Gast
Witam wszystkich,
Po około 20 latach przerwy, zainspirowany zainteresowaniem mojej córki, postanowiłem ponownie spróbować swoich sił w obróbce czarno-białych zdjęć. Mam w tej dziedzinie spore braki, nie tylko jeśli chodzi o papier multigrade. Z tego, co przeczytałem, przy użyciu odpowiednich filtrów nie powinno to stanowić problemu. Optymalnym rozwiązaniem byłaby głowica gradacyjna lub mieszająca kolory. Używam jeszcze Opemus 5 i chciałem go doposażyć w głowicę mieszającą kolory, bo wydaje mi się to łatwiejsze niż ręczne zestawianie filtrów i wkładanie ich do szuflady. Zgodnie z opisem odpowiedni do tego byłby Meochrom, ale w ostatnich dniach nie natrafiłem na niego na eBayu. Znajduję tam jednak obecnie nowszy model Color 3. Czy ktoś z Was może mi powiedzieć, czy to urządzenie bez problemu pasuje do Opemus 5? Na stronie internetowej Meopta niestety nic nie znalazłem, jest tam tylko napisane, że pasują one do wszystkich nowszych modeli, a mój raczej już do nich nie należy.
Pytanie dotyczące tych bezszklanych stolików do negatywów: czy negatywy są cięte na pojedyncze części i wklejane do takiej maski (podobnie jak ramki do diapozytywów), a następnie wkładane pojedynczo do stolika w celu powiększenia? Czy też maska jest mocowana w stoliku zamiast dwóch szklanych płyt, a pasek filmu jest tam przesuwany jak dotychczas?
Dodatek dotyczący podajników negatywów bez szkła: niestety nie mogę znaleźć tej strony; oferowano na niej podajnik negatywów bez szkła, po bokach którego film jest przeciągany przez włosie (kamelowe?), co ma zapobiegać ładunkom elektrostatycznym, a nawet „odsysać” kurz z paska negatywu. Czy to prawda? Czy coś takiego pasuje również do Opemus 5?
Miłego weekendu,
Thomas
cfb_de
Cześć Thomas,
- Nie uda ci się zamontować Color 3 ani Color 4 na Opemus-5 bez większego wysiłku. Zgadnij, dlaczego tak się ucieszyłem, gdy natknąłem się na Meochrom na eBayu...
- Podstawa bezszybowa działa dokładnie tak samo jak ta ze szkłem. Zamiast szyb stosuje się po prostu blachy z otworami. Kupiłem platformę obrazową z Opemus-6, która pasuje.
- Nie jestem zwolennikiem pędzelków z włosia wielbłąda na platformie obrazowej. Jedna drobinka kurzu oznacza linie na każdym negatywie. Jednak przy odrobinie wysiłku można je samodzielnie zamontować na platformie Opemus.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Cześć Tomy,
z tego co wiem, nowe wkłady do mieszania kolorów nie pasują do aparatu Opemus 5. Poza tym nie wszystkie filtry multigrade da się bez problemu zastosować ze starym meochromem. W przypadku wyższych stopni gradacji (4 i więcej) wydaje się to niemożliwe.
Jeśli chodzi o wkładki bezszklane: mogę je polecić, bo znacznie zmniejszają kłopoty z kurzem. Wystarczy je wsunąć zamiast wkładek szklanych i można korzystać z platformy filmowej jak zwykle. Nie trzeba niczego przycinać. Uważam jednak, że są one problematyczne w przypadku formatu 6x6 – nie udaje mi się uzyskać odpowiedniego wyrównania i muszę pozostawić przynajmniej dolną płytkę szklaną.
„Podkładka z włosia wielbłąda” do Opemus wydaje mi się raczej żartem lub czymś zrobionym własnoręcznie. Nie bardzo wiem też, czy to ma sens. Rozważałem kiedyś zamontowanie wentylatora na podkładce negatywowej, który stale usuwałby kurz. Ale na razie to tylko taki pomysł.
cfb_de
Cześć Bernd,
Poza tym nie wszystkie filtrowania wielostopniowe da się bez problemu zrealizować przy użyciu starego meochromu
to po prostu
nieprawda! Dzisiaj powiększyłem kilka dość skomplikowanych negatywów i wykorzystałem przy tym pełną gamę od 0 do 4,5. Działa bez problemów.
