Bonderer
Chciałem się tylko zapytać, czy są jeszcze jacyś tak cudownie szaleni ludzie jak ja.
Używam
Kienzle C 69 z głowicą Splitgrade, kontrolerem i modułem Compfort.
Do tego odnowiony aparat Thermaphot ACP 252 do formatu 24x30,
wywoływarka TAS firmy Heiland
oraz standardowe akcesoria, miski, puszki, obiektywy itp.
Teraz mam jeszcze szafkę laboratoryjną z zamontowaną wanną laboratoryjną.
Jeśli chodzi o laboratorium, jestem teraz doskonale wyposażony.
€
Wolf_XL
... n?, nie jesteś w tym osamotniony:
?
Leitz V35 z modułem Color i Splitgrade
Durst Laborator 1000 z głowicą Color i Splitgrade
Powiększalnik Minox wraz z całym osprzętem
Sterownik Splitgrade z modułem Comfort
RCP 20, przerobiony na RA4
Jobo Printlab 3503
Szafa suszarnicza Meteor
różne suszarki PE, prasa suszarnicza Bächer
?
i jeszcze cała masa innych rzeczy, z którymi nie mogę się rozstać, chociaż tak naprawdę ich nie potrzebuję... ;-)
sputnik
Wolf_XL
...Chyba nie chcesz znowu zostać na lodzie??? :-P
Ewald
Chciałem się zapytać, czy są jeszcze jacyś tak cudownie szaleni ludzie jak ja.
Używam
Kienzle C 69 z głowicą Splitgrade, kontrolerem i modułem Compfort.
Do tego całkowicie odnowiony Thermaphot ACP 252 do formatu 24x30,
wywoływarka TAS firmy Heiland
oraz standardowe akcesoria, miski, puszki, obiektywy itp.
Teraz mam jeszcze szafkę laboratoryjną z zamontowaną wanną laboratoryjną.
Jeśli chodzi o laboratorium, jestem teraz doskonale wyposażony.
€
Mam świetny powiększalnik Chromega do formatu 4x5" oraz Jobo C 6006 do formatu filmu zwojowego 6x7 cm.
Oto 2 zdjęcia, stopka i przeciwstopka [ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY][ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
Rolf-Werner
Ja też mam dokładnie te same dwa modele. W razie potrzeby umieszczam Jobo „pod” Omegą... :)
€
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
€
Andibu
Cześć, bardzo mi się podoba oglądanie tych zdjęć (to pocieszające, że nie jestem sam w swoim „szaleństwie”). Przy okazji też wrzucę jedno lub dwa zdjęcia – choć nie do końca nadążam za tym, co tu widzę.
Pozdrawiam
Andi
Ewald
Ja też mam dokładnie te same dwa urządzenia. W razie potrzeby stawiam Jobo „pod” Omegę... :)
€
Cześć,
fajnie, że jest podłączenie do wody. Ale nie ma problemu, u mnie w sąsiednim pomieszczeniu jest kran i odpływ podłogowy.
Podczas powiększania nie potrzebuję dodatkowej wody. Ważne są płyty grzewcze Kaiser do odbitek kolorowych
oraz lampa Osram Duka 50, stała temperatura w pomieszczeniu i okno piwniczne do wentylacji.
Pozdrawiam
Ewald
€
Duka1.jpg
€
Duka2.jpg
Rolf-Werner
Ale kwestia wody jest bardzo prowizoryczna. To ostatnia część naszej szopy, a „tuż obok” rosną maliny :)
€
Dlatego też nie było odpływu. Pod zbiornikiem mam pompę z pływakiem, która pompuje wodę przez żółty wąż do odpływu obok. Przewód doprowadzający wodę jest po prostu podłączony wężem do kranu w szopie.
€
Dzięki temu zimą zawsze mogę/muszę całkowicie spuścić wodę. Zainstalowałem też mały podgrzewacz przepływowy, który podgrzewa wodę do użytecznej temperatury 18–20 stopni (podłączony tylko do jednej fazy). Do ciepłej wody mam bojler nad zlewem kuchennym.
€
Pozdrawiam
Rolf
StraDi
Cześć wszystkim,
w tej kwestii jestem raczej tradycjonalistą… Do zdjęć czarno-białych nie potrzebuję elektroniki, o to dba ta szara masa za oczami :) Poza tym:
Powiększalnik Kaiser VCE 7002 AF do 6–7 cm
Powiększalnik Kaiser VCE 7005 AF do 6–9 cm
Wallner LMC 100
Cyfrowy timer Hauck
Własnoręcznie zbudowany podgrzewacz do misek i napęd silnikowy do przesuwania misek dla czarno-białych i RA-4 (do 40–50 cm). Pomieszczenie w piwnicy o powierzchni około 15 m² jest obecnie przebudowywane na stałe laboratorium. Oznacza to stałe oświetlenie Duka za pomocą dwóch lamp Osram Duka 50, śluzę świetlną przy wejściu oraz oddzielne stanowiska pracy na mokro i na sucho.
cu ...
