Bonderer
Chtěl jsem se zeptat, jestli jsou tu ještě další tak úžasní blázni jako já.
Já používám
Kienzle C 69 se splitovou stupnicí, ovladačem a modulem Compfort.
Pak ještě kompletně zrenovovaný Thermaphot ACP 252 pro formát 24x30,
filmový procesor TAS od Heilandu
a obvyklé vybavení, misky, plechovky, objektivy atd.
Teď mám ještě laboratorní skříň s nasazenou laboratorní vanou.
Co se týče laboratoře, jsem teď skvěle vybaven.
€
Wolf_XL
... ne?, v tom nejsi sám:
?
Leitz V35 s modulem Color a Splitgrade
Durst Laborator 1000 s hlavou Color a Splitgrade
Zvětšovací přístroj Minox se vším příslušenstvím
Ovladač Splitgrade s modulem Comfort
RCP 20, upravený pro RA4
Jobo Printlab 3503
Sušárna Meteor
různé sušičky PE, sušicí lis Bächer
?
a ještě hromadu dalších věcí, kterých se nedokážu zbavit, i když je vlastně nepotřebuju... ;-)
sputnik
Wolf_XL
...Snad nechceš zase dopadnout hůř??? :-P
Ewald
Chtěl jsem se zeptat, jestli jsou tu ještě další tak úžasně blázniví lidé jako já.
Já používám
Kienzle C 69 s rozdělovací hlavou, ovladačem a modulem Compfort.
Pak kompletně zrenovovaný Thermaphot ACP 252 pro formát 24x30,
filmový procesor TAS od Heilandu
a obvyklé vybavení, misky, plechovky, objektivy atd.
Teď mám ještě laboratorní skříň s nasazenou laboratorní vanou.
Co se týče laboratoře, jsem teď skvěle vybaven.
€
Mám super zvětšovací přístroj Chromega až do formátu 4x5" a Jobo C 6006 až do formátu 6x7 cm pro svitkový film.
Tady jsou dvě fotky, patka a protipatka [PŘÍLOHA NENALEZENA][PŘÍLOHA NENALEZENA]
Rolf-Werner
Přesně tyhle dva mám taky. Jobo si v případě potřeby postavím „pod“ Omegu... :)
€
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
€
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Andibu
Ahoj, moc rád si prohlížím ty fotky (je uklidňující, že v tom svém „šílenství“ nejsem sám). Až bude příležitost, taky sem přidám jednu nebo dvě fotky – i když se vám tady úplně vyrovnat nedokážu.
S pozdravem
Andi
Ewald
Přesně tyhle dva mám taky. Jobo si v případě potřeby postavím „pod“ Omegu... :)
€
Ahoj,
tak s přívodem vody, super. Ale žádný problém, o místnost dál mám u sebe kohoutek a odtok v podlaze.
Během zvětšování nepotřebuji žádnou další vodu. Důležité jsou vyhřívací desky Kaiser pro barevné kopie
a lampa Osram Duka 50, rovnoměrná teplota v místnosti a sklepní okno pro větrání.
S pozdravem
Ewald
€
Duka1.jpg
€
Duka2.jpg
Rolf-Werner
S vodou jsme to ale vyřešili velmi provizorně. Tohle je poslední část naší kůlny a „vedle“ pak rostou maliny :)
€
Proto tam také nebyl žádný odtok. Pod nádrží mám čerpadlo (s plovákem), které čerpá vodu přes žlutou hadici vedle do odtoku. Přívod vody je také jednoduše připojen hadicí k vodovodnímu kohoutku v kůlně.
€
Díky tomu mohu/musím v zimě vždy vše úplně vypustit. A nainstaloval jsem malý průtokový ohřívač, který ohřívá vodu na použitelných 18–20 stupňů (připojený pouze na jednu fázi). Pro teplou vodu mám bojler nad kuchyňským dřezem.
€
S pozdravem
Rolf
StraDi
Ahoj lidi,
v tomhle jsem spíš ze staré školy... Na černobílé fotky nepotřebuju elektroniku, o to se postará ta šedá hmota za očima :) Jinak:
Zvětšovací přístroj Kaiser VCE 7002 AF až na 6–7 cm
Zvětšovací přístroj Kaiser VCE 7005 AF do 6–9 cm
Wallner LMC 100
Digitální časovač Hauck
Vlastnoručně vyrobený ohřívač vaniček a motorický pohon vaniček pro černobílé a RA-4 (do 40–50 cm). Suterénní místnost o rozloze dobrých 15 m² se v současné době přestavuje na stálou laboratoř. To znamená pevně instalované osvětlení Duka prostřednictvím dvou Osram Duka 50, světelný uzávěr pro vstup a oddělená mokrá a suchá pracoviště.
cu ...