A nawet gdyby gęstość filtra nie wystarczała dla gradacji 5 lub 0: nie ma przecież żadnego problemu z użyciem dodatkowego filtra wkładanego.
Chociaż w moim przypadku jest to zbędne, mój Meochrom ma już filtry interferencyjne; te nie blakną.
Cała ta dyskusja jest jednak i tak czysto akademicka: jeśli Thomas chce zmodernizować swój Opemus-5, nie obejdzie się bez Meochromu. Nic innego do niego nie pasuje, a te bardzo stare szare klatki nie mają filtrów interferencyjnych.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
MirkoBoeddecker
Mamy na stanie taką głowicę drukującą.
Niestety, ze względu na absurdalne przepisy prawne, mogę ją zaoferować jedynie jako niedziałającą i z odciętym kablem.
W rzeczywistości działa oczywiście bez zarzutu, pod warunkiem, że zostanie podłączona do napięcia 12 V.
Stan: bardzo dobry.
Cena: 50 €.
Mirko
PS Thomas: Czy pobrałeś już nasz katalog? Znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie pytania. Być może Cię to zainteresuje.
http://www.fotoimpex.de/catalogus_novus_im..._compressus.pdf
Gast
Cześć wszystkim,
bardzo dziękuję za wasze wyczerpujące odpowiedzi. Teraz już wiem, co się da, a czego nie.
Cześć Franz,
byłem już na twojej stronie, fajnie zrobiona. Myślałem o wysłaniu ci prywatnej wiadomości, ale potem zobaczyłem link do tego forum. Fora internetowe to nie do końca moja bajka, ale tutaj wszystko działa bardzo dobrze, a odpowiadają tu dokładnie ci właściwi ludzie ;-)
Cześć Mirco,
oczywiście byłem już na waszej stronie i przejrzałem też katalog. Na tym forum pojawiło się kiedyś pytanie, dlaczego nie macie sklepu internetowego. Odpowiedź brzmiała, że i tak zawsze pozostają pytania, które trzeba wyjaśnić. I tak samo jest w moim przypadku. Kiedy już wszystko przygotuję, skontaktuję się telefonicznie (to nie ma być groźba ;-)
Dziękuję za oferowany Meochrom z odciętym kablem i bez transformatora: ale szczerze mówiąc, cena 50 euro wydaje mi się, z głowy, zbyt wysoka. Nie powinno być też łatwo zdobyć transformator o odpowiedniej klasie mocy. Nie wiem nawet, ile watów on potrzebuje, wiem tylko, że transformatory o mocy powyżej 120 watów są naprawdę drogie. Na razie będę obserwował rynek używanych, gdzie nowsze modele są dostępne za znacznie mniej (tak wynika z moich dotychczasowych doświadczeń). Być może kupię wtedy za niewielkie pieniądze Opemus 6 wraz z całym osprzętem i sprzedam mojego „piątkę”. Ale na pewno lepiej znacie się na rynku używanych.
Miłego dnia,
do następnego razu,
cu Thomas
MirkoBoeddecker
Cześć Thomas,
Oczywiście nie możemy konkurować z serwisem eBay.
Za to oferujemy gwarancję i doradztwo.
Transformator musisz dokupić do wszystkich 100-watowych kolorowych lamp Meopta (niezależnie od tego, czy są stare, czy nowe). Zwróć więc uwagę, czy jest on wliczony w cenę aukcji.
Transformator 12 V/100 W można kupić w każdym markecie budowlanym za niewielką kwotę jako transformator do lamp halogenowych w tych instalacjach typu „naciągnij drut, a potem zawieś na nim wiele małych reflektorów halogenowych”. Lub jako oryginalny produkt Meopta za 79 EUR.
Tylko model Color 4 ES ma wbudowany transformator. Nie jest to jednak prawdziwa zaleta, ponieważ wbudowany transformator musiał być lżejszy, więc może obniżyć napięcie tylko do 82 V. Żarówki do niego kosztują cztery razy więcej niż żarówki 12 V i mają ponadto tylko 85 W.
Możemy jeszcze nieco obniżyć cenę, ale w tym celu musisz do nas zadzwonić.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
tak to już jest, gdy opiera się na domysłach, zamiast się upewnić. Zakładałem, że transformator ma co najmniej 150, a może nawet 250 watów. Kto umie czytać, ten ma wyraźną przewagę! Teraz sam sprawdziłem, że to tylko 100 watów i rzeczywiście nie stanowi to większego (finansowego) problemu.
