Gast
Ahoj všichni,
po asi dvacetileté pauze jsem se, povzbuzen zájmem své dcery, rozhodl znovu se pustit do úpravy černobílých fotografií. Mám v tom ale nějakou velkou mezeru, a to nejen co se týče multigradového papíru. Podle toho, co jsem zatím načítal, to s vhodnými filtry nepředstavuje žádný problém. Optimální by byla gradace nebo směšovací hlava. Mám tu ještě Opemus 5 a chtěl bych ho dovybavit směšovací hlavou, protože mi to připadá jednodušší než ručně sestavovat filtry a vkládat je do zásuvky. Podle popisu by pro to byl vhodný Meochrom, ale ten jsem v posledních dnech na eBayi nenašel. Tam ale momentálně nacházím novější model Color 3. Může mi někdo z vás říct, zda se tento přístroj bez problémů hodí k Opemus 5? Na stránkách Meopty jsem bohužel nic nenašel, tam se píše jen, že se hodí ke všem novějším modelům, a ten můj k nim asi už nepatří.
Otázka k těmto bezskleněným negativovým stolům: rozstříhají se negativy na jednotlivé části a vloží se do takové masky (podobně jako rámečky na diapozitivy) a pak se za účelem zvětšení jednotlivě zasunou do negativového stolu? Nebo se maska připevní do negativového stolu místo obou skleněných desek a filmový pás se tam prostrčí jako obvykle?
Dodatek k bezskleněným negativovým podstavcům: bohužel nemohu znovu najít tu stránku; na ní byl nabízen bezskleněný filmový podstavec, po jehož stranách se film protahuje (velbloudí?) srstí, která má zabránit statickému nabití, ba dokonce má „odsát“ prach z negativního pásu. Je to reálné? Hodí se něco takového i k Opemus 5?
Přeji hezký zbytek víkendu,
Thomas
cfb_de
Ahoj Thomasi,
- Color 3 nebo Color 4 na Opemus-5 nepřipevníš bez větší námahy. Hádej, proč jsem tak vyskočil radostí, když jsem na eBay narazil na Meochrom...
- Podstavec bez skla funguje úplně stejně jako ten se sklem. Místo skleněných desek se prostě používají plechy s otvory. Koupil jsem si obrazovou desku z Opemus-6, která se tam hodí.
- O těch malých štětcích z velbloudí srsti na obrazové desce si nic nemyslím. Jedna smítka prachu tam znamená telegrafní dráty na každém negativu. S trochou námahy se ale dají vyrobit i do desky Opemus.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Tomy,
pokud vím, nové barevné filtry se na Opemus 5 nevejdou. Navíc se zdá, že ne všechny multigradové filtrování lze bez problémů realizovat se starým Meochromem. U vyšších gradací (4 a více) to zřejmě není možné.
K bezskleněným vložkám: mohu je doporučit, protože výrazně snižují problémy s prachem. Jednoduše se zasunou místo skleněných vložek a filmovou desku můžeš používat jako obvykle. Není třeba nic stříhat. Problémné mi však připadají u formátu 6x6 – nedokážu dosáhnout rozumného vyrovnání a musím tam alespoň dole nechat skleněnou desku.
„Kamelí stůl“ pro Opemus považuji spíše za vtip nebo za něco, co si člověk vyrobí sám. Ani nevím, jestli to dává smysl. Kdysi jsem uvažoval, že si na stůl na negativy namontuji ventilátor, který by prach neustále odfukoval. Zatím je to ale jen takový nápad.
cfb_de
Ahoj Bernde,
navíc asi ne všechny multigradové filtrování lze bez problémů realizovat se starým meochromem
to je prostě a jednoduše
omyl! Dnes jsem zvětšil několik poměrně složitých negativů a použil jsem při tom celou škálu od 0 do 4,5. Funguje to bez problémů.
A i kdyby hustota filtru pro gradaci 5 nebo 0 nestačila: není vůbec žádný problém použít přídavný vložkový filtr.