Dirk
sputnik
...Chyba nie chcesz znowu zostać na lodzie??? :-P
?
Jak można wpaść na tak absurdalne pomysły! :-)
?
Rolf-Werner
Cześć wszystkim,
Własnoręcznie skonstruowany podgrzewacz do misek oraz mechanizm napędzający ruch misek do wywoływania s/w i RA-4 (do 40–50 cm). Piwnica o powierzchni około 15 m² jest obecnie przebudowywana na stałe laboratorium. Oznacza to stałą instalację oświetlenia Duka z dwoma lampami Osram Duka 50, komorę świetlną przy wejściu oraz oddzielne stanowiska pracy na mokro i na sucho.
Do zobaczenia...
Dirk
?
Brzmi interesująco: własnoręcznie zbudowany podgrzewacz do kaset... Opowiedz o tym!
?
Pozdrawiam
Rolf
Ewald
Cześć wszystkim,
w tej kwestii jestem raczej oldschoolowy... Do zdjęć czarno-białych nie potrzebuję elektroniki, o to dba ta szara masa za oczami :) Poza tym:
Powiększalnik Kaiser VCE 7002 AF do 6–7 cm
Powiększalnik Kaiser VCE 7005 AF do 6–9 cm
Wallner LMC 100
Cyfrowy timer Hauck
Własnoręcznie zbudowany podgrzewacz do misek i napęd silnikowy do przesuwania misek dla czarno-białych i RA-4 (do 40–50 cm). Pomieszczenie w piwnicy o powierzchni około 15 m² jest obecnie przebudowywane na stałe laboratorium. Oznacza to stałe oświetlenie Duka za pomocą dwóch lamp Osram Duka 50, śluzę świetlną przy wejściu oraz oddzielne stanowiska pracy na mokro i na sucho.
cu ...
Dirk
Cześć Dirk
Czytam tu o RA4. Od lat bywam na forach fotograficznych, ale nigdy nie spotkałem nikogo, kto chciałby ze mną pogadać o powiększaniu kolorowym. Czyli o filtrowaniu, użyciu karty szarej itp. Uważam wprawdzie, że jestem całkiem pewny w filtrowaniu filmów, napisałem też kiedyś krótki poradnik, który został dobrze przyjęty, ale nigdy nie doszło do wymiany doświadczeń.
Filtrowanie kolorów nie jest łatwe, jeśli nie zna się właściwej metody, dlatego mało kto się na to decyduje. Ze 150 ustawień magenty i 150 ustawień żółtego można utworzyć 22 500 kombinacji, z których tylko jedna jest właściwa dla danego filmu. Średnio jednak osiągam cel po 4–5 paskach próbnych, więc wydaje mi się, że powinno to dać początek krótkiej rozmowie. Natomiast w przypadku czarno-białych filmów dyskusja nie ma końca... dziwne.
€
Pozdrawiam
Ewald
Rolf-Werner
Cześć Ewald,
?
Bardzo interesowałyby mnie twoje doświadczenia. Planuję w przyszłości znów zająć się fotografią kolorową. Zaryzykowałbym nawet samodzielne wywoływanie filmów (C41). Na razie nie wchodzi dla mnie w grę wywoływanie w miseczkach, bo nie mam podgrzewacza do miseczek. W bębnie łatwiej mi utrzymać stabilność, a poza tym mogę wtedy mieć włączone światło. Kiedyś zajmowałem się fotografią kolorową, używając chemikaliów Tetenal i CIBACHROME. Było to bardzo udane i wcale nie trudne.
?
Mam nadzieję, że wkrótce znów się tym zajmę. Najpierw muszę zamówić potrzebne rzeczy, a potem znaleźć na to czas. Muszę też zrobić zdjęcia ;)
?
Może powinniśmy jednak otworzyć nowy wątek, ponieważ ten temat nie do końca pasuje :)
?
Pozdrawiam
Rolf
Ewald
Cześć Ewald,
?
Bardzo interesowałyby mnie twoje doświadczenia. Planuję w przyszłości znów zająć się fotografią kolorową. Zaryzykowałbym nawet samodzielne wywoływanie filmów (C41). Na razie nie wchodzi dla mnie w grę wywoływanie w misce, bo nie mam podgrzewacza do misek. W bębnie łatwiej mi utrzymać stabilność, a poza tym mogę wtedy mieć włączone światło. Kiedyś zajmowałem się fotografią kolorową, używając chemikaliów Tetenal i CIBACHROME. Było to bardzo udane, wcale nie było trudne.
?
Mam nadzieję, że wkrótce znów się tym zajmę. Najpierw muszę zamówić potrzebne rzeczy, a potem znaleźć na to czas. Muszę też zrobić zdjęcia ;)
?
Może powinniśmy jednak otworzyć nowy wątek, ponieważ ten temat nie do końca pasuje :)
?