Za około 10–14 dni prace budowlane w Duka będą na tyle zaawansowane, że będę mógł umieścić tam urządzenia. Najpóźniej wtedy zadzwonię, bo jest jeszcze mnóstwo innych spraw do załatwienia.
Jeśli chodzi o Meochrom, to na razie dziękuję za gotowość do negocjacji i będę się na Ciebie powoływał. Na wypadek, gdybyśmy nie rozmawiali bezpośrednio przez telefon.
Do tego czasu...
cu Thomas
PS: właśnie zauważyłem, że wcześniej błędnie napisałem Twoje imię, przepraszam za to.
Gast
Cześć Tomy,
około 2,5 roku temu miałem dokładnie to samo, choć moja przerwa trwała „tylko” 8 lub 9 lat...
Z platformy bezszklanej Opemus 5 używam odkąd pamiętam, przy przysłonie 5,6 płaskość jest wystarczająca, do formatu 6x6 używam standardowej platformy ze zwykłą szybką, pył ani pierścienie Newtona nie stanowiły dotychczas problemu.
Nie przejmuj się filtrowaniem, nie chcę wam psuć umowy, ale moim zdaniem zestaw filtrów wystarczy, w 90% moich odbitek trzymam się tylko między gradacją 1,5 a 2,5.
Małe ostrzeżenie: papier multikontrastowy (używam Macospeed od naszych gospodarzy forum) jest wrażliwy na „tradycyjne” żółto-zielone światło Duka, co na początku trochę mnie zmyliło, zaopatrz się w czerwoną lampę Duka.
A tak poza tym: ciesz się, bo w porównaniu z „dawnymi czasami” praca (…) z papierem multigrade to czysta przyjemność.
Pozdrawiam
Axel
MirkoBoeddecker
Cześć Axel,
każdy papier wielostopniowy będzie dawał zamazany obraz w świetle żółto-zielonym.
W niektórych przypadkach efekt będzie silniejszy, w innych słabszy, w zależności od stopnia uczulenia lub odczulenia.
POWÓD: kolor zielony oddziałuje na emulsję miękką, a niebieski na twardą.
Dlatego właśnie emulsję miękką blokuje się za pomocą magenty, a twardą za pomocą pomarańczowego.
Tradycyjny papier o stałej czułości (np. BN111 itp.) był wrażliwy tylko na niebieski i dlatego można go było przetwarzać przy użyciu prawie wszystkich innych kolorów, które znajdowały się wyżej w spektrum barw.
Podkreślam to teraz tak dokładnie, ponieważ niestety często popełnia się ten błąd i nie wszyscy rozumieją to tak dobrze jak Ty. Konsekwencją tego jest niestety zbyt często: frustracja, a później rezygnacja z próby rozpoczęcia pracy lub niepotrzebne marnowanie materiałów i przejście na inne rodzaje papieru.
Mirko
Gast
Cześć Axel,
Koniecznie muszę wypróbować te podkładki bez szkła. Mam bardzo nieprzyjemne wspomnienia związane z tymi dwoma szklanymi. Wyglądały tak, jakby nie były przezroczyste (zawsze jakby coś je zasłaniało). Ostatecznie wszystkie zdjęcia były w porządku. Jak na moje ówczesne wymagania. Przejrzałem teraz z córką kilka starych zdjęć, grrrr.
> A tak przy okazji: ciesz się, bo w porównaniu z „dawnymi czasami” praca (???) z papierem multigrade to czysta przyjemność.
Również wyobrażam sobie, że praca z papierem multigrade jest bardzo przyjemna, zwłaszcza że bardzo łatwo można uzyskać optymalny obraz. Do filtrowania chciałem po prostu wspomnianego Meochromu, bo wydaje mi się, że obsługa jest prostsza. Oczywiście Opemus 5 ma szufladę na filtry, ale szukanie filtrów, wkładanie ich do szuflady, wyjmowanie (moimi grubymi palcami) i odkładanie z powrotem – wydawało mi się, że Meochrom to wygodniejsze rozwiązanie. Cóż, jeszcze nie doszło do tego. Z drugiej strony te filtry są _bardzo_ tanie.
> Zaopatrz się w czerwoną lampę Duka.
Ponieważ dobrze mi się z nią pracuje, zawsze jej używałem. Na początku też panikowałem, że zbyt jasne światło może być źródłem błędów. Teraz nie muszę się już przestawiać.
cu Thomas