pomocą noża do cięcia papieru, ale w ciemności jest to bardzo niewygodne i ryzykowne. Ja jednak w ten sposób wyciąłem już kilka filmów Minox. Przy dużej dozie dobrej woli i wysokim progu frustracji.
Na stronie
http://subclub.org/ znajdziesz kilka pomysłów... Miłej zabawy z Vegą.
Roman