Gast
Mirko,
właśnie przeczytałem, że współpracujecie teraz z firmą Retrographic – czy oni zajmują się wyłącznie dystrybucją waszych produktów, czy też działa to w drugą stronę? Te dość oldschoolowe papiery Slavich mogłyby być interesujące do druku lith-printowego, zwłaszcza Bromportrait...
Roman
MirkoBoeddecker
Roman,
o Slavichu wypowiadałem się już tu i ówdzie.
Zasadniczo uważam, że nie ma sensu wprowadzać do asortymentu kolejnego papieru barytowego o zimnej czerni.
Mamy już Fomabrom, Vario Classic, Polykaltton, Ilford, Kodak, Agfa i inne.
Każdy ma w swojej ofercie papiery o zimnej czerni, takie jak Vario i o stałej gradacji, a wszystkie sprzedają się dość słabo.
Tego, czego obecnie brakuje na rynku, to doskonałe papiery Polywarmtone (np. od Forte lub Ilford). Jednak również w tym zakresie firma Slavich nie ma nic do zaoferowania.
W przypadku serii Retro w magazynie pozostało już niewiele rozmiarów i gradacji...
Czy pożyczycie nam 10 000 EUR, które są potrzebne, aby odpowiednio magazynować i oferować asortyment? B)
Obecnie naprawdę potrzebujemy każdego grosza, aby pomóc Forte.
Jeśli Retro złoży kolejne zamówienie, dołączymy do niego. Możecie również nabyć u nas wszystko, co jest dostępne w Retro.
To oczywiste. ;)
Mirko
Gast
Cześć,
Czy papier Kentmere nadaje się do tego rodzaju papieru o ciepłej tonacji? Podobno Kentona jest dość zbliżony do Record Rapid. A może już sprawdziliście, jak zachowują się farby Azomures i Fohar na takim papierze?
Roland
MirkoBoeddecker
Roland,
Azomures już nie istnieje. Teraz zajmują się wyłącznie produkcją nawozów.
Na pewno są alternatywy dla Forte, ale żadna z nich nie dorównuje mu pod tym względem.
Poza tym Kentmere jest znacznie droższy.
O ile mi wiadomo, Fohar również oferował coś takiego tylko w postaci stałej gradacji.
Postaramy się zaproponować wam alternatywę, jeśli Forte w ciepłych odcieniach się wyprzeda – a nowego (jeszcze) nie ma, ale wolałbym, żeby jak najwięcej z was pozostało przy Forte. Im większy popyt teraz wygenerujecie, tym większe prawdopodobieństwo, że „administrator” powie, że kontynuujemy.
Mirko
Gast
Cześć,
dlaczego Kentmere miałby być zbyt drogi? Papier fotograficzny jest i tak dość niedrogi, a jeśli się nie mylę, cenowo wypada mniej więcej na poziomie Ilforda, co byłoby dla mnie do przyjęcia. Bardziej brakuje mi czasu i wkrótce raczej papieru fotograficznego odpowiadającego moim gustom niż pieniędzy na powiększalnik.
Jeśli Fohar, mój bułgarski jest niestety zbyt słaby, by rozszyfrować ich stronę internetową, powinien mieć taki papier o ciepłej tonacji w stałej gradacji, to czy jest możliwe, że jest on produkowany jako zamiennik Fortezo lub oferowany w oryginalnych opakowaniach?
Oczywiście jestem zadowolony z papierów Forte, ale jeśli naprawdę nie będzie ich już więcej, trzeba poszukać alternatywy.
I w tym przypadku wolałbym klasyczny papier o stałej gradacji w ciepłych odcieniach z podłożem barytowym, ponieważ Fomabrom nie nadaje się do każdego rodzaju zdjęć (zdjęcia krajobrazowe i portrety są nim pokryte tylko w bardzo ograniczonym zakresie).
Roland
PS: Bardzo dziękuję, że w ogóle jeszcze ktoś zajmuje się naszym hobby i nie wszyscy przechodzą na technologię cyfrową.
Gast
Cześć,
mam jeszcze jedno pytanie, może trochę głupie, ale skąd to się bierze? Azomures nie produkuje już materiałów fotograficznych. Przyjrzałem się dokładnie stronie internetowej i znalazłem tam tytuł „photosensitive materials” w połączeniu z napisem „under construction” na ładnej grafice, co moim zdaniem oznacza, że odpowiednia strona internetowa nie jest jeszcze gotowa, ale nie mogę z tego wywnioskować, że firma nie produkuje już materiałów fotograficznych.
Roland