Pozdrawiam
Rolf
Ewald
Cześć Ewald,
?
Bardzo interesowałyby mnie twoje doświadczenia. Planuję w przyszłości znów zająć się fotografią kolorową. Zważyłbym się nawet na samodzielne wywoływanie filmów (C41). Na razie nie wchodzi dla mnie w grę wywoływanie w miseczkach, bo nie mam podgrzewacza do miseczek. W bębnie łatwiej mi utrzymać stabilność, a poza tym mogę wtedy mieć włączone światło. Kiedyś zajmowałem się fotografią kolorową, używając chemikaliów Tetenal i CIBACHROME. Było to bardzo udane i wcale nie trudne.
?
Mam nadzieję, że wkrótce znów będę miał na to czas. Najpierw muszę zamówić potrzebne materiały, a potem znaleźć odpowiednią chwilę. No i muszę też zrobić zdjęcia ;)
?
Może powinniśmy założyć nowy wątek na ten temat, bo ten tytuł już nie do końca pasuje :)
?
Pozdrawiam
Rolf
Cześć Rolf,
To będzie mały wątek, tylko z 2 osobami, ale to nic nie szkodzi.
Wywoływanie filmów kolorowych przebiega szybciej niż czarno-białych, trwa około 15 minut.
Wywoływanie zdjęć w bębnie jest bardzo czasochłonne w przypadku wielu małych zdjęć. Bez światła nie mógłbym pracować. Polecam lampę OSRAM DUKA10. Podgrzewacze do misek kupiłem na eBayu za około 60 € za sztukę – to najlepsze, co można mieć jako wywoływacz kolorowych filmów w miskach. Jedno zdjęcie (przy pełnym widoku) zajmuje mi 2 minuty (bez suszenia) – żadna znana mi maszyna tego nie osiąga.
Pod koniec sesji muszę tylko wypłukać 3 miski i przelać chemikalia do butelek.
Pozdrawiam
Ewald
Rolf-Werner
Nigdy nie pracowałem z RA-4, ale planuję zacząć w ciągu tego lata. W latach 80. chemia była jeszcze inna. Wtedy zajmowałem się tylko wywoływaniem w bębnie. Ale wtedy było to też stosunkowo drogie, opłacało się tylko przy większych odbitkach od formatu 18x24, bo w sklepach były one wtedy znacznie droższe.
€
Wyniki jednak częściowo przetrwały do dziś, kilka z nich z czasem stało się nieco wyblakłych.
€
Ok, mam nadzieję, że nie będzie zbytnio śmierdzieć, gdy w misce panują wyższe temperatury. Po prostu spróbuję. Muszę jednak mieć na to trochę czasu, a nie wiem, jak potoczą się sprawy w tym roku. W firmie szykuje się kilka większych projektów.
€
Jeśli chodzi o robaki do misek – kupiłem już wcześniej kilka rzeczy, ale teraz chcę w końcu zacząć. Nie chcę najpierw kupować całej góry rzeczy, żeby potem stwierdzić, że tego czy tamtego jednak nie potrzebuję. Zacznę więc od bębna, a potem będę się do tego zbliżał, tak mi się wydaje :)
€
Dzięki za rady, dodały mi odwagi!
€
Rolf
StraDi
Cześć,
tak... kiedy zamienia się swój zawód w pasję... i na odwrót :)
Po zeszłorocznej przeprowadzce przebudowano piwnicę o powierzchni 15 m². Przesłona świetlna na drzwiach z dwóch zasłon zaciemniających, oświetlenie Duka sterowane z miejsca powiększalnika, świetlówki normatywne do „normalnego” oświetlenia, duże biurko/stół roboczy z pulpitem normatywnym, powiększalnik kolorowy Kaiser VCE 7005 AF z elektronicznym autofokusem, zasilacz z stabilizowanym napięciem, komputer laboratoryjny Wallner LMC100 i zegar sterujący, maszyna do ciągłego wywoływania Durst Printo Dry-Dry RA-4, różne miski do czarno-białego, miarki/zlewki/szklane butelki (po likwidacji starej apteki), termometr laboratoryjny, maszyna do cięcia, narzędzia do laminowania, urządzenie do regulacji temperatury butelek chemicznych i podgrzewania misek (własnej konstrukcji), różne pojemniki JOBO i Patterson, zegar procesowy, myjka do barytu i wiele innych.
Właściwie wszystko, czego potrzeba w laboratorium do czerni i bieli oraz kolorów :) Printo dostałem kiedyś za darmo i właśnie jest ponownie przygotowywane (brakuje kilku drobiazgów, a dwa wałki są sklejone). Wystarcza na format 30x40 cm RA-4. Jest to przecież na „prywatną przyjemność”... do prac specjalistycznych korzystam z mojego dużego laboratorium (Durst Pictograph, Jobo ATL, Colenta RA-4 itp.).
cu ...
Dirk