Dirk
sputnik
...Snad nechceš zase dopadnout hůř??? :-P
?
Jak jen může někoho napadnout taková absurdní myšlenka! :-)
?
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Rolf-Werner
Ahoj všichni,
Domácí ohřívač vaniček a motorický pohon pro s/w a RA-4 (do 40–50 cm). Suterénní místnost o rozloze dobrých 15 m² se momentálně přestavuje na stálou laboratoř. To znamená pevně nainstalované osvětlení Duka pomocí dvou žárovek Osram Duka 50, světelný kanál u vchodu a oddělená mokrá a suchá pracoviště.
cu ...
Dirk
?
To zní zajímavě: vlastní výroba ohřívače vaniček... Pověz mi o tom!
?
Pozdravy
Rolf
Ewald
Ahoj lidi,
v tomhle jsem spíš ze staré školy... Na černobílé fotky elektroniku nepotřebuju, o to se postará ta šedá hmota za očima :) Jinak:
Zvětšovací přístroj Kaiser VCE 7002 AF až na 6–7 cm
Zvětšovací přístroj Kaiser VCE 7005 AF až do 6–9 cm
Wallner LMC 100
Digitální časovač Hauck
Vlastnoručně vyrobený ohřívač vaniček a motorický pohon vaniček pro černobílé a RA-4 (až do 40–50 cm). Suterénní místnost o rozloze dobrých 15 m² se v současné době přestavuje na stálou laboratoř. To znamená pevně instalované osvětlení Duka pomocí dvou žárovek Osram Duka 50, světelný uzávěr u vchodu a oddělená mokrá a suchá pracoviště.
cu ...
Dirk
Ahoj Dirku
Čtu tam RA4. Už roky se pohybuji na fotografických fórech, ale nikdy jsem nepotkal nikoho, kdo by si se mnou chtěl popovídat o barevném zvětšování. Tedy o filtrování, použití šedé karty atd. Jsem sice toho názoru, že jsem v filtrování filmů docela jistý, dokonce jsem kdysi sepsal krátký návod, který byl dobře přijat, ale k nějaké výměně zkušeností nikdy nedošlo.
Filtrování barev není úplně jednoduché, pokud neznáte správný postup, proto se do toho málokdo odváží. Ze 150 nastavení magenty a 150 nastavení žluté lze vytvořit 22 500 kombinací, z nichž pouze jedna je správná pro právě zpracovávaný film. V průměru mi ale stačí 4 až 5 zkušebních proužků, abych dosáhl cíle, myslím, že by se o tom dalo trochu popovídat. U černobílých filmů je naopak diskuse nekonečná... zvláštní.
€
LG
Ewald
Rolf-Werner
Ahoj Ewalde,
?
Tvoje zkušenosti by mě rozhodně zajímaly. Mám v plánu se v budoucnu zase věnovat barevné fotografii. Dokonce bych se rád pustil i do vlastního vyvolávání filmů (C41). Vyvolávání v misce pro mě ale zatím nepřichází v úvahu, protože nemám ohřívač misek. V bubnu to dokážu udržet stabilnější, navíc tam můžu mít rozsvíceno. Kolorované fotografie jsem dříve dělal, tehdy s chemikáliemi Tetenal a CIBACHROME. Velmi úspěšně, nebylo to vůbec těžké.
?
Doufám, že se k tomu brzy zase dostanu. Nejdřív si musím objednat potřebné věci a pak na to musím mít čas. A také musím pořídit nějaké snímky ;)
?
Možná bychom ale měli založit nové vlákno, protože tento předmět už sem úplně nesedí :)
?
Pozdravy
Rolf
Ewald
Ahoj Ewalde,
?
Tvoje zkušenosti by mě rozhodně zajímaly. Mám v plánu se v budoucnu zase věnovat barevné fotografii. Dokonce bych se rád pustil i do vlastního vyvolávání filmů (C41). Jenom vyvolávání v misce pro mě zatím nepřichází v úvahu, protože nemám ohřívač misek. V bubnu to dokážu udržet stabilnější, navíc tam můžu mít rozsvíceno. Kolorované fotografie jsem dříve dělal, tehdy s chemikáliemi Tetenal a CIBACHROME. Velmi úspěšně, nebylo to vůbec těžké.
?
