joerngreuling
Cześć,
czy ktoś z Was ma doświadczenie z wywoływaniem odwracalnym (np. w zestawie Foma) filmu Neopan 1600? Niestety, proces SCALA nie sprawdza się w przypadku tego filmu, ponieważ kąpiel wybielająca nie rozjaśnia go wystarczająco w standardowym czasie wybielania podczas wywoływania ciągłego.
Jeśli ktoś ma doświadczenie z wywoływaniem odwracalnym Neapan 1600 lub T-Max 3200, to chętnie dowiem się, jakie są czasy wywoływania i ustawienia czułości podczas naświetlania.
Pozdrowienia z Hamburga
Jü
MirkoBoeddecker
Jün,
czy na pewno taśma nie rozjaśnia się w kąpieli wybielającej, czy może mylisz to z szarym podkładem, na którym są nakładane te taśmy?
Przy takiej czułości wszyscy producenci stosują, oprócz ochrony przed efektem halo, szary podkład, którego nie da się „wybielić”.
Innymi słowy: ani TMZ, ani Neopan 1600 nie staną się całkowicie przezroczyste.
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
Wiem, że nie da się całkowicie usunąć tego lekko zielonkawego zabarwienia podłoża podczas wywoływania odwróconego. Nie jest ono jednak na tyle uciążliwe, żeby zasadniczo zniechęcić mnie do wywoływania odwróconego filmu Neopan 1600. Problem nie leży w zabarwieniu, ale w kąpieli wybielającej bez dichromianu potasu, która najwyraźniej nie jest wystarczająco silna, aby wykonać swoją pracę w normalnym czasie wybielania w procesie ciągłym wywoływania SCALA w przypadku Neapan 1600, przez co otrzymuje się diapozytywy o mętnym wyglądzie. Według firmy Dormoolen, gdzie na próbę zleciłem odwrócony proces wywoływania filmu Neopan 1600 naświetlonego do 1600 ASA, film Neopan 1600 można uzyskać tak przejrzysty, jak to tylko możliwe, biorąc pod uwagę zabarwienie podłoża, poprzez wydłużenie czasu wybielania lub zastosowanie kąpieli wybielającej zawierającej dichromian potasu. Wydłużenie czasu wybielania nie jest jednak możliwe w procesie ciągłym SCALA, ponieważ nie jest to opłacalne, a dichromian potasu nie jest już dopuszczony do stosowania w UE.
Pozdrawiam, Jün
PS: Może masz dla mnie inną wskazówkę: szukam po prostu filmu czarno-białego, który mógłbym naświetlać przy czułości 1600 lub 3200 ASA i poddawać odwróconemu wywoływaniu do diapozytywów czarno-białych, a który dałby wyniki porównywalne pod względem jakości przynajmniej z odpowiednio podkręconym filmem SCALA. Sam film SCALA podkręcony do czułości 1600 ASA jest dla mnie zbyt drogi w profesjonalnym laboratorium, ponieważ tutaj już
MirkoBoeddecker
Cześć Jän,
Jedyne, co mogę Ci zaproponować, to: zrób to sam.
Wszystkie inne rozwiązania nie zawodzą ze względu na sam problem, ale na Twoje ograniczenia związane z kosztami.
Innymi słowy: możliwe alternatywy na pewno będą jeszcze droższe niż SCALA +3.
Nasza stawka za wywołanie 8 filmów to 18 euro (nie sprawdzałem teraz, więc może się trochę mylę), pojemnik do wywoływania kosztuje 13 euro, termometr do tego za piątkę i gotowe.
Pozdrawiam
Mirko
W tym kontekście: czy ktoś już kiedyś wywoływał Rollei hoch drei na odwrót?
W przypadku wywoływania negatywów czas pierwszego wywoływania wynosi u nas 25 minut. W tym kontekście szczególnie interesowałby mnie czas drugiego wywoływania. Myślę, że można by go skrócić, używając do tego oryginalnego wywoływacza.
Gast
Cześć Mirko,
Właśnie o to mi chodziło i stąd moje pierwotne pytanie: samodzielne wykonanie. Tylko: jaki czas naświetlania zastosować, jeśli film Neopan 1600 został naświetlony przy czułości 1600 ASA? Pomyślałem, że może ktoś ma już z tym doświadczenie i oszczędziłbym sobie próbowania na własną rękę.
Pozdrawiam, J
MirkoBoeddecker
Wywoływacz Erst to silny i bardzo zrównoważony wywoływacz, którego działanie można porównać do wywoływacza Maco LP Supergrain.
Jeśli znasz już czasy wywoływania dla tego wywoływacza, możesz je po prostu przenieść. Zgaduję, że czas wywoływania bez przyspieszenia wynosi standardowe 7–11 minut.
Gast
Dzięki, spróbuję więc zacząć od 9 minut.
Pozdrawiam