joerngreuling
Ahoj,
má tu někdo zkušenosti s reverzním vyvoláním (např. v sadě Foma) filmu Neopan 1600? V procesu SCALA to s tímto filmem bohužel nejde, protože ho bělicí lázeň při běžné době bělení v průtokovém vyvolávacím stroji nedokáže vybělit.
Pokud má někdo zkušenosti s reverzním vyvoláním filmu Neopan 1600 nebo také T-Max 3200, zajímaly by mě doby vyvolávání a nastavení citlivosti při expozici.
Pozdravy z Hamburku
Jü
MirkoBoeddecker
Jüne,
jsi si jistý, že se film z bělicí lázně nevybělí, nebo si to možná pleteš s šedým podkladem, na který jsou tyto filmy naneseny?
Při této citlivosti používají všichni výrobci kromě ochrany proti světelným okrajům také šedě zbarvený podklad, a ten nelze „vybělit“.
Jinými slovy: ani TMZ, ani Neopan 1600 nebudou zcela čiré.
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
vím, že při reverzním vyvolávání nelze odstranit mírně nazelenalé zbarvení podkladu. Není však natolik výrazné, aby mě to zásadně odradilo od reverzního vyvolávání filmu Neopan 1600. Problémem není zabarvení, ale bělící lázeň bez dichromátu draselného, která zřejmě není dostatečně silná, aby během normální doby bělení v průběžném procesu vyvolávání SCALA u filmu Neopan 1600 splnila svou úlohu, takže se získají diapozitivy, které působí rozmazaně. Podle Dormoolen, kde jsem si zkusmo nechal reverzně vyvolat Neopan 1600 s expozicí na 1600 ASA, by se Neopan 1600 měl dostat do takové čistoty, jaká je s ohledem na zabarvení nosiče možná, a to buď prodloužením doby bělení, nebo použitím bělicí lázeň obsahující dichromát draselný. Prodloužení doby bělení však není možné v průběžném procesu SCALA, protože to není ekonomicky ospravedlnitelné, a dichromát draselný už v rámci EU prostě není povolen.
S pozdravem Jün
PS: Možná máš pro mě jiný tip: Hledám černobílý film, který bych mohl použít pro expozici na 1600 nebo 3200 ASA a vyvolat jako černobílé diapozitivy, a který by přitom poskytoval výsledky, které by byly kvalitativně srovnatelné alespoň s odpovídajícím posíleným filmem SCALA. Samotný film SCALA posílený na 1600 ASA je pro mě při vyvolání ve specializované laboratoři příliš drahý, protože zde již
MirkoBoeddecker
Ahoj Jäne,
jediné, co ti můžu nabídnout, je: udělej si to sám.
Všechno ostatní selhává ne kvůli samotnému problému, ale kvůli tvým omezeným finančním možnostem.
Jinými slovy: možné alternativy budou určitě ještě dražší než SCALA +3.
Naše cena za vyvolání 8 filmů je 18 eur (teď jsem to neověřoval, takže se můžu trochu mýlit), vývojová nádoba stojí 13 eur, k tomu teploměr za pětku a můžeš začít.
Pozdravy
Mirko
V této souvislosti: Zkoušel už někdo vyvolat Rollei hoch tři obráceně?
U nás trvá první fáze vyvolávání negativů 25 minut. V této souvislosti by mě zajímala zejména doba druhé fáze vyvolávání. Myslím, že by se dala zkrátit, pokud by se k tomu použila originální vývojka.
Gast
Ahoj Mirko,
přesně to jsem měl na mysli a to byl i důvod mé původní otázky: udělat si to sám. Jenomže: jaká je doba vyvolávání, když byl film Neopan 1600 exponován na citlivost 1600 ASA? Napadlo mě, že s tím možná už má někdo zkušenosti a já bych si tak ušetřil to zkoušení.
S pozdravem J
MirkoBoeddecker
Vývojka Erst je silná a velmi vyvážená vývojka, jejíž vlastnosti jsou srovnatelné s Maco LP Supergrain.
Pokud již pro tuto vývojku znáš doby vyvolávání, můžeš je jednoduše převzít. Odhaduji, že bez zesílení se doba vyvolávání pohybuje v obvyklém rozmezí 7–11 minut.
Gast
Díky, tak to zkusím nejprve na 9 minut.
S pozdravem