Doufám, že se k tomu brzy zase dostanu. Nejdřív si musím objednat potřebné věci a pak na to musím mít čas. A také musím pořídit nějaké snímky ;)
?
Možná bychom ale měli založit nové vlákno, protože tento předmět už sem úplně nesedí :)
?
Pozdravy
Rolf
Ewald
Ahoj Ewalde,
?
Tvoje zkušenosti by mě rozhodně zajímaly. Mám v plánu se v budoucnu zase věnovat barevné fotografii. Dokonce bych se rád pustil i do vlastního vyvolávání filmů (C41). Jenom vyvolávání v vaničce pro mě zatím nepřichází v úvahu, protože nemám ohřívač vaniček. V bubnu to dokážu udržet stabilnější, navíc tam můžu mít rozsvíceno. Kolorované snímky jsem dříve vyvolával, tehdy s chemikáliemi Tetenal a CIBACHROME. Velmi úspěšně, nebylo to vůbec těžké.
?
?
?
Pozdravy
Rolf
Ahoj Rolfe,
Bude to malý vlákno, jen pro 2 lidi, ale to nevadí.
Vyvolávání barevných filmů jde rychleji než černobílých, asi 15 min.
Vyvolávání fotek v bubnu je u více malých fotek velmi časově náročné. Bez světla bych nemohl pracovat. Doporučuji lampu OSRAM DUKA10. Ohřívače misek jsem sehnal na eBayi za cca 60 € za kus, to je to nejlepší, co můžeš jako vývojář barevných snímků v miskách mít. Jeden snímek (při plném výhledu) mi trvá 2 minuty (bez sušení), to nezvládne žádný stroj, který znám.
Na konci sezení musím jen vypláchnout 3 vaničky a nalít chemikálie do lahví.
S pozdravem
Ewald
Rolf-Werner
S RA-4 jsem nikdy nepracoval, ale v průběhu léta se do toho chystám pustit. V 80. letech to byla ještě jiná chemie. A tehdy jsem fotil jen na bubnový fotoaparát. Ale tehdy to bylo také relativně drahé, vyplatilo se to jen u větších zvětšenin od formátu 18x24, protože ty byly v obchodě tehdy ještě mnohem dražší.
€
Výsledky ale částečně vydržely dodnes, některé se časem trochu zbarvily.
€
Dobře, doufám, že to nebude moc smrdět, když to bude v misce při vyšších teplotách. Prostě to vyzkouším. Ale musím na to mít trochu času a nevím, jak to letos bude dál. Ve firmě se chystá pár větších věcí.
€
Když pomyslím na škrupinové červy – už jsem si předem koupil pár věcí, ale teď už s tím konečně chci začít. Nechci nejdřív nakoupit hromadu věcí, abych pak zjistil, že to a to vlastně nepotřebuju. Takže začnu s bubnem a pak se k tomu postupně propracuju, myslím :)
€
Díky za rady, dodaly mi odvahu!
€
Rolf
StraDi
Ahoj,
ano... když se z povolání stane vášeň... a naopak :)
Po loňském stěhování byla přestavěna sklepní místnost o rozloze 15 m². Světelná clona pro dveře ze dvou zatemňovacích závěsů, osvětlení Duka spínatelné z místa zvětšovacího přístroje, zářivky pro „normální“ osvětlení, velký psací stůl/pracovní stůl s osvětleným pultem, zvětšovací přístroj Kaiser VCE 7005 AF Color s elektronickým autofokusem, napájecí zdroj se stabilizovaným napětím, laboratorní měřicí počítač Wallner LMC100 a časovač, průtokový vyvolávací stroj Durst Printo Dry-Dry RA-4, různé misky pro černobílé fotografie, měrné nádoby/kádinky/skleněné láhve (z likvidace staré lékárny), laboratorní teploměr, řezací stroj, nástroje na laminování, temperovací zařízení pro chemické lahve a ohřev vaniček (vlastní výroba), různé nádoby JOBO a Patterson, procesní časovač, myčka barytových desek a mnoho dalšího.
Vlastně vše, co člověk v laboratoři pro černobílou a barevnou fotografii potřebuje :) Printo jsem kdysi dostal zdarma a právě ho dávám do pořádku (chybí pár drobných dílů a dva válce jsou slepené). Stačí to na 30x40 cm RA-4. Je to přece jen pro „soukromé potěšení“ ... pro odborné práce používám svou velkou laboratoř (Durst Pictograph, Jobo ATL, Colenta RA-4 atd.).
cu ...
Dirk