I když je to u mě zbytečné, můj Meochrom již má interferenční filtry; ty nevyblednou.
Celá diskuse je ale stejně akademická: Pokud chce Thomas dovybavit svůj Opemus-5, pak se bez Meochromu neobejde. Nic jiného na něj nepasuje a ty úplně staré šedé klece nemají interferenční filtry.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Takovou tiskovou hlavu máme na skladě.
Kvůli nesmyslné legislativě ji však bohužel mohu nabídnout pouze jako nefunkční a s odříznutým kabelem.
Ve skutečnosti samozřejmě funguje bezchybně, pokud je napájena 12 V.
Stav: Velmi dobrý.
Cena: 50 €.
Mirko
PS Thomas: Stáhl sis už náš katalog? Najdeš tam odpovědi na všechny položené otázky. Možná by tě to mohlo zajímat.
http://www.fotoimpex.de/catalogus_novus_im..._compressus.pdf
Gast
Ahoj všichni,
moc děkuji za vaše poučné odpovědi. Teď už vím, co (ne)jde.
Ahoj Franti,
na tvé webové stránce jsem už byl, je to pěkně udělané. Už jsem uvažoval, že ti pošlu soukromou zprávu, ale pak jsem si všiml odkazu sem na webové fórum. Webová fóra nejsou zrovna můj šálek kávy, ale tady to funguje velmi dobře a odpovídají ti přesně ti správní lidé ;-)
Ahoj Mirco,
na vaší webové stránce jsem samozřejmě už byl a katalog jsem si také prohlédl. Tady na fóru se jednou objevila otázka, proč nemáte internetový obchod. Odpověď zněla, že stejně vždycky zůstávají nějaké otevřené otázky, které je třeba vyjasnit. A to je i můj případ. Až to všechno připravím, ozvu se vám telefonicky (to nemysli jako výhrůžku ;-)
Díky za nabídnutý Meochrom s odříznutým kabelem a bez transformátoru: ale abych byl upřímný, cena 50 EUR mi přijde, tak z hlavy, příliš vysoká. Asi také nebude snadné sehnat transformátor odpovídající výkonové třídy. Ani nevím, kolik wattů potřebuje, vím jen, že transformátory s více než 120 watty jsou opravdu drahé. Nejdřív budu sledovat trh s použitým zbožím, tam se dají sehnat novější modely za mnohem méně (podle mých dosavadních zkušeností). Možná si pak za pár korun koupím Opemus 6 včetně veškerého příslušenství a svůj model 5 prodám. Ale vy na trhu s použitým zbožím se v tom určitě vyznáte lépe.
Ještě hezký den,
nashledanou příště,
cu Thomas
MirkoBoeddecker
Ahoj Thomasi,
samozřejmě nemůžeme konkurovat eBayi.
Na oplátku ale nabízíme záruku a poradenství.
Transformátor si musíš ke všem 100W barevným projektorům Meopta (ať už starým, nebo novým) dokoupit zvlášť. Dávej tedy pozor, zda je součástí aukce.
12V/100W se dá sehnat v každém hobby marketu za pár korun jako transformátor pro halogenové žárovky v těch systémech, kde se napne drát a pak se na něj zavěsí spousta malých halogenových reflektorů. Nebo jako originál od Meopty za 79 EUR.
Pouze model Color 4 ES má vestavěný transformátor. To však není skutečná výhoda, protože vestavěný transformátor musel být lehčí, a proto může napětí snížit pouze na 82 voltů. Žárovky k němu stojí čtyřnásobek ceny 12V žárovek a navíc mají výkon pouze 85 wattů.
Můžeme cenu ještě trochu snížit, ale k tomu musíš zavolat.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
tak to dopadá, když se spoléháš na domněnky, místo abys si to ověřil. Předpokládal jsem, že transformátor má minimálně 150, ne-li dokonce 250 wattů. Kdo umí číst, má jasnou výhodu! Teď jsem si sám dočetl, že má jen 100 wattů, a to skutečně není žádný velký (finanční) problém.
Za asi 10–14 dní budu s Duka hotový natolik, že tam budu moct zařízení umístit. Nejpozději pak zavolám, ještě chybí spousta dalších drobností.
Co se týče Meochromu, předem děkuji za ochotu jednat a budu se na tebe odvolávat. Jen pro případ, že si nebudeme volat přímo.
Do té doby ...
cu Thomas
PS: Právě jsem si všiml, že jsem předtím špatně napsal tvé jméno, omlouvám se za to.
Gast
Dobrý večer, Tomy,
asi před dvěma a půl lety jsem na tom byl úplně stejně, i když moje pauza trvala „jen“ 8 nebo 9 let...
Stolík Opemus 5 bez skla používám, co si pamatuju, při cloně 5,6 je rovinnost dostačující, pro formát 6x6 používám standardní stolík s normálním sklem, prach ani Newtonovy kruhy zatím nebyly problém.
S filtrováním si nedělej hlavu, nechci vám kazit obchod, ale podle mého názoru stačí jedna sada filtrů, u 90 % svých zvětšenin se pohybuji jen mezi gradací 1,5 a 2,5.
Malé varování: multikontrastní papír (používám Macospeed od našich hostitelů na fóru) je citlivý na „tradiční“ žlutozelené Duka světlo, což mě zpočátku trochu zmátlo, pořiď si červenou Duka lampu.
Mimochodem: těš se, ve srovnání s „dřívějším“ je práce (…) s Multigrade naprostá radost.
zdravím
Axel
MirkoBoeddecker
Ahoj Axele,
každý multigradový papír ti při žlutozeleném světle ztmavne.
Některé více, jiné méně, v závislosti na citlivosti nebo necitlivosti.
PROTOŽE: zelená oslovuje měkkou emulzi a modrá tu tvrdou.
Proto se měkká emulze blokuje magentou a tvrdá oranžovou.
Tradiční papír s pevnou gradací (např. BN111 atd.) byl citlivý pouze na modrou barvu, a proto se dal zpracovat téměř všemi ostatními barvami, které se nacházely výše ve spektru barev.
Trvám na tom tak podrobně, protože se to bohužel stále dělá špatně a ne všichni na to přijdou tak jako ty. Důsledkem je bohužel až příliš často frustrace a pozdější vzdání se pokusu o začátek nebo zbytečné plýtvání materiálem a přechod na jiné papíry.
Mirko
Gast
Ahoj Axele,
ty skleněné podložky rozhodně musím vyzkoušet. Na ty dvě skleněné mám ještě velmi nepříjemné vzpomínky. Vypadaly nějak pořád, jako by nebyly čiré (vždycky v nich byl nějaký závoj). Nakonec byly všechny fotky v pořádku. Pro mé tehdejší nároky. Teď jsem si s dcerou znovu prohlížel pár starých fotek, grrrr.
> Mimochodem: těš se, ve srovnání s „dřívějšky“ je práce (???) s Multigrade naprostá radost.
To s papírem Multigrade si také představuji velmi pěkně, zejména to, jak snadno se dá dosáhnout optimálního snímku. K filtrování jsem chtěl právě ten zmíněný Meochrom, protože si představuji, že manipulace s ním bude jednodušší. Opemus 5 samozřejmě nabízí zásuvku na filtry, ale vybírat filtry, osadit zásuvku, filtry zase vyndávat (s mými tlustými prsty) a zase ukládat – tam se mi Meochrom zdál jako pohodlnější řešení. No, ještě to není tak daleko. Na druhou stranu jsou tyto filtry k dostání za _velmi_ příznivou cenu.
> Pořiď si červenou lampu Duka.
Protože mi vyhovuje, používám ji už odjakživa. Ze začátku jsem také panikařil, že příliš jasné světlo bude zdrojem chyb. Teď už se nemusím přizpůsobovat.
cu